Ο Ράαμπ ενώπιον των βουλευτών για «τη χειρότερη κρίση μετά το Σουέζ»

Ο Ράαμπ ενώπιον των βουλευτών για «τη χειρότερη κρίση μετά το Σουέζ»
epa07738432 State Secretary Dominic Raab leaves as British Prime Minister Boris Johnson begins his new term at Downing Street in London, Britain, 24 July 2019. Theresa May stepped down as British Prime Minister following her resignation as Conservative Party leader on 07 June. Former London mayor and foreign secretary Boris Johnson is taking over the post after he was election as Tories party leader was announced the previous day. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ πρόκειται να αντιμετωπίσει στο Κοινοβούλιο μια «ανάκριση» και επίθεση από τους υπόλοιπους βουλευτές για αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της τελευταίας γενιάς» την Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθεί άδεια απεριόριστης παραμονής σε ορισμένους εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν.

Κατηγορώντας τον Ράαμπ για πολλαπλές αποτυχίες, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Λίζα Νάντι, τον προέτρεψε να εξηγήσει πώς η κυβέρνηση έμεινε να προσπαθεί να μεταφέρει χιλιάδες ανθρώπους μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών είχε 18 μήνες για να προετοιμαστεί, αλλά απουσίαζε από τη δράση. Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία θεωρείται αδύναμη στον κόσμο και αντιμετωπίζει μεγαλύτερους κινδύνους από την τρομοκρατία », δήλωσε η κυρία Νάντι.

Ο κ. Ράαμπ αντιμετωπίζει  αυξανόμενη κριτική για την απόφασή του να πάει διακοπές στην Κρήτη τον Αύγουστο και ενώ οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν με περισσή ευκολία την εξουσία στο Αφγανιστάν και ισχυρίζεται ότι χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που ζητούσαν βοήθεια για να φύγουν από το Αφγανιστάν είχαν διαβαστεί.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού επέμεινε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε «πλήρη εμπιστοσύνη» στον κ. Ράαμπ και «δεν υπήρχαν σχέδια» για ανασχηματισμό – αλλά υπάρχουν ευρείες εικασίες ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί.

Οι υπουργοί θα ανακοινώσουν την Τετάρτη ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στο πλαίσιο της αφγανικής πολιτικής μετεγκατάστασης και βοήθειας (Arap), που έχει σχεδιαστεί για διερμηνείς και άλλους που υποστήριξαν τη Βρετανία στο Αφγανιστάν, θα λάβουν αμέσως άδεια αόριστης διάρκειας για να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της «θερμής υποδοχής», επιτρέποντάς τους να σπουδάσουν και να εργαστούν.

Ο Μάικλ Γκόουβ, αναμένεται να αναλάβει την ευθύνη μιας επιτροπής που θα επιβλέπει το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την ενημέρωση προς τους βουλευτές του υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Οι βουλευτές της διακομματικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων έχουν στη διάθεσή τους μία ώρα για να κάνουν ερωτήσεις στον Ντόμινικ Ράαμπ την Τετάρτη σχετικά με αυτό που ο βουλευτής των Εργατικών Νιλ Κόιλ, χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη κρίση από το Σουέζ».

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Τομ Τάκεντατ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εκδηλώσεις στο Αφγανιστάν την Τρίτη, κάνοντας tweet: «Το τέλος των πολέμων είναι καλό. Το να αφήνεις ανυπεράσπιστους ανθρώπους μπροστά σε ένοπλες συμμορίες δεν είναι το πώς τελειώνεις έναν πόλεμο, αλλά πώς ξεκινάς έναν νέο πόλεμο ».

Ο κ. Ράαμπ έδωσε μια πρόγευση για το πώς είναι πιθανό να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών σε μια σειρά από δύσκολες συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. Αρνήθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο άργησε να προβλέψει την κρίση, λέγοντας ότι η κεντρική εκτίμηση των στρατιωτικών πληροφοριών του ΝΑΤΟ ήταν ότι θα σημειωθεί αργή σταδιακή πρόοδος από τους Ταλιμπάν μετά τον Αύγουστο.