Ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες για να προλάβει την τρόικα

Ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες για να προλάβει την τρόικα

Τι θα συζητήσει ο πρωθυπουργός και με ποιους πρόκειται να συναντηθεί.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την επικείμενη ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Το ταξίδι αυτό όμως είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπορέσει ο πρωθυπουργός να περάσει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι δύσκολα η Ελλάδα μπορεί να αντέξει νέα μέτρα, ενόψει της αξιολόγησης από την τρόικα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Από το οικονομικό επιτελείο φροντίζουν να κρατούν χαμηλούς τόνους, αναφέροντας πως το δημοσιονομικό πρόγραμμα και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ζήτημα που άπτεται της Τρόικας και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους παράγοντες των Βρυξελλών. Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρό ότι ο κ. Σαμαράς θα μεταφέρει στους συνομιλητές του την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες , θα ξεκινήσουν με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις 12:00 (ώρα Ελλάδας). Η συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 (ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να συναντήσει τον Ζοζέ Μπαρόζο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, μετά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15:45 (ώρα Ελλάδας).

Εξάλλου, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του προέδρου της ΕΕ, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 (ώρα Ελλάδας). Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί και με τον επίτροπο Ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια.

Σαμαράς: «Η ανάπτυξη είναι προ των πυλών»

«Σε έξι χρόνια το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα»
Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε εκδήλωση της International Herald Tribune, με θέμα «Η Δημοκρατία υπό πίεση», υπενθύμισε πως πριν ένα χρόνο όλοι περίμεναν την καταστροφή της χωράς ενώ πλέον όλοι περιμένουν την ανάκαμψη, παραδεχόμενος ωστόσο πως κατά το παρελθόν έγιναν λάθη και δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία σε αναπτυξιακά μέτρα.

Η ανάκαμψη είναι προ των πυλών, τόνισε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα πως τελικά στο τέλος του έτους θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς επισημαίνε πως η χώρα ακόμα δεν έχει βγει από το τούνελ, παρόλα αυτά, τόνισε πως τους τελευταίους 14 μήνες η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και έχουν συντελεστεί σαρωτικές αλλαγές.

«Φέτος η Ελλάδα βρίσκεται στο 6 έτος μιας ύφεσης, κάτι πρωτόγνωρο και κατά τη διάρκεια αυτή χάσαμε το 25% του ΑΕΠ», δήλωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας τα τεράστια ποσοστά ανεργίας που πλήττουν συνολικά την κοινωνία και κυρίως τους νέους. Όμως, όπως είπε, η Ελλάδα έχει και επιτεύγματα, ενώ τόνισε πως η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο κυκλικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. «Μέσα σε ένα χρόνο το πρόγραμμά μας μπήκε σε τροχιά» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα πράγματα άλλαξαν μέσα από δυναμικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο επεσήμανε και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση: «Στην Ελλάδα, κύριε πρωθυπουργέ, κάνετε τόσα πολλά για τη χώρα σας. Τα κάνετε με δημοκρατικό τρόπο και νομίζω ότι θα ανταμειφθείτε με δημοκρατικό τρόπο. Η δημοκρατία γεννήθηκε εδώ και η δημοκρατία είναι θεά» ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: Εντυπωσιασμένος ο Μπαρόζο από τις αλλαγές στην Ελλάδα