Γιατί η Google έδωσε τόσα χρήματα για την εξαγορά της Nest

Γιατί η Google έδωσε τόσα χρήματα για την εξαγορά της Nest

Η Google μπαίνει με αξιώσεις στον χώρο των οικιακών συσκευών και φέρνει πιο κοντά το «Internet of Things».

Η είδηση, για την οποία εδώ και λίγες ώρες μιλάει όλος ο τεχνολογικός κόσμος, σηματοδοτεί την είσοδο της Google σε ένα πεδίο που μέχρι τώρα, αν και προσπάθησε, δεν έχει καταφέρει να εισχωρήσει: αυτό των οικιακών συσκευών. Προηγουμένως, είχε κατασκευάσει τον δικό της οικιακό θερμοστάτη, που δεν κατάφερε να γίνει καν γνωστός, ενώ το Chromecast, μια συσκευή που επιτρέπει streaming HD προγραμμάτων, δεν έχει την εμπορική επιτυχία, που η εταιρεία περίμενε.

Όμως η Nest έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να χτίσει μια σημαντική βάση διασυνδεδεμένων χρηστών μέσω του Nest Learning Thermostat, ενός ηλεκτρονικού, προγραμματιζόμενου θερμοστάτη που συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi και «μαθαίνει» τις συνήθειες του χρήστη, ώστε να παρέχει την καλύτερη θέρμανση ή ψύξη στο σπίτι και να εξοικονομεί ενέργεια. Η εταιρεία δεν ανακοινώνει στοιχεία πωλήσεων, αλλά υπολογίζεται ότι πουλά περίπου 50.000 συσκευές κάθε μήνα.

Διαβάστε ακόμη: H Google εξαγόρασε τη Nest για 2,34 δισ. ευρώ

Ο θερμοστάτης της Nest είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του πώς θα είναι σε λίγα χρόνια όλα τα «έξυπνα» σπίτια, με το Internet of Things σε πλήρη εξέλιξη και όλες τις συσκευές μας να είναι, λίγο ως πολύ, διασυνδεδεμένες και να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους. Όλες μαζί θα συνθέτουν ένα περιβάλλον το οποίο πολλοί έχουν φανταστεί, κάποιοι έχουν προβλέψει πως πρόκειται για αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων και στην οποία, με τη χθεσινή εξαγορά, η Google έχει πια σημαντικό προβάδισμα.

Επιπλέον, η Google αποκτά πρόσβαση σε αυτό που πάντα θεωρούσε «καρδιά» του επιχειρηματικού της μοντέλου: data απ΄ευθείας από τους χρήστες, τις συνήθειές τους, τη γεωγραφική τους εξάπλωση κ.λπ., και μπορεί να συμπληρώσει το -ήδη πανίσχυρο- οικοσύστημά της με έναν πυλώνα ακόμα, εκείνον του σπιτιού.

Η σχέση της Google με τη Nest δεν ξεκίνησε τώρα. Η εταιρεία από το Mountain View ήταν από τους πρώτους και κύριους χρηματοδότες ήδη από το 2011 όταν η ιδέα του έξυπνου θερμοστάτη ήταν ακόμα στα σχέδια. Πρωταγωνίστησε, μάλιστα, στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης μέσω του Google Ventures group. Ο ιδρυτής και CEO της Nest, Tony Fadell, είναι πρώην στέλεχος της Apple και ήταν από τους βασικούς συντελεστές της σχεδίασης και κατασκευής του πρώτου iPod.

Google: Βάζει ένα τσιτάχ στις μηχανές της! (βίντεο)

Μέχρι σήμερα η Nest είχε προσελκύσει $80 εκατ. από μεγάλα επενδυτικά σχήματα -Kleiner Perkins Caufield & Byers, Shasta Ventures, Google Ventures, Lightspeed Venture Partners, Intertrust και Generation Investment Management- και μέσα στον Ιανουάριο αναμενόταν να πάρει άλλα $150 εκατ., αλλά η Google τους πρόλαβε όλους κάνοντας αρκετούς από τους αρχικούς επενδυτές πλούσιους. Ειδικά η Kleiner Perkins αναμένεται να πάρει πίσω 20 φορές τα χρήματά της.

Η Google έχει ανακοινώσει ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι $54,7 δισ. (40 δισ. €), συνεπώς η εξαγορά της Nest αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 6% των μετρητών της.

Δείτε: Το σπίτι του αύριο

Όσο για τον απλό χρήστη, δύσκολα θα μπορέσει να αντισταθεί στις υπέροχες, πανέξυπνες και με ξεχωριστό design συσκευές της Nest όταν αυτές θα συνεργάζονται με το οικοσύστημα της Google του οποίου εκείνος είναι ήδη μέρος. Και η υλοποίηση των σχεδίων των δύο εταιρειών δεν αποτελεί έναν μελλοντικό στοίχημα, όπως π.χ. η εξαγορά της Boston Dynamics και των ρομπότ της , αλλά μια απίστευτα δυναμική αγορά σε εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και την καθημερινότητά μας.

Πράγμα που η Google γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα…

Δείτε το best seller προϊόν της Nest