Ο Πολωνός που θέλει να κάνει την ΕΕ «οίκο ανοχής»

Ο Πολωνός που θέλει να κάνει την ΕΕ «οίκο ανοχής»

Η ιδιάζουσα περίπτωση του JMK και η άνοδος του αντιευρωπαϊκού «ρεύματος» στην εκτός ευρωζώνης Πολωνία 

Αν και είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής αυτήν την Κυριακή, τάσσεται υπέρ της καθολικής κατάργησης της ψήφου. Κατ’ αρχήν από τις γυναίκες, λέει, «που είναι αντικειμενικά λιγότερο έξυπνες από τους άνδρες», τους ομοφυλόφιλους και τους αναπήρους, που τόσο πολύ απεχθάνεται και μισεί.

Δηλώνει αντισυστημικός, αντιευρωπαϊστής και φιλομοναρχικός μέχρι το «μεδούλι» -κι ας έχουν περάσει πάνω από δύο αιώνες από την τελευταία φορά που υπήρξε βασιλιάς στα εδάφη της χώρας του, της Πολωνίας.

Όσο για την ενωμένη Ευρώπη, στην οποία ο 71χρονος Γιάνους Κορβίν Μίκε διεκδικεί τώρα μία θέση; Προτείνει το κτίριο Berlaymont των Βρυξελλών, όπου έχει την έδρα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μετρατραπεί πάραυτα σε… μπουρδέλο! «Έχω πάει εκεί», λέει, «και ξέρω ότι θα ήταν η τέλεια επιλογή»!

Ο σκοπός της υποψηφιότητας του είναι άλλωστε σαφής. «Θέλω να ανατινάξω την ενωμένη Ευρώπη εκ των έσω», διακηρύττει. Οι λόγοι του, πολλοί. Χαρακτηρίζει για παράδειγμα την φορολογική πολιτική του Χίλτερ καλύτερη από αυτή που εφαρμόζει σήμερα η ΕΕ. Εξ ού και έφαγε το εκκαθαριστικό του μπροστά στα γραφεία της πολωνικής εφορίας. Κυριολεκτικά!

«Πρέπει να σβήσουμε τα 60 χρόνια της ευρωπαϊκής κληρονομίας», είναι το σύνθημά του. «Διαφορετικά, σε 30 χρόνια από τώρα η Ευρώπη θα έχει γίνει ισλαμική. Εκτός κι εάν βέβαια μας έχει αγοράσει πρώτα όλους η Κίνα»…

Η περίπτωσή του JKM -όπως είναι στη χώρα του γνωστός- θα μπορούσε να καταγραφεί ως ακόμη μία πολιτική γλαφυρότητα αυτών των ευρωεκλογών εάν ο Γιάνους Κορβίν Μίκε δεν είναι αυτός που είναι, και το κόμμα του, το «Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς», δεν είχε εξελιχθεί σήμερα σε «Δούρειο Ίππο» της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 6% και ήδη έχει βάλει πλώρη για την εκλογή έως και 7 ευρωβουλευτών! Αυτό θα ήταν πάντως αδύνατο εάν στο «τιμόνι» του κόμματος δεν ήταν ο Κορβίν Μίκε: ένας καθ’ όλα πολιτικός οπορτουνιστής…

Στα νιάτα του, είχε περάσει από το Δημοκρατικό Κόμμα, «δορυφόρο» των κομμουνιστικών αρχών. Στη δεκατία του ’90, διορίστηκε από τον ίδιο τον Λεχ Βαλέσα μέλος της Komitet Obywatelski, του συμβουλευτικού οργάνου του κινήματος της «Αλληλεγγύης».

Πολύ πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, «λοξοκοιτούσε» με θέρμη προς τη Δύση. Από το 1995 -έναν χρόνο αφότου η Βαρσοβία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ- έως και σήμερα έχει θέσει τρεις φορές υποψηφιότητα για την πολωνική προεδρία. Η τελευταία φορά ήταν το 2005, έναν χρόνο αφότου η χώρα του ήταν ήδη μέλος της ΕΕ…

Σήμερα, ο Κορβίν Μίκε δηλώνει αντιευρωπαϊστής, αντικρατιστής και ακραία νεοφιλελεύθερος (είναι δεδηλωμένος θιασώτης του Μίλτον Φρίντμαν). Και παρά την αλλοπρόσαλη πορεία του και την ακραία ρητορική του, «μαγνητίζει» ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των απογοητευμένων ψηφοφόρων και των αποπροσανατολισμένων νεαρών.

Η προκλητική του στάση του έχει εξασφαλίζει μεγάλη προβολή στα εγχώρια ΜΜΕ. Χάρη σε μία δραστήρια ομάδα νεαρών υποστηρικτών του, έχει ισχυρή πια παρουσία στα social media. Ο ίδιος διατηρεί το προσωικό του blog.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η περίπτωση του Γιάνους Κορβίν Μίκε δεν είναι παρά μία πολιτική «φούσκα», ότι το 6% που του προδικάζουν οι δημοσκοπήσεις είναι παροδικό -ως μία εκ του ασφαλούς μαζική ψήφος διαμαρτηρίας των δυσαρεστημένων Πολωνών.

Εφόσον πάντως πέρασει τον «πύχη» αυτής της Κυριακής, βάζοντας «πόδι» στο Ευρωκοινοβούλιο, ο JKM λέει ότι δεν θα σταματήσει. Επόμενος στόχος του, λέει, είναι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, το 2015, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί το αέναο πια ερώτημα της πολωνικής συμμετοχής ή όχι στη ζώνη του ευρώ…

Διαβάστε ακόμα:

Η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει στη «ζώνη κινδύνου»

Ο Πούτιν στην Κριμαία και η Ουκρανία «φλέγεται» – Δείτε τις φωτογραφίες

«Δεν σας θέλει ο λαός, πάρτε τα Μνημόνια, την Τρόικα και μπρος»