Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκαλύπτει κάτι πολύ σημαντικό για τα κρυπτονομίσματα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκαλύπτει κάτι πολύ σημαντικό για τα κρυπτονομίσματα
A man walks past a cryptocurrency exchange point in the center of Kyiv, Ukraine on 24 January 2022. Bitcoin dropped below $34 000, to six-month low, as fears of war in Ukraine shake stock markets, according to media. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Παρά τις κυρώσεις στην Ρωσία για τον πόλεμο τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να ρέουν σε πολιτοφυλακές και εμπόρους όπλων, χάρη σε ύποπτες συναλλαγές στη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.

του Jeff John Roberts

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, τα κρυπτονομίσματα έγιναν μέρος της ιστορίας. Η σύγκρουση έχει δείξει στον κόσμο τις δυνατότητες και τα όρια της τεχνολογίας blockchain και επίσης έθεσε σκληρά ηθικά ερωτήματα για την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων και τους επικριτές της.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται μέσω του διάσημου ρεπόρτερ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο του Wired, Andy Greenberg, το τελευταίο άρθρο του οποίου αφηγείται το πόσο δύσκολο είναι να τερματιστούν οι δωρεές κρυπτονομισμάτων στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Ο Greenberg διερευνά πώς, παρά τις κυρώσεις, τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να ρέουν σε πολιτοφυλακές και εμπόρους όπλων, χάρη σε ύποπτες συναλλαγές στη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Η εγκληματολογική λογιστική δείχνει ότι έχουν επενδυθεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Για όσους μισούν τα κρυπτονομίσματα, αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω την πεποίθησή τους ότι το Bitcoin είναι χρήσιμο μόνο για απάτες και έγκλημα – ανεξάρτητα από το ότι καθεστώτα όπως η Ρωσία κάνουν συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ, χρυσό και άλλα «σεβαστά» νομίσματα. Εντωμεταξύ, η ανίχνευση των κρυπτονομισμάτων που ρέουν στη Ρωσία έχει δημιουργήσει μερικούς απροσδόκητους ήρωες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η Binance, η οποία έχει τη φήμη ότι λειτουργεί εκτός νόμου, αλλά στην περίπτωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχει υποστηρίξει μια ερευνητική ομάδα που βοήθησε στην παρακολούθηση των παράνομων δωρεών παρακολουθώντας το Telegram και το blockchain.

Το πιο απροσδόκητο και ειλικρινά ανησυχητικό στοιχείο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ωστόσο, είναι ο αριθμός των εξεχουσών προσωπικοτήτων στο Twitter που ενεργούν ως απολογητές για τον πόλεμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει τη μορφή της έκκλησης προς τη Δύση να σταματήσει να επεμβαίνει στην πλευρά της Ουκρανίας λόγω του φόβου μήπως η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα (ένα επιχείρημα που είναι λογικό αλλά και λάθος δεδομένου ότι ο κατευνασμός της Ρωσίας θα ενθάρρυνε και άλλες χώρες να εμπλακούν σε πυρηνικό εκβιασμό).

Χειρότερες ακόμα είναι οι φωνές στο Twitter που εκφράζουν σιωπηρή συμπάθεια για τη Ρωσία και ρίχνουν την ηθική ευθύνη στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτό είναι ένα παραπληροφορημένο παρακλάδι της ελευθεριακής φιλοσοφίας που καθόρισε το ήθος τόσων πολλών ηγετών στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ή χειρότερα, αν πρόκειται απλά για θαυμασμό προς τον αυταρχισμό που εμπνέει τους υποστηρικτές της Ρωσίας. Όποια και αν είναι η αιτία, είναι απογοητευτικό να παρακολουθείς μεγάλα τμήματα της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων – που συνήθως είναι τόσο αφοσιωμένα στην ιδέα της ανθρώπινης ελευθερίας – να παίρνουν μέρος στο Twitter στο πλευρό της Ρωσίας.

Πηγή: fortune.com