Πρώτο θέμα η ακρίβεια, αποτίμηση του «καλαθιού» και νέα μέτρα

Πρώτο θέμα η ακρίβεια, αποτίμηση του «καλαθιού» και νέα μέτρα
Καταναλωτές ψωνίζουν είδη διατροφής από κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Αθήνα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ψηλά στην πολιτική ατζέντα -ενόψει εκλογών- η διαχείριση της ακρίβειας - Ανακοινώσεις σήμερα για το «καλάθι» του νοικοκυριού και του Πάσχα.

Αναβαθμίζει στην πολιτική συζήτηση το θέμα της ακρίβειας η κυβέρνηση (ενόψει εκλογών τον Μάϊο, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Alpha) και εστιάζει στην αποτελεσματικότητα μέτρων όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», που συγκράτησε τις τιμές για 5 μήνες και το market pass, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 2,5 εκατ. πολίτες.

Πρακτικά, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει 80 ευρώ και 52 ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης που υπεραμύνονται της αποτελεσματικότητας των μέτρων την ώρα που άλλα μοντέλα διαχείρισης της ακρίβειας σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η μείωση του ΦΠΑ, απέτυχαν. Προβάλλεται ειδικότερα το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου πάντως η χώρα αν και απέτυχε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό των τροφίμων προσβλέπει σε ανάπτυξη της τάξης του 5,5% και μείωση των ανισοτήτων.

Η συζήτηση εστιάζει επίσης στους ελέγχους και στην αισχροκέρδεια συμπεριλαμβανομένων των προστίμων 3,5 εκατ. ευρώ που έχουν υποβληθεί.

Για φόβο και ανασφάλεια των πολιτών λόγω της ακρίβειας μιλούν στελέχη της αντιπολίτευσης προβάλλοντας στα επιχειρήματά τους την χαμηλή αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έναντι των άλλων Ευρωπαίων (πλην Βουλγαρίας), τις υψηλές στεγαστικές δαπάνες (35% του εισοδήματος έναντι 18% μ.ο. στην ΕΕ) και τα 4 δισ. ευρώ υπερέσοδα στον προϋπολογισμό από ΦΠΑ εν μέσω κρίσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Φεβρουάριο, που ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε 6,1%, παρά την μείωση των τιμών στην ενέργεια στα είδη διατροφής καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις, κατά μέσο όρο 14,8%, με ενδεικτικές τις αυξήσεις σε ψωμί και δημητριακά (16,8%), κρέατα (20%), γαλακτοκομικά και αυγά (25,2%) κ.α..

Σύμφωνα με την κυβέρνηση κανένα κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει απόλυτα την ακρίβεια πέραν της δημιουργίας αναχωμάτων με μέτρα όπως το market pass και το καλάθι του νοικοκυριού, που σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού στηρίζουν το εισόδημα των πολιτών.

Μάλιστα σήμερα παρουσιάζει μελέτη του ΕΚΠΑ για το πώς λειτούργησε ο θεσμός του «καλαθιού του νοικοκυριού» επιχειρώντας να επικαιροποιήσει τους λόγους της δημιουργίας του, ήτοι την κάλυψη μέρους της ακρίβειας ενόψει και της ενεργοποίησης δύο ακόμη καλαθιών για την επερχόμενη περίοδο του Πάσχα.

Ειδικότερα, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για το «καλάθι του Πάσχα» και το «καλάθι του νονού», που ενεργοποιούνται στις 5 Απριλίου.

Ειδικότερα, το «καλάθι του Πάσχα» θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρνί-κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένιο αυγό ενώ το «καλάθι του νονού» θα περιλαμβάνει παιχνίδια και λαμπάδες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, που αναφέρθηκε στο θέμα σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις χθες, θα πάνε καλά τα νέα καλάθια, όπως και τα προηγούμενα. Π.χ. στο καλάθι για την Καθαρά Δευτέρα οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 15-20% συγκριτικά με πέρυσι ενώ συνολική μείωση 15% καταγράφηκε στην αξία του «καλαθιού του νοικοκυριού» που συγκράτησε τις τιμές σε βασικά αγαθά για 5 μήνες. Για τον μπακαλιάρο, που είναι παράδοση για το ελληνικό τραπέζι την 25η Μαρτίου, η τιμή σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΑΝ θα ξεκινά στη Βαρβάκειο στα 4,98 ευρώ/κιλό ο κατεψυγμένος ενώ ο φρέσκος πιθανόν να είναι 1 ευρώ πιο ακριβός από πέρυσι, ήτοι από 19,80 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: