Εντυπωσιασμένος ο Μπαρόζο από τις αλλαγές στην Ελλάδα

Εντυπωσιασμένος ο Μπαρόζο από τις αλλαγές στην Ελλάδα

«Η χώρα πλησιάζει σε πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Εντυπωσιακές» χαρακτήρισε τις δημοσιονομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, ο κ. Μπαρόζο, υποστήριξε ότι η χώρα πλησιάζει ήδη σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Λίγα λεπτά πριν, αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσίαζε η ελληνική οικονομία, μετά την έναρξη της κρίσης, υπενθύμισε ότι, εκείνη την εποχή, όλοι οι επιφανείς οικονομολόγοι ήταν περίπου βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε ή θα εξαναγκαζόταν σε αποχώρηση από την Ευρωζώνη και ότι αυτό θα είχε επιπτώσεις ντόμινο και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, κατέληξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μπαρόζο: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε σωστό δρόμο

Στην ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» την οποία εκφώνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε την Ευρ. Ένωση να σταθεροποιήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψή της παρόλο που η ανάδυση από την κρίση μειώνει την πίεση για δράση, λέγοντας πως η πολιτική αναταραχή εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ο Μπαρόζο προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη όταν η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και ζήτησε να υπάρξει «σταθερότητα»: «Μην απατάσθε, δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στα παλιά. Μερικοί πιστεύουν πως έπειτα απ’ αυτό, όλα θα γίνουν όπως ήταν πριν. Κάνουν λάθος. Δεν θα επιστρέψουμε στην “παλιά” ομαλότητα, πρέπει να διαμορφώσουμε μια “νέα” ομαλότητα».

Ως προς τα στοιχεία επιστροφής της ευρωζώνης στην ανάπτυξη, έπειτα από τη μακρότερη ύφεση που κατέγραψε ποτέ και η οποία προέκυψε από το χρέος και την τραπεζική κρίση, ο κ. Μπαρόζο είπε, «Η ανάκαμψη είναι ορατή. Αυτό θα μας σπρώξει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας… Το οφείλουμε στα 26 εκατομμύρια των ανέργων μας. Με μια εύθραυστη ανάκαμψη, το μεγαλύτερο μειονέκτημα που βλέπω είναι πολιτικό».

Ο Μπαρόζο, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο χρόνο, προσπάθησε να απαντήσει στην αντίδραση που συναντούν οι οδυνηρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες καλούνται να προβούν χώρες από τη Γαλλία ως την Πορτογαλία, προειδοποιώντας ότι εξακολουθεί να μην είναι πλήρως πεπεισμένος ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της.

«Σε αυτή τη φάση της κρίσης, η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να παρέχει βεβαιότητα και προβλεψιμότητα που λείπουν ακόμη από τις αγορές. Τα τελευταία χρόνια είδαμε πως οτιδήποτε δημιουργεί αμφιβολίες για την προσήλωση μιας κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις τιμωρείται αυτοστιγμεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη: EKT: «Σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια»