Ο serial entrepreneur Avner Halperin αποκλειστικά στο Fortune λίγο πριν βρεθεί στο 10ο TEDx Athens

Ο serial entrepreneur Avner Halperin αποκλειστικά στο Fortune λίγο πριν βρεθεί στο 10ο TEDx Athens
Έρχεται στην Ελλάδα για να μας δείξει γιατί η τεχνητή νοημοσύνη  στην υγειονομική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας.

Η εταιρεία του κατάφερε στις αρχές του 2019 να ολοκληρώσει έναν νέο γύρο χρηματοδότησης 39 εκατ. δολαρίων με βασικούς επενδυτές τη Wells Fargo και τη Hill-Rom – έναν πάροχο τεχνολογίας υγείας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EarlySense, Avner Halperin, θα βρεθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο του 10ου TEDxAthens όπου θα μοιραστεί με το κοινό την εμπειρία του από το χώρο του επιχειρείν. Θεωρείται στέλεχος-βετεράνος στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, έχοντας αναλάβει νευραλγικά πόστα στην Emmunet και τη Radcom, που είναι εισηγμένη στον Nasdaq, ενώ ήταν επικεφαλής της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης της Eldat Communications (που εξαγοράστηκε από το Cener) αλλά και στο IDF Intelligence Corps όπου κέρδισε το βραβείο Intelligence Innovation Award.

Ο Ισραηλινός Halperin μιλά αποκλειστικά στο fortunegreece.com για το ελληνικό startup οικοσύστημα, αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας της δικής του επιχείρησης, συμβουλεύει τους νέους επιχειρηματίες αναφορικά με τη στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσουν και παρουσιάζει το μέλλον της ιατρικής υπό το πρίσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσει η EarlySense να ολοκληρώσει έναν κύκλο χρηματοδότησης ύψους 39 εκατομμυρίων δολαρίων; Πώς καταφέρατε να πείσετε τους επενδυτές να σας εμπιστευτούν;

Η αλήθεια είναι πως στο κλείσιμο του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης μας ήταν μια σειρά παραγόντων που έπαιξαν ρόλο. Καταρχάς είχαμε παρουσιάσει ένα  αποδεδειγμένα, ταχέως αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό μοντέλο που δημιουργεί επαναλαμβανόμενα έσοδα σε μια δομή πληρωμής τύπου SAS ανά ημέρα χρήσης ανά κρεβάτι.

Παράλληλα, διαθέταμε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του συστήματός μας με δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες που έδειξαν σαφή κλινική βελτίωση στη φροντίδα κατά την εφαρμογή της τεχνολογίας μας (σώζοντας ζωές, περιορίζοντας την παραμονή στο νοσοκομείο, μειώνοντας τις επανεισδοχές) καθώς και μια ανάλυση ROI που δείχνει εξοικονόμηση πάνω από 15.000 δολάρια ανά κρεβάτι που εγκαθίστανται ανά έτος.

Ήμασταν σε θέση να χτίσουμε μια ισχυρή ομάδα επενδυτών που περιλάμβανε έναν στρατηγικό εταίρο και έναν ισχυρό χρηματοοικονομικό επενδυτή: τη Hill-Rom – έναν πάροχο τεχνολογίας υγείας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων – και τον επενδυτικό βραχίονα της Wells Fargo – την τράπεζα των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο συνδυασμός ενός στρατηγικού και ενός οικονομικού επενδυτή είναι η τέλεια συνταγή για μια επένδυση στο ξεκίνημά της. Επειδή παρέχει πρόσβαση στην αγορά μέσω της σύμπραξης με τον στρατηγικό εταίρο, οικονομική ισχύ και επιταχυνόμενη ανάπτυξη η οποία απορρέει από τη στήριξη του χρηματοοικονομικού εταίρου.

Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για συγκριτικό πλεονέκτημα τι θα λέγατε ότι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;

Η EarlySense είναι η μόνη εταιρεία που παρέχει Τεχνητή Νοημοσύνη βασισμένη σε λύσεις στο κομμάτι των αισθήσεων και της ανάλυσης, η οποία εστιάζει σε περιβάλλοντα χαμηλής οξύτητας – που σημαίνει το τμήμα της μη εντατικής φροντίδας του νοσοκομείου καθώς και τα νοικοκυριά. Είμαστε μοναδικοί στην παροχή μιας λύσης που είναι εντελώς χωρίς επαφή και πρακτικά αόρατη για τους ασθενείς και τους γιατρούς, που παρέχει πολύ ακριβή προγνωστική ικανότητα που βοηθά στη μείωση του χρόνου νοσηλείας, σώσει ζωές και μειώνει το κόστος. Καμία άλλη εταιρεία δεν έχει μια τέτοια λύση με τεκμηριωμένα κλινικά και ιατρικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρατηρήσαμε μια τόσο ταχεία αύξηση στην εγκατεστημένη βάση μας τους τελευταίους 24 μήνες. Να προσθέσω πως η τεχνολογία μας προστατεύεται από 30 Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας.

Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, τι είδους στρατηγική πρέπει να υιοθετήσει μια startup για να πετύχει και να ξεχωρίσει στην αγορά;

Η στρατηγική μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη. Αν θα μπορούσα να παραθέσω τα στοιχεία που μας οδήγησαν στην επιτυχία θα ήταν τα εξής:

  • Εστιάστε σε μια πραγματική ανάγκη ενός πελάτη και να είστε σε θέση να αποδείξετε σε εκείνους που έχουν επενδύσει στο προϊόν ή την υπηρεσία σας, ότι τους προσφέρετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αποδεδειγμένη απόδοση επένδυσης (ROI).
  • Μάθετε ότι το προϊόν και η στρατηγική με τα οποία ξεκινάτε είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς η αγορά εξελίσσεται και το προϊόν αναπτύσσεται. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είστε πρόθυμοι να αλλάξετε σχέδια γρήγορα. Το EarlySense έχει αλλάξει στρατηγική ήδη 3 φορές στην ιστορία του και αυτό έχει καθοριστική σημασία στην επιτυχία μας.
  • Επενδύστε τεράστια ενέργεια στην πρόσληψη και διατήρηση του καλύτερου ταλέντου. Αυτό συνήθως απαιτεί να δίνετε στους ανθρώπους την αίσθηση αποστολής στο έργο τους και μια πραγματική ευκαιρία να αναπτυχθούν μέσα στον οργανισμό σας.

Σε ποιες αγορές δραστηριοποιείστε και σε ποιους απευθύνεστε; Είναι η Ελλάδα στα επιχειρησιακά σας σχέδια;

Αυτή τη στιγμή έχουμε παρουσία στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Κίνα. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν μέρος του αναπτυξιακού μας σχεδίου.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα απευθύνετε προς το ελληνικό κοινό στην εκδήλωση του 10ου TEDxAthens;

Αυτό που θέλω να τους κάνω να καταλάβουν είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη  στην υγειονομική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας. Χωρίς αυτή, τα συστήματα υγείας μας δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα εξαιτίας μιας τεράστιας έλλειψης σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Με βάση την εμπειρία του EarlySense, έχουμε διαπιστώσει πως τα περισσότερα συστήματα ΑΙ έχουν έναν «σύνδεσμο που λείπει» στις λύσεις τους που τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά και επομένως δεν βλέπουμε την αναγκαία βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτός ο σύνδεσμος που λείπει θα εξηγηθεί στην παρουσίαση (πρέπει να έρθετε να με ακούσετε …) καθώς και πώς η EarlySense ξεπέρασε αυτή την πρόκληση για να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το ελληνικό startup οικοσύστημα; Σε ποιους τομείς βλέπετε να υπάρχει προοπτική;

Δεν είμαι αρκετά εξοικειωμένος με το ελληνικό οικοσύστημα για να το σχολιάσω. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, λόγω της δημογραφίας της, έχει την ευκαιρία να ανοιχτεί στις τελευταίες προηγμένες τεχνολογίες ιατρικής και ευεξίας που επικεντρώνονται στη γήρανση του πληθυσμού. Εάν η Ελλάδα καθορίσει τη θέση της ως χώρα που θα υιοθετήσει γρήγορα τις αλλαγές στον τομέα αυτό, θα προσελκύσει τους σημαντικότερους παρόχους τεχνολογίας υγείας όπως η Medtronic, η J & J και η Philips, καθώς και μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί σε λίγα χρόνια από σήμερα ο κλάδος της ιατρικής;

Αναμφίβολα το μέλλον του ιατρικού κλάδου βασίζεται στον συνδυασμό Τεχνητής Νοημοσύνης και ανθρώπινης φροντίδας. Λόγω της σοβαρής έλλειψης κλινικών γιατρών (λείπουν πάνω από ένα εκατομμύριο  ιατροί και νοσηλευτές), τα συστήματα AI πρέπει να κατευθύνουν και να επικεντρώσουν τον κλινικό χρόνο στους ασθενείς που πραγματικά χρειάζονται φροντίδα. Προβλέπω ότι στο μέλλον θα έχουμε ένα νέο τρόπο μέτρησης στην υγειονομική περίθαλψη, που θα ονομάζεται “ROT” – “Return on Time”  – λόγω της σοβαρής έλλειψης επαγγελματιών. Οι λύσεις AI που θα προσφέρουν βελτιωμένο ROT θα γίνουν πολύ επιτυχείς.

Διαβάστε ακόμη: Ο «γκουρού» του fintech, Chris Skinner, μιλά στο Fortune λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του 10ου TEDxAthens