Ο Πολ Κρούγκμαν εξηγεί γιατί η Fed πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων

Ο Πολ Κρούγκμαν εξηγεί γιατί η Fed πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων
epa05540743 Nobel Prize-winning economist Paul Krugman participating in a forum during the 4th annual 'Αthens Democracy Forum', Athens, Greece, 15 September 2016. The forum is organised to bring together politicians, policy makers, journalists, scholars and experts from the fields of business, finance and technology to explore the challenges to liberal democracy and find ways to face them. EPA/PANTELIS SAITAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πολλαπλά σοκ στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα ρευστότητας.

Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα είναι καλός λόγος για μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν, τονίζοντας ότι το σοκ στις τράπεζες θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρει ότι πριν αρχίσουν οι πτωχεύσεις τραπεζών είχε ήδη καταγραφεί μια σημαντική πτώση στον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο αν η πτώση συνεχιζόταν και πόσο μακριά βρισκόταν ο πληθωρισμός από τον στόχο του 2%.

Το πιθανότερο σενάριο, όπως σημειώνει, είναι ότι η οικονομία ήταν ακόμα σε υπερθέρμανση και η Fed προσπαθούσε να χαράξει πορεία μεταξύ Σκύλας (το ρίσκο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός και ίσως να αυξηθεί) και Χάρυβδης (το ρίσκο να προκαλέσει ύφεση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά το σοκ στις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα πολλά κεφάλαια να μεταφερθούν από τις τράπεζες στις αγορές χρήματος, όπου οι απαιτήσεις ρευστότητας είναι πολύ πιο αυστηρές, και αυτό θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Το πλήγμα αυτό ισοδυναμεί σύμφωνα με τον ίδιο με μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων, ίσως και κατά 150 μονάδες βάσης.

Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να κάνει μια παύση η  κεντρική τράπεζα και να περιμένει για περισσότερες πληροφορίες, προσθέτει.

Μια ανησυχία θα ήταν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της, αλλά οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνεται να είναι σταθερές, καταλήγει ο Κρούγκμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: