Ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον μιλά για τον Νέλσον Μαντέλα

Ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον μιλά για τον Νέλσον Μαντέλα

Ο Βρετανός CEO της Virgin Group μιλά για τη φιλία του -και τις επαγγελματικές του σχέσεις- με τον ηγέτη της Νοτίου Αφρικής.

της Κάρολιν Φέρτσαϊλντ  

Ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι μεταξύ των  παρευρισκόμενων στην κηδεία του αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στο Fortune, ο ιδρυτής της Virgin Group είχε μιλήσει για τον ανάλαφρο χαρακτήρα του Μαντέλα παρά τις τραγωδίες που είχε βιώσει. Ο Μπράνσον μίλησε επίσης για τον τρόπο με τον οποίο ο Μαντέλα έδωσε ώθηση στην οικονομία της Νοτίου Αφρικής μέσω ξένων επενδύσεων. Ακολουθούν αποσπάσματα εκείνης της συνέντευξης.

Tι θυμάστε από τον Μαντέλα;
Είχε την ίδια ηλικία με τον πατέρα μου, και οι δύο είχαν γεννηθεί το 1918 και ήταν καλοί φίλοι που έγιναν ακόμα καλύτεροι μέσω της ομάδας The Elders (σ.σ.: μια ανεξάρτητη οργάνωση που ίδρυσαν από κοινού ο Μαντέλα με τον Μπράνσον για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου). Όταν ήταν μαζί γελούσαν πολύ και είχε εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ.

Πάντα ήταν έτοιμος για χορό. Δεν ήταν καλός τραγουδιστής, αλλά δεν δίσταζε να τραγουδήσει.

Διαβάστε ακόμη: Η μαγεία του «Μαντίμπα»

Ποιο χαρακτηριστικό του Μαντέλα τον έκανε καλό επιχειρηματία;
Ο Μαντέλα μεταμορφώθηκε από σχεδόν κομμουνιστής που ήταν, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν αυτή η λύση. Πίστευε στον καλοπροαίρετο καπιταλισμό και πίστευε ότι οι επαγγελματικοί ηγέτες πρέπει να αποτελούν δύναμη για το καλό, αλλά και ότι η χώρα είχε ανάγκη τον καπιταλισμό και έπρεπε να δημιουργηθούν πολλές νέες επιχειρήσεις παντού.

Μια μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να κατέβω με το επόμενο αεροπλάνο στη Νότιο Αφρική επειδή το σύστημα κέντρων υγείας που είχε ιδρύσει αντιμετώπιζε προβλήματα και κινδύνευαν οι θέσεις εργασίας χιλιάδων ανθρώπων. Έτσι ήταν ο χαρακτήρας του. Σήκωνε το τηλέφωνο και καλούσε ξένους να επενδύσουν στην οικονομία της Νοτίου Αφρικής. Προσπαθούσε να εξασφαλίσει ότι άνθρωποι όπως εγώ θα αισθάνονταν άνετα με τις συναλλαγές με τη Νότιο Αφρική.

Γράψατε στον προσωπικό σας ιστότοπο ότι με τον Μαντέλα «δεν υπήρχε η έννοια του δωρεάν γεύματος.» Τι εννοούσατε με αυτό;
Πίστευε ότι οι εύποροι άνθρωποι ήταν τυχεροί και έπρεπε να κάνουν το σωστό και συμφωνούσα μαζί του. Οι εύποροι ήθελαν να τον συναντήσουν και εκείνος κυριολεκτικά τους «έγδυνε» από τα χρήματά τους. Είχε τόσες πολλές δραστηριότητες που χρειάζονταν χρήματα στη Νότιο Αφρική. Σε αντίθεση με άλλους Αφρικανούς ηγέτες, οι εύποροι του έδιναν οικειοθελώς χρήματα με μεγάλη γενναιοδωρία.

Τώρα που ο Μαντέλα δεν είναι κοντά μας τι χρειάζεται η Νότιος Αφρική για να συνεχίσει να αναπτύσσεται;
Ο Μαντέλα θα ήταν ο πρώτος που θα έλεγε ότι πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά ότι η Νότια Αφρική είναι ήδη πολύ καλύτερα από παλαιότερα.

Πρέπει να επενδύσουν άνθρωποι στη Ν. Αφρική. Η χώρα έχει ανάπτυξη 6% ετησίως περίπου. Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες. Με τις επενδύσεις η Ν. Αφρική μπορεί να γίνει σπουδαία οικονομία και αυτό θα βγάλει πολλούς ανθρώπους από την παγίδα της φτώχειας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και θεωρώ ότι η απόδοση θα είναι πολύ καλή. Έχουμε επιχειρήσεις στη Νότια Αφρική που μπορεί να εξελιχθούν στις πιο κερδοφόρες.

Διαβάστε ακόμη: Το τελευταίο «αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα (1918-2013)