Ο ρόλος της Ελλάδας στη θεαματική πορεία της Turkish Airlines

Ο ρόλος της Ελλάδας στη θεαματική πορεία της Turkish Airlines
Ο γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας στην Αθήνα, Alp Yavuzeser, μιλά για την εξέλιξη στην εγχώρια αγορά και τα σχέδια για το μέλλον.

Ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια ως υπάλληλος τηλεφωνικού κέντρου και μέλος πληρώματος καμπίνας στην Turkish Airlines και μετά από τις σπουδές του στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης και τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Διεθνή Διαχείριση Ποιότητας, αναδείχθηκε σε ένα από τα πολυτιμότερα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας.

Ο λόγος για τον Γενικό Διευθυντή της Turkish Airlines στην Αθήνα, Alp Yavuzeser, υπό τη διοίκηση του οποίου η εμπορική παρουσία της αεροπορικής εταιρείας αύξησε σημαντικά το μερίδιο αγοράς της στη χώρα.

Μιλώντας στο Fortune Greece, ο Alp Yavuzeser τονίζει τη σημασία της Ελλάδας για την Turkish Airlines, αλλά και την τεράστια απήχηση στο επιβατικό κοινό τα τελευταία χρόνια.

Ποια είναι η δραστηριότητα της Turkish Airlines στην Ελλάδα; Πόσο σημαντική είναι η ελληνική αγορά για την αεροπορική εταιρεία;

Για να αναδείξω τη σημασία της Ελλάδας για την Turkish Airlines, θα έλεγα ότι η πρώτη διεθνής πτήση της εταιρίας, το 1947, ήταν μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, μέσω  Κωνσταντινούπολης. Σήμερα συνδέουμε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη, με 28 και 10 εβδομαδιαίες πτήσεις αντίστοιχα. Πέρυσι μεταφέραμε περισσότερους από 600.000 επιβάτες στην Ελλάδα. Υπό την τρέχουσα διαχείριση, το μερίδιο της Turkish Airlines στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση 42%, ενώ οι πωλήσεις της εταιρίας στην Ελλάδα μεταξύ 2014 και 2018 αυξήθηκαν κατά 128%. Συνοψίζοντας, η Ελλάδα παραμένει μία από τις σημαντικότερες χώρες για την Turkish Airlines και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε τέτοια εντυπωσιακά στοιχεία ανάπτυξης την τελευταία πενταετία.

Ποια είναι η παρουσία της Turkish Airlines παγκοσμίως;

Η Turkish Airlines διαθέτει στόλο 338 επιβατικών και εμπορευματικών αεροσκαφών και ταξιδεύει σε 306 προορισμούς – 49 εσωτερικούς και 257 διεθνείς, σε 124 χώρες. Επιπλέον, η Turkish Airlines είναι μέλος της Star Alliance, προσφέροντας παγκόσμια εμβέλεια, αναγνώριση και άψογη εξυπηρέτηση σε διεθνείς ταξιδιώτες. Το 2018, η Turkish Airlines μετέφερε 75,2 εκατομμύρια επιβάτες και ο δείκτης πληρότητας αυξήθηκε κατά 3,2%, φθάνοντας το 81%. Η αύξηση της ζήτησης και του συνολικού αριθμού των επιβατών, άγγιξε το 10% σε σύγκριση με το 2017.

Ποιες είναι οι προοπτικές και οι στόχοι της Turkish Airlines στην Ελλάδα για το 2019;

Η Turkish Airlines έχει ως στόχο να διατηρήσει της υψηλής ποιότητας υπηρεσίες της και να συνεχίσει να παρέχει στους Έλληνες πελάτες βελτιωμένες ταξιδιωτικές επιλογές, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή πτητική εμπειρία σε συναρπαστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών από την Ελλάδα προς την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται ο διεθνής κόμβος της Turkish Airlines και η οποία αποτελεί μία πύλη προς όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, περιμένουμε ακόμα περισσότερους επιβάτες στην Ελλάδα από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Αφρικής.

Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει για την ανάπτυξη των ελληνικών προορισμών στο δίκτυό σας;

Η Turkish Airlines αναλάμβανε πάντοτε πρωτοβουλίες για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και τη διερεύνηση ευκαιριών περιφερειακής ανάπτυξης του τουρισμού. Πιστεύουμε ότι με την προσφορά συνδυαστικών ταξιδιωτικών λύσεων σε ταξιδιώτες στο εξωτερικό, δηλαδή συνδυάζοντας πολλαπλούς προορισμούς στην ΝΑ Ευρώπη, θα ωφεληθεί ολόκληρη η περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό οργανώσαμε πρόσφατα εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους ταξιδιωτικούς μας εταίρους, στις οποίες συμμετείχαν 22 ταξιδιωτικοί πράκτορες από τις κύριες αγορές της Ασίας, όπως η Κίνα, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Ιαπωνία και η Αμερική. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες συμμετείχαν στο διάσημο 6ο Business Travel Professional Forum που διοργάνωσε η SWOT και στη συνέχεια γνώρισαν τις ομορφιές και τη φιλοξενία τριών γνωστών ελληνικών προορισμών, όπως η Αθήνα, το Ναύπλιο και η Σαντορίνη. Στη Σαντορίνη συναντήσαμε τον Δήμαρχο και συζητήσαμε για ευκαιρίες και προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας.

Ποιες είναι οι παγκόσμιες προοπτικές και οι στόχοι για την Turkish Airlines για το 2019;

Η Turkish Airlines παρουσίασε εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 4 χρόνια και ακόμη πιο έντονη αναγνώριση από τους πελάτες της. Το 2019 θέλουμε να σημάνουμε τη νέα εποχή για την Turkish Airlines με το νέο μας σπίτι, το νέο Istanbul Airport, νέους προορισμούς, νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Ο κύριος στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε ακόμη περισσότερους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, να τους προσφέρουμε την πασίγνωστη τούρκικη φιλοξενία κατά τη διάρκεια των πτήσεων, τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας και να συνεχίσουμε να ενεργούμε ως γέφυρα πολιτισμών μεταξύ των πολλών προορισμών που εξυπηρετούμε με το δίκτυό μας. Επιπλέον, θα προστεθούν στο δίκτυο μας επτά νέοι διεθνείς προορισμοί, όπως το Μεξικό, το Μαρακές και το Μπαλί. Η Turkish Airlines συνεργάζεται επίσης με κάποιες εξέχουσες προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού, όπως είναι ο διάσημος σκηνοθέτης Ridley Scott, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει την παγκόσμια καμπάνια μας και φυσικά το Lego, το οποίο παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στο πτητικό βίντεο ασφαλείας της Turkish Airlines.

Πόσο σημαντικό είναι το νέο Istanbul Airport στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιφερειακής οικονομίας;

Ο νέος αερολιμένας της Κωνσταντινούπολης σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής τόσο για την Turkish Airlines όσο και για τον τουρκικό τομέα των αερομεταφορών. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο, ο νέος κόμβος αναμένεται να εξυπηρετήσει περισσότερους από 200 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως και να γίνει η νέα πύλη στον κόσμο, επιτρέποντας έτσι στους επισκέπτες από την Ασία και την Αμερική, μεταξύ άλλων, να ανακαλύψουν την Ευρώπη και αντίστροφα. Για την Turkish Airlines, ο κόμβος θα προσφέρει ταξιδιωτική αριστεία μαζί με την αυθεντική τουρκική φιλοξενία και ένα περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας που συγκεντρώνει ευκαιρίες, ιδέες, διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς. Για τις γειτονικές μας χώρες πρέπει να εξεταστούν περισσότερες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπερπόντιες αγορές και να επωφεληθούν από την αυξημένη εισροή των ταξιδιωτών.