Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος ίσως εμφανιστεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια

Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος ίσως εμφανιστεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια

Τα τελευταία 25 χρόνια, το πλουσιότερο 1% έχει κερδίσει περισσότερο εισόδημα απ’ ό,τι το φτωχότερο 50% μαζί.

Αν οι δισεκατομμυριούχοι συνεχίσουν να απολαμβάνουν τους ίδιους ρυθμούς κερδοφορίας, ο κόσμος ίσως δει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση από την Oxfam International.

Η φιλανθρωπική οργάνωση συμπεριέλαβε αυτή την πρόβλεψη στα πλαίσια μιας ευρύτερης προειδοποίησης που αφορά τη διευρυνόμενη ανισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο – ανισότητα την οποία και αποδίδει εν μέρει στους ζάπλουτους.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα για να συμπέσει με την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, της γνωστής ετήσιας συνάντησης πολιτικών ηγετών και εταιρικών στελεχών στο Νταβός της Ελβετίας. Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν πόσο μεγάλος είναι πλέον ο βαθμός συγκέντρωσης του παγκόσμιου πλούτου. Τα τελευταία 25 χρόνια, το πλουσιότερο 1% έχει κερδίσει περισσότερο εισόδημα απ’ ό,τι το φτωχότερο 50% μαζί.

Μάλιστα, οι οχτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο – με πρώτο τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, με περιουσία 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων – κατέχουν πλέον τον ίδιο πλούτο με το φτωχότερο μισό της ανθρωπότητας.

Ο αυξανόμενος όγκος του πλούτου των ήδη πολύ πλούσιων ανθρώπων είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην τεράστια ανισότητα. Μόλις συσσωρευτούν τέτοιες περιουσίες, φτιάχνουν μια δική τους αυτόνομη δυναμική με ρυθμό αύξησης – 11% ετησίως από το 2009 και δώθε – που ξεπερνάει κατά πολύ τους απλούς αποταμιευτές.

Αν αυτός ο ρυθμός εισοδηματικής ανάπτυξης συνεχιστεί, θα οδηγήσει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, αναφέρει η έκθεση.

Ο πλούτος του Γκέιτς, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί κατά 50% (ή αλλιώς κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια) από τότε που έφυγε από τη Microsoft το 2006, αν και προσπάθησε να δωρίσει ένα μέρος αυτού του πλούτου μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος.

Οι ζάπλουτοι δεν είναι απλώς «αγαθοί παραλήπτες» της αυξανόμενης συγκέντρωσης του πλούτου, λέει η Oxfam. Αντίθετα, κάποια μέλη αυτής της προνομιούχας ομάδας «διαιωνίζουν ενεργά» αυτή την κατάσταση φοροδιαφεύγοντας, εξαγοράζοντας πολιτική επιρροή, και απολαμβάνοντας «τη λατρεία των μετόχων που διαστρεβλώνει τη συμπεριφορά των εταιρειών».

Η Oxfam παρουσιάζει την αυξανόμενη ανισότητα ως απειλή για την κοινωνική σταθερότητα, καθώς και ως παράγοντα που τροφοδοτεί τον λαϊκισμό ο οποίος σαρώνει κάποιες περιοχές του πλανήτη.

Για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, η μη κυβερνητική οργάνωση προτείνει την εγκαθίδρυση μιας «ανθρώπινης» οικονομίας «που να είναι σχεδιασμένη για το 99%». Μια τέτοια οικονομία θα απαιτούσε από τους πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους και να εγκαταλείψουν τα άδικα προνόμιά τους.