Ο σκεπτικισμός για το εμβόλιο κατά του Covid-19 υποχωρεί. Αλλά αυτό ίσως να μην είναι αρκετό

Ο σκεπτικισμός για το εμβόλιο κατά του Covid-19 υποχωρεί. Αλλά αυτό ίσως να μην είναι αρκετό
A nurse prepares a syringe of Covid-19 vaccine during a vaccination campaign in a nursing house in Athens northern suburb on January 4, 2021, as Greece resumes today the vaccination campaign for elderly people to curb the spread of the novel coronavirus. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP

των Bernhard Warner & David Meyer

Μια σειρά νέων δεδομένων δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πλέον λιγότερο σκεπτικοί ως προς το να κάνουν το εμβόλιο.

Όμως, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θα μεταφραστεί αυτή η νέα εμπιστοσύνη σε εκείνη την κλίμακα εμβολιασμού που απαιτείται για να οικοδομήσουμε τη συλλογική ανοσοποίηση που θα αναχαιτίσει τη θανατηφόρα πανδημία;

Σε ένα μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, η αποδοχή του εμβολιασμού κατά του Covid ακολουθεί ανοδική τάση από την πρώτη στιγμή που οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη ξεκίνησαν τις προσπάθειες μαζικής ανοσοποίησης.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που η Ipsos μοιράστηκε αποκλειστικά με το Fortune, η πλειοψηφία του πληθυσμού σε 13 από 15 χώρες σε Αμερική, Ασία, Ωκεανία, Ευρώπη και Αφρική έχει εκφράσει από τα μέσα Δεκεμβρίου την βούληση να εμβολιασθεί κατά του Covid.

«Ελπίζω κάποιοι ηλικιωμένοι να λάβουν το εμβόλιο έτσι ώστε να πάψω να ανησυχώ για αυτούς» είπε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. «Δεν συνδεόμαστε τόσο πολύ πλέον με αυτούς τους ανθρώπους. Τώρα που εμβολιαζόμαστε, ίσως αυτό αλλάξει λίγο».

Τα άτομα στην Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία είναι μεταξύ εκείνων με τη μεγαλύτερη επιθυμία να εμβολιασθούν. Οι Γάλλοι, οι Νοτιοαφρικανοί και οι Ρώσοι, εντωμεταξύ, είναι μεταξύ των πιο σκεπτικιστών. Αλλά στις περισσότερες περιοχές, τα πράγματα φαίνονται πιο αισιόδοξα καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι λένε στην Ipsos, ειδικά τον τελευταίο μήνα, ότι θα κάνουν το εμβόλιο όταν αυτό διατεθεί στην περιφέρειά τους.

Τρεις είναι οι λόγοι για αυτή την αυξανόμενη εμπιστοσύνη προς το εμβόλιο. «Ο πρώτος είναι ότι από τους πρώτους εμβολιασμούς φαίνεται ότι τα νέα εμβόλια είναι ασφαλή. Δεύτερον, τα lockdown υπενθυμίζουν τις συνέπειες της αδυναμίας ελέγχου του Covid-19. Και τέλος, θέλουμε τις ζωές μας πίσω, και οι περισσότεροι από μας πιστεύουν ότι θα βοηθηθούν από υψηλά ποσοστά εμβολιασμών» είπε ο Darrell Bricker, γενικός διευθυντής δημόσιων υποθέσεων της Ipsos.

Βεβαίως, η αισιοδοξία που προκύπτει από τα δεδομένα είναι συγκρατημένη. Μπορεί, π.χ., στην Ιταλία ή τη Γαλλία να παρατηρείται έκρηξη της εμπιστοσύνης, αλλά σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστραλία τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Και βέβαια, υπάρχουν και κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Αφρική όπου η γενική στάση του πληθυσμού προς τον εμβολιασμό γίνεται πιο αρνητική.

Για την ώρα, πάντως, το ζήτημα της απροθυμίας εμβολιασμού είναι μάλλον θεωρητικό – ελάχιστα εμβόλια έχουν εγκριθεί και διατεθεί, και άρα η εστίαση της προσοχής είναι περισσότερο στην προσφορά και όχι στη ζήτηση.

Πηγή: Fortune.com