Ο Σι Τζινπίνγκ στο «πάνθεον» των ισχυρών της Κίνας

Ο Σι Τζινπίνγκ στο «πάνθεον» των ισχυρών της Κίνας
epa06285269 (FILE) - A visitor views a photograph of Chinese President Xi Jinping voting during an exhibition showcasing China's achievements over the past five years at the Beijing Exhibition Hall in Beijing, China, 28 September 2017 (reissued 24 October 2017). According to media reports on 24 October 2017, the National Congress of the Communist Party of China voted to enshrine the signature ideology of President Xi Jinping into the Chinese Communist Party constitution, elevating him to the country's most influential and powerful leader in decades. President Xi Jinping was also granted another five years in power during 19th Congress of the Communist Party of China. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κινέζος πρόεδρος και η «σκέψη» του πάνω στον «σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά» έχει πλέον θέση στο καταστατικό του ΚΚ της Κίνας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εισήγαγε την πολιτική σκέψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο καταστατικό του χθες, Τρίτη, τοποθετώντας τον στο ίδιο επίπεδο με τον ιδρυτή της νεότερης Κίνας, Μάο Τσετούνγκ, και παγιώνοντας την εξουσία του εντός του κόμματος.

Το ΚΚΚ ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του καταστατικού για να περιληφθεί «η σκέψη του Σι Τζινπίνγκ πάνω στον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά στα πλαίσια της νέας εποχής» ως μια από τις κατευθυντήριες αρχές του, στο τέλος του συνεδρίου του κόμματος που διήρκεσε μια εβδομάδα.

Το κόμμα αναμενόταν σήμερα τα ξημερώματα να ανακοινώσει τη νέα Μόνιμη Επιτροπή του. Η τρέχουσα επιτροπή αποτελείται από εφτά άτομα. Επίσης, το τροποποιημένο καταστατικό αναφέρεται στην «απόλυτη» ηγεσία του κόμματος έναντι του στρατού, στη συνέχιση της πάλης κατά της διαφθοράς, στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία του Σι με την επωνυμία «Ζώνη και Δρόμος», σε μεταρρυθμίσεις απ’ την πλευρά της προσφοράς, και στον «αποφασιστικό ρόλο» των δυνάμεων της αγοράς στην κατανομή των πόρων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΚ αναφέρει: «Το συνέδριο θεωρεί ότι η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είναι η πιο ουσιώδης πτυχή του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά και το δυνατότερο σημείο αυτού του συστήματος». Και προσθέτει: «Το κόμμα ασκεί συνολικά ηγεσία σε κάθε τομέα δραστηριότητας σε κάθε μέρος της χώρας».

Το κατά πόσο ο Σι θα ήταν σε θέση να δει το όνομά του να προστίθεται στο καταστατικό του κόμματος θεωρείτο ως ένα μέτρο της εξουσίας του. Πλέον, το στάτους του είναι ισότιμο προηγούμενων ηγετών εφόσον η θεωρητική συνεισφορά του συνυπάρχει με τη σκέψη του Μάο Τσετούνγκ και τη θεωρία του Ντενγκ Ξιαοπίνγκ.

Κανένας ηγέτης από τον Μάο μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να μπει επώνυμα στο καταστατικό, στην αναφορά στην ιδεολογία του κόμματος, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το όνομα του Ντενγκ προστέθηκε μετά τον θάνατό του το 1997.

Όσο για τους προκατόχους του Σι, Ζιανγκ Ζεμίν και Χου Ζιντάο, οι βασικές τους αρχές συμπεριλήφθησαν κι αυτές στο καταστατικό του κόμματος αλλά χωρίς ξεχωριστή αναφορά στα ονόματά τους.

Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, στα τέλη του 2012, και την ηγεσία της χώρας έναν χρόνο αργότερα, ο Σι έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αποφασιστικά την εξουσία στα χέρια του.

Πέρυσι, το κόμμα έδωσε στον Σι τον τίτλο του «βασικού» ηγέτη, σε μια ένδειξη ισχυροποίησης της θέσης του ενόψει του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια.