Ο «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στο Facebook και την Google

Ο «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στο Facebook και την Google

Οι δύο εταιρείες συμμετέχουν πλέον σε μια μάχη αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον καθορισμό του μέλλοντος.

Τόσο το Facebook όσο και η Google, ξοδεύουν σαν τρελές πάνω στις αναδυόμενες τεχνολογίες. Ο στόχος τους, όπως επισημαίνει και το CNN Money; Να έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο όταν οι τρέχουσες δραστηριότητές τους αποδιοργανωθούν στο μέλλον.

«Αν και το Facebook τα πηγαίνει καλά τώρα, γνωρίζει ότι η βασική του δραστηριότητα ίσως υποχωρήσει μια μέρα, όπως συνέβη και με το MySpace», τονίζει ο Καρλ Χόου, αναλυτής στην εταιρεία Yankee Group.

Γι’ αυτό και το Facebook έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα δίκτυο διαμοιρασμού φωτογραφιών, ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, μια εφαρμογή chat, και πλέον και σε μια εταιρεία εικονικής πραγματικότητας, την Oculus. Η Google με τη σειρά της έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε οχήματα δίχως οδηγό, φορετές συσκευές, στρατιωτικά ρομπότ και, ύστερα από την εξαγορά της Nest, συνδεδεμένες οικιακές συσκευές όπως θερμοστάτες και ανιχνευτές καπνού.

Φαίνεται πλέον ότι το Facebook και η Google είναι πλέον πολεμιστές σε μια εκδοχή του Ψυχρού Πολέμου αλά Σίλικον Βάλλεϋ.

«Το Facebook και η Google είναι τιτάνες της υψηλής τεχνολογίας που εμπλέκονται σε ένα πραγματικό παγκόσμιο παιχνίδι Monopoly για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την κυριαρχία τους έναντι του άλλου αλλά και έναντι ποικίλων άλλων εχθρών», λέει η Λόρα Ντιντίο, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ITIC.

Τόσο η Google όσο και η Facebook έβγαλαν περίπου 90% των εσόδων τους από διαφημίσεις πέρυσι. Όμως, καμία εταιρεία δεν έχει καταφέρει μέσω των εξαγορών να επεκταθεί πέρα από το βασικό επιχειρηματικό της μοντέλο.

Εξαγοράζοντας την Oculus, το Facebook βάζει στοίχημα ότι το επόμενο τεχνολογικό κύμα θα μπορούσε να καθοριστεί από τις φορετές συσκευές. Η Google έχει βάλει ένα παρόμοιο στοίχημα με τα γυαλιά της και την πλατφόρμα έξυπνου τηλεφώνου Android Wear. Ακόμα κι αν δεν πετύχει, το στοίχημα για το Facebook φαίνεται να αξίζει. Η εταιρεία ξόδεψε δύο δισεκατομμύρια Ευρώ για την Occuls, εκ των οποίων μόνο 400 εκατομμύρια δόθηκαν σε μετρητά.

Φαίνεται ότι και οι δύο εταιρείες ξέρουν καλά ότι στο παρελθόν υπήρξαν τιτάνες του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, που απέτυχαν παταγωδώς να προσαρμοστούν σε ένα νέο κύμα τεχνολογίας.

Διαβάστε περισσότερα: 

Το Facebook ξόδεψε 2 δισ. δολάρια για να βρεθεί σε «άλλο κόσμο»

Δείτε τα νέα εντυπωσιακά γραφεία της Google

Γιατί η Google έδωσε τόσα χρήματα για την εξαγορά της Nest