Ο ρόλος της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των κρίσεων που αφορούν τους υδάτινους πόρους

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των κρίσεων που αφορούν τους υδάτινους πόρους
epa09562861 The steaming coal-fired power plant Datteln 4 is reflected in the water of the Dortmund-Ems-Canal in Datteln, Germany, 02 November 2021 (issued 04 November 2021). The production of carbon-based energy is one of the main sources of environmental pollution worldwide and the black coal consuming plant was controversial already before launched in May 2020. Germany, a coal extracting country, is striving to abolish coal and nuclear power and to convert to renewable energies, one of the main topics of the COP26. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι το 2030, η παγκόσμια ζήτηση για νερό θα υπερβεί τη βιώσιμη προσφορά κατά 40%.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, η ανάγκη για τη διατήρηση των φυσικών μας πόρων δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα. Ο παγκόσμιος εφοδιασμός μας σε γλυκό νερό έχει επηρεαστεί σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. Μέχρι το 2030, η παγκόσμια ζήτηση για νερό θα υπερβεί τη βιώσιμη προσφορά κατά 40%.

Η ανασφάλεια του νερού αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση για τη βιοποικιλότητα, όπως σημειώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να καταλήξουμε σε άμεσες και καινοτόμες λύσεις. Ενώ η τεχνολογική καινοτομία διαμορφώνει σχεδόν κάθε άλλη πτυχή της ζωής μας, έχουμε αργήσει να εφαρμόσουμε τεχνολογικές λύσεις προς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

Καθώς το μεταβαλλόμενο κλίμα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη διαθεσιμότητα και την ποιότητα του νερού παγκοσμίως, χρειαζόμαστε επειγόντως μια αλλαγή προοπτικής που να δίνει εκ νέου έμφαση στις καινοτόμες λύσεις για την ασφάλεια του νερού. Πρέπει να φέρουμε κοντά άτομα και ιδρύματα που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό οικοσύστημα, με έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, ώστε να οδηγηθούμε σε βιώσιμες αλλαγές όσον αφορά τη διατήρηση του γλυκού νερού.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος της ενίσχυσης των αποθεμάτων γλυκού νερού και η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε αυτά απαιτεί νέες ιδέες με γνώμονα την τεχνολογία – κάτι που ο ιδιωτικός τομέας και ιδίως οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι σε θέση να κάνουν. Διαθέτουν την οργανωτική υποδομή και τον επιχειρηματικό ζήλο για να αναλύσουν τις πολύπλοκες προκλήσεις και να κινηθούν γρήγορα για την επίτευξη αποτελεσμάτων.

Η Kilimo, ένα SaaS marketplace που δημιουργήθηκε το 2014 στην Κόρδοβα της Αργεντινής, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους αγρότες να βελτιστοποιήσουν την άρδευση και να πουλήσουν αντισταθμίσεις νερού σε εταιρείες που θέλουν να γίνουν ουδέτερες ως προς το νερό, πληρώνοντας τους αγρότες για την εξοικονόμηση νερού. Η Kilimo έχει ήδη εξοικονομήσει 72 δισεκατομμύρια λίτρα νερού στη Λατινική Αμερική. Τώρα εξυπηρετεί αγρότες σε έξι χώρες, βοηθώντας τους να μειώσουν τη χρήση νερού έως και 30%. Επίσης, επικυρώνει την εξοικονόμηση των αγροτών χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο επαλήθευσης βασισμένο στο blockchain και συνδέει τους αγρότες που μειώνουν την κατανάλωση νερού με εταιρείες που θέλουν να επιτύχουν ουδετερότητα ως προς το νερό.

Στη Βομβάη της Ινδίας, η Indira Water έχει επεξεργαστεί πάνω από 750 εκατομμύρια λίτρα νερού για επαναχρησιμοποίηση, ενώ με τις λύσεις της παρέχει 70-75% εξοικονόμηση άνθρακα στον κύκλο ζωής. Η αποκεντρωμένη και αρθρωτή λύση επεξεργασίας νερού που τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια εξοικονομεί εκατομμύρια λίτρα νερού κάθε χρόνο, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον ουδέτερου άνθρακα και ασφάλειας νερού. Τα βασικά πλεονεκτήματα της Indra περιλαμβάνουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μη προσθήκη χημικών ουσιών στην πρωτογενή επεξεργασία νερού, ανάκτηση νερού έως 99%, και υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερη συντήρηση.

Τα προβλήματα μπορεί να είναι πολύπλοκα και ανομοιογενή, αλλά όπως δείχνουν αυτά τα παραδείγματα, είμαστε ικανοί να τα αντιμετωπίσουμε ως παγκόσμια κοινότητα. Αν και ποικίλουν ως προς την προσέγγιση, μια σειρά διαθέσιμων λύσεων προσφέρουν υψηλό βαθμό καινοτομίας σε συνδυασμό με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: