Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών – Κάλεσε το Κίεβο σε συνομιλίες

Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών – Κάλεσε το Κίεβο σε συνομιλίες
epa10215474 Russian President Vladimir Putin speaks during a ceremony to sign treaties on new territories' accession to Russia at the Grand Kremlin Palace in Moscow, Russia, 30 September 2022. From 23 to 27 September, residents of the self-proclaimed Luhansk and Donetsk People's Republics as well as the Russian-controlled areas of the Kherson and Zaporizhzhia regions of Ukraine voted in a so-called 'referendum' to join the Russian Federation. EPA/GAVRIIL GRIGOROVSPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε το Κίεβο να σεβαστεί τη βούληση του λαού και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα εδάφη της με κάθε μέσο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σήμερα στην επισημοποίηση της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανεβάζοντας έτσι σημαντικά τον πήχυ των προκλήσεων καθώς ο πόλεμος εισέρχεται πια σε μια νέα – δυνητικά ακόμη και πιο επικίνδυνη – φάση.

«Ο λαός αποφάσισε. Υπάρχουν τέσσερις νέες περιοχές στη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ηγέτης. «Όσοι έχασαν τη ζωή τους στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι ήρωες της Μεγάλης Ρωσίας», σημείωσε προτού επιστρέψει στο γνωστό αφήγημα για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης που χώρισε τους ανθρώπους από τη Μητέρα Πατρίδα και για το φερόμενο ως νεοναζιστικό πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως αυτή η προσάρτηση είναι επιλογή εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν κοινή ιστορία.

Ο ίδιος βέβαια ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, κάλεσε το Κίεβο να σεβαστεί το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και ξεκαθάρισε πως η Μόσχα πρόκειται να υπερασπιστεί τα εδάφη της με όλα τα μέσα.

Στο πλαίσιο της ιδίας ομιλίας ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε παράλληλα ότι η Μόσχα είναι τώρα έτοιμη για συνομιλίες.

Οι περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια εντάσσονται, πλέον, επισήμως στη Ρωσία, ακολουθώντας την πορεία που είχε χαράξει η Κριμαία ήδη από το 2014.

Η προσάρτηση των εν λόγω περιοχών έρχεται στον απόηχο των αμφισβητούμενης αξιοπιστίας και εγκυρότητας δημοψηφισμάτων που πραγματοποιήθηκαν εκεί τις προηγούμενες ημέρες.

Όταν είδε τους Ουκρανούς να αντεπιτίθενται με επιτυχία, από τα τέλη Αυγούστου και έπειτα, απωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις και ανακαταλαμβάνοντας εδάφη κυρίως στην περιοχή του Χαρκόβου αλλά και στη Χερσώνα, η ρωσική ηγεσία έσπευσε να αντιδράσει προχωρώντας σε δύο κινήσεις: Στο εσωτερικό ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και στα υπό ρωσική κατοχή εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας προώθησε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την επίσημη ένταξη των εν λόγω περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών επονομαζόμενων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, για να μπορέσει έτσι να δικαιολογήσει την έναρξη της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που θα ακολουθούσε κατά της Ουκρανίας.

Πλέον, σχεδόν οχτώ μήνες μετά, ο Πούτιν προχωρά στην προσάρτηση μέρους των εν λόγω περιοχών, αλλά και των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, για να μπορέσει έτσι να θωρακίσει και να παγιώσει τις εδαφικές του κτήσεις εντός των ουκρανικών συνόρων.

Πλέον, έπειτα από τις επισήμως ανακοινωθείσες προσαρτήσεις, η Μόσχα διαμηνύει πως κάθε ουκρανική επίθεση κατά των εν λόγω εδαφών θα αποτελεί επίθεση κατά ρωσικού εδάφους. Εάν μάλιστα η όποια ουκρανική επίθεση πραγματοποιηθεί με δυτικά όπλα, τότε η Μόσχα προειδοποιεί πως η κατάσταση μπορεί να περιπλακεί διεθνώς ακόμη περισσότερο.

Το Κίεβο και η Δύση, βέβαια, από την άλλη πλευρά, δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία διαφάνεια σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές στο πλαίσιο ψευδοδημοψηφισμάτων ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Επιπλέον, υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία ακόμη και ως προς τα γεωγραφικά όρια των εν λόγω περιοχών τις οποίες η Μόσχα διεκδικεί πλέον επισήμως ως δικές της.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι μένει ακόμη να αποσαφηνισθεί αν η Ρωσία προσαρτά το σύνολο των ουκρανικών περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ή μόνο τα τμήματά τους που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

«Σε ό,τι αφορά τα σύνορα των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, πρέπει να αποσαφηνισθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τις δύο άλλες περιοχές, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η Μόσχα διαμηνύει πως τις προσαρτά στο σύνολό τους: de-facto τα εδάφη που ήδη ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, και de-jure τα εδάφη που σήμερα δεν ελέγχονται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Institute for the Study of War, η Μόσχα ελέγχει το 72% της έκτασης της περιοχής της Ζαπορίζια και το 88% της έκτασης της Χερσώνας. Παράλληλα, η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουγκάνσκ αλλά μόνο το 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Οταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί».



Όσον αφορά την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως τις δυνάμεις των«Αγγλοσαξώνων».

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ» δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.