Ο ρόλος του Σόιμπλε στην απόφαση για υποδόση της υποδόσης

Ο ρόλος του Σόιμπλε στην απόφαση για υποδόση της υποδόσης
Photo:

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, όπως αναφέρεται, υποστήριξε ότι έπρεπε να έχει γίνει περισσότερη δουλειά, ειδικά με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. 

Σύμφωνα με το Reuters, μέσα στη συνεδρίαση  υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ήταν σε αυτούς που δεν έμειναν ικανοποιημένοι με την πρόοδο. Ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί αρχικά  υπεραμύνθηκε της επάρκειας των 15 προαπαιτούμενων, παραδέχτηκε με την ολοκλήρωση της συνόδου ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη κάποια πράγματα όπως το εποπτικό συμβούλιο αλλά έχουν γίνει πολλά και έτσι συστήσαμε ότι πρέπει και μπορεί να γίνει η εκταμίευση της δόσης».

Όπως, λοιπόν, αναφέρει το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αλλά και κάποιοι ομόλογοί του, υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει ακόμη περισσότερη δουλειά να να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Κυρίως, προκειμένου να γίνει πλήρως λειτουργικό το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων το οποίο ήταν εξαρχήν το μεγάλο “αγάθι”.

«Ομως βρέθηκε ένας συμβιβασμός, μεταθέτοντας την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, για το Eurogroup, που τελικά δεν ενέκρινε τηνεκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ στο σύνολό της, αλλά τμηματικά, δίνοντας το «πράσινο φως» για 1,1 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, στην ανακοίνωσή του, το Eurogroup κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε ζητήματα που αφορούν το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτή, τονίζει ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ο διορισμός των μελών του συμβουλίου του, ανάμεσά τους οι θέσεις του προέδρου και του CEO. Παράλληλα, τονίζει ότι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να γίνει πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.