Το τελευταίο «αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα (1918-2013)

Το τελευταίο «αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα (1918-2013)

Στη γη των προγόνων του κηδεύτηκε σήμερα ο ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής - Δείτε τις φωτογραφίες.

Σε κλίμα συγκίνησης διεξήχθη σήμερα το πρωί η κηδεία του Νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου της επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Μεγάλες οθόνες είχαν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα για να αναμεταδώσουν ζωντανά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ιδιοκτησία των Μαντέλα, παρουσία 4.500 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων μέλη του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, δεκάδες μέλη της οικογένειας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, Αφρικανοί και άλλοι ηγέτες και διασημότητες, όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Σιρ Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ο «Μαντίμπα» ετάφη στη συνέχεια παρόντων 450 ανθρώπων, κυρίως συγγενών, στην ιδιοκτησία της οικογενείας του σύμφωνα με τα τελετουργικά των Κόζα, της φυλής του Μαντέλα. Η κηδεία αποτελεί μια σύνθετη τελετή, στόχος της οποίας είναι η επικοινωνία με τους προγόνους, ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντα να αναπαυθεί.

Διαβάστε ακόμη: Η μαγεία του «Μαντίμπα»

Με την κηδεία ολοκληρώθηκε το δεκαήμερο πένθος για τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 95 ετών.

Η τελετή της κηδείας άρχισε με τη μεταφορά του καλυμμένου με τη νοτιοαφρικανική σημαία φερέτρου κάτω από μια τεράστια σκηνή που έχει στηθεί στην ιδιοκτησία των Μαντέλα.

Κατά την έναρξη της τελετής το λόγο πήρε η πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου Μπακέλα Μπέτε, η οποία τόνισε στη σύντομη ομιλία της ότι ο Μαντέλα «κατέστησε την υποδουλωμένη χώρα τη Νότια Αφρική του σήμερα».

Διαβάστε ακόμη: Αντίο στον «γίγαντα» της ιστορίας

1/15

Διαβάστε ακόμη: Λαϊκό προσκήνυμα στον Νέλσον Μαντέλα