Ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Ταϊβάν ως περισπασμό από «εσωτερικά προβλήματα»

Ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Ταϊβάν ως περισπασμό από «εσωτερικά προβλήματα»
(210301) -- BEIJING, March 1, 2021 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China (CPC) Central Committee and chairman of the Central Military Commission, addresses the opening of a training session for young and middle-aged officials at the Party School of the CPC Central Committee (National Academy of Governance), March 1, 2021. (Xinhua/Wang Ye) (Photo by WANG YE / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Ο Κινέζος πρόεδρος ξεκινά μια τρίτη πενταετή θητεία ως ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος και φαίνεται πως έχει πλέον «απεριόριστη εξουσία».

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ερμηνεύσει τον ρόλο ενός πρόσφατα ισχυροποιημένου Σι Τζινπίνγκ, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος ξεκινά μια τρίτη πενταετή θητεία ως ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Με τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις να είναι ήδη τεταμένες, στην Ουάσιγκτον αυξάνονται οι ανησυχίες ότι μπορεί να έρθουν πιο δύσκολες μέρες.

Ο Σι έχει συγκεντρώσει έναν όγκο εξουσίας στο κυβερνών κόμμα της Κίνας που δεν έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Μάο Τσετούνγκ, του ηγέτη που βρέθηκε στην εξουσία από το 1949 μέχρι τον θάνατό του το 1976. Η εδραίωση της εξουσίας του Σι έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικαιροποιήσει τις στρατηγικές άμυνας και εθνικής ασφάλειας για να αντικατοπτρίζουν ότι η Κίνα είναι πλέον ο πιο ισχυρός στρατιωτικός και οικονομικός αντίπαλος της Αμερικής.

Ο Μπάιντεν είναι υπερήφανος που έχει οικοδομήσει σχέσεις με τον Σι από τότε που τον συνάντησε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία και πλέον, όταν υπηρέτησαν ως αντιπρόεδροι των χωρών τους. Όμως ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα, στο πρόσωπο του Σι, έναν ομόλογό του που έχει μεγαλύτερη δύναμη και είναι αποφασισμένος να εδραιώσει το καθεστώς της υπερδύναμης της Κίνας, ακόμη και αν αντιμετωπίζει ισχυρές οικονομικές και διπλωματικές δυσκολίες.

«Δεν είμαστε πίσω στην εποχή του Μάο. Ο Σι Τζινπίνγκ δεν είναι ο Μάο», δήλωσε η Jude Blanchette, πρόεδρος του τμήματος μελετών Κίνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Αλλά βρισκόμαστε σίγουρα σε ένα νέο και απρόβλεπτο έδαφος όσον αφορά τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα του πολιτικού συστήματος της Κίνας».

Ο Μπάιντεν και ο Σι αναμένεται να έχουν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Group 20 τον επόμενο μήνα στην Ινδονησία, μια πολυαναμενόμενη συνάντηση που θα έρθει μετά από σχεδόν δύο χρόνια τεταμένων σχέσεων. Οι ηγέτες προσπαθούν να κερδίσουν το πάνω χέρι σε έναν ανταγωνισμό που και οι δύο πιστεύουν ότι θα καθορίσει ποια χώρα θα είναι η κορυφαία παγκόσμια οικονομική και πολιτική δύναμη που θα έχει τον πρώτο ρόλο τον επόμενο αιώνα.

«Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε με την Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby. Ο ίδιος προσέθεσε ότι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι εργάζονται για τη διοργάνωση μιας συνάντησης των ηγετών, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη μια τέτοια συνάντηση. «Κάποια θέματα είναι αρκετά αμφιλεγόμενα και κάποια θα πρέπει να επιλυθούν συνεργατικά», τόνισε ο Kirby.

Ο Μπάιντεν και ο Σι ταξίδεψαν μαζί στις ΗΠΑ και την Κίνα το 2011 και το 2012 και έχουν πραγματοποιήσει πέντε τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021. Αλλά η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει γίνει πολύ πιο περίπλοκη από εκείνες τις συνομιλίες γνωριμίας σε γεύματα στην Ουάσινγκτον και στο οροπέδιο του Θιβέτ πριν από μια δεκαετία.

Ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα θέσει την Κίνα προ των ευθυνών της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ουιγούρων και άλλων εθνικών μειονοτήτων, για την καταστολή από το Πεκίνο των ακτιβιστών της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, για τις καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές, για τις στρατιωτικές προκλήσεις εναντίον της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν και για τις διαφορές σχετικά με τη στάση έναντι του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κεφάλαιο Ταϊβάν και η Ρωσία

Η κυβέρνηση του Σι έχει επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στην Ταϊβάν -την οποία το Πεκίνο επιδιώκει τελικά να ενοποιήσει με την κομμουνιστική ηπειρωτική χώρα- ως υπονομευτική της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας. Ο Κινέζος πρόεδρος έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον θέλει να καταπνίξει την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Οι εξωτερικές προσπάθειες καταστολής και περιορισμού της Κίνας μπορεί να κλιμακωθούν ανά πάσα στιγμή», προειδοποίησε ο Σι στην ομιλία του πριν από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Πρέπει επομένως να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών κινδύνων, να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα σενάρια και να είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε τους ισχυρούς ανέμους, τα φουρτουνιασμένα νερά, ακόμη και τις επικίνδυνες καταιγίδες».

Ο Dali Yang, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο που ερευνά την κινεζική πολιτική, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες δυνητικά σταθεροποιητικές εξελίξεις που αναδύονται στη σχέση μετά από μήνες εχθρικού κλίματος.

Δύο από τους πιο γνωστούς διπλωμάτες της Κίνας στην Ουάσινγκτον αναβαθμίστηκαν στη συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επιλέχθηκε για το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το όργανο χάραξης πολιτικής που αποτελείται από τους 24 πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, Qin Gang, εντάσσεται στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Η ανάδειξή τους θα πρέπει να φέρει ένα στοιχείο συνέχειας στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, είπε ο Yang.

Ο Yang σημείωσε ότι υπήρξε επίσης μια προσπάθεια εκ μέρους της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος να «μετριάσει τον θερμό εναγκαλισμό της με τη Ρωσία». Τον περασμένο μήνα, μετά τη συνάντησή του με τον Σι στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής στο Ουζμπεκιστάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ότι ο Σι είχε εκφράσει «ανησυχία και ερωτήματα» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με την επιβεβαίωση της τρίτης θητείας του, «κατά κάποιο τρόπο, ο Σι είναι πλέον πιο ελεύθερος να δράσει και λιγότερο επιβαρυμένος από την άποψη ότι δεν χρειάζεται πλέον να παρακολουθεί πάντα τι κάνουν οι αντίπαλοί του», δήλωσε ο Γιανγκ. «Νομίζω ότι αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει την προσέγγισή του και μπορεί να τον κάνει πιο άνετο στην αντιμετώπιση του Μπάιντεν».

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν υποβαθμίσει τις ελπίδες ότι η νέα πενταετής κυριαρχία του Σι στο Κομμουνιστικό Κόμμα θα μπορούσε να του δώσει περιθώριο να «αναπνεύσει» για να εμπλακεί πληρέστερα σε θέματα όπου η Κίνα έχει κάποια επικαλυπτόμενα συμφέροντα με τις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας την Τετάρτη, τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση» με την Κίνα. Μερικές ώρες αργότερα, η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Σι είπε στα μέλη της εθνικής επιτροπής για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να βρει τρόπους να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η συμφιλιωτική στιγμή ήταν βραχύβια.

Την επόμενη ημέρα, Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι αντάλλασσαν ρητορικές βολές σχετικά με την κίνηση των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα να επεκτείνουν τους ελέγχους των εξαγωγών στην πώληση προηγμένων τσιπ στην Κίνα.

«Οι ΗΠΑ έχουν υπερβεί την έννοια της εθνικής ασφάλειας και έχουν καταστείλει την ανάπτυξη της Κίνας και η κανονική επιχειρηματική συνεργασία έχει πολιτικοποιηθεί και στρατιωτικοποιηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Wang Hongxia, σύμβουλος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Τα σχόλιά της ήρθαν λίγο καιρό αφότου ένας κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου, ο υφυπουργός Alan Estevez, δήλωσε σε ένα φόρουμ στην Ουάσιγκτον ότι «αν στοιχημάτιζα, θα πόνταρα λεφτά» στο ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετους εξαγωγικούς ελέγχους στην Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, με το Πεκίνο να αναφέρει αυτόν τον μήνα ότι η ανάπτυξη για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ήταν 3%, γεγονός που την τοποθετεί σε ρυθμό που θα πέσει πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5% για το σύνολο του έτους. Η οικονομία της χώρας πλήττεται επίσης από τους αυστηρούς κανόνες μηδενικού COVID και το Πεκίνο αντιμετωπίζει την επιβράδυνση των εξαγωγών και των τιμών των κατοικιών που υποχώρησαν σε χαμηλό επταετίας τον Σεπτέμβριο.

Αντιμετωπίζει επίσης αυξημένο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση που επενδύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να την ανταγωνιστούν στους ημιαγωγούς και σε άλλες τεχνολογίες. Όλα αυτά δείχνουν την πιθανότητα η Κίνα να μην υπερβεί το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ έως το 2030, όπως έχουν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι.

Ο Ruchir Sharma, πρόεδρος της Rockefeller International, κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι με την τρέχουσα αναπτυξιακή της πορεία η Κίνα θα ξεπεράσει την οικονομία των ΗΠΑ μέχρι το 2060.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken καθώς και ο επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Mike Gilday, εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία τους ότι το Πεκίνο μπορεί να προσπαθήσει να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για την κατάληψη της Ταϊβάν. Ο Blinken δήλωσε ότι η Κίνα έχει λάβει «μια θεμελιώδη απόφαση ότι το status quo δεν είναι πλέον αποδεκτό».

Η Κίνα έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει να επικρίνει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά έχει επίσης αναστείλει τον εφοδιασμό της Μόσχας με όπλα. Παρόλα αυτά, η σύγκρουση έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ταϊβάν ότι η Κίνα -η οποία δεν έχει ποτέ ελέγξει το νησί- θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί περαιτέρω για να προχωρήσει στο από καιρό διατυπωμένο σχέδιό της για ενοποίηση.

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας αναζωπυρώθηκαν περαιτέρω από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τον Αύγουστο στην Ταϊβάν και το σχόλιο του Μπάιντεν τον Μάιο ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα, σχόλια που ο Λευκός Οίκος αργότερα υποβάθμισε.

«Αυτό που ανησυχεί τώρα είναι ότι με την απεριόριστη δύναμη και φιλοδοξία του, ο Σι μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ταϊβάν για να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά του προβλήματα», δήλωσε ο Keith Krach, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. «Ελπίζω να έχει κοιτάξει το θάρρος των Ουκρανών και να έχει υπολογίσει ότι ο λαός της Ταϊβάν είναι εξίσου θαρραλέος, ίσως και περισσότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: fortune.com