Ο «σκοτεινός» ρόλος της Τράπεζας της Αγγλίας

Ο «σκοτεινός» ρόλος της Τράπεζας της Αγγλίας

Βοήθησε τους Ναζί να πουλήσουν τον κλεμμένο χρυσό της Τσεχοσλοβακίας.

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) , σε ένα από τα πιο σκοτεινά επεισόδια στην Ιστορία των κεντρικών τραπεζών, διευκολύνοντας την πώληση χρυσού που είχε κλαπεί από τους Ναζί μετά την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1938.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κεντρική τράπεζα πούλησε χρυσό για λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Reichsbank) –τον οποίο είχε αρπάξει από την Τσεχοσλοβακία–, παρά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να παγώσει όλα τα στοιχεία ενεργητικού της χώρας στη Βρετανία.

«Τον Μάρτιο του 1939, χρυσός αξίας £5,6 εκατ. την εποχή εκείνη, μεταφέρθηκε από τον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Τσεχοσλοβακίας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) -τη λεγόμενη και τράπεζα των κεντρικών τραπεζών- σε λογαριασμό της Reichsbank» αναφέρουν οι FT.

Διαβάστε: FT: «Χρεοκοπία αλα Ντιτρόιτ η λύση για την Ελλάδα»

Η ιστορία της πώλησης του τσέχικου χρυσού από τους Ναζί μέσω της BoE, γράφτηκε το 1950 όμως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, έως και σήμερα. Το περιστατικό αυτό είναι μία από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία της BIS. Ωστόσο, αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ο ρόλος της BoE. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην ιστοσελίδα της BoE είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας προτίμησε να εξυπηρετήσει την BIS παρά να ικανοποιήσει τη βούληση της βρετανικής κυβέρνησης να παγώσει την πώληση στοιχείων ενεργητικού της Τσεχοσλοβακίας.

“Καταγράφηκε μία ακόμα συναλλαγή χρυσού την 1η Ιουνίου (1939), όπου έγιναν πωλήσεις χρυσού (£440.000) και αποστολές χρυσού στη Νέα Υόρκη (£420.000) από τον λογαριασμό νο. 19 της BIS. Στον λογαριασμό αυτόν περιλαμβανόταν χρυσός που είχε μεταφερθεί στο Λονδίνο από τη Reichsbank” σημειώνεται στο κείμενο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

“Αυτήν τη φορά, προτού δράσει, η BoE μετέφερε το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι θα ήθελε τη γνώμη των νομικών συμβούλων του στέμματος. Ωστόσο, μετά από ερώτημα της BIS, για τους λόγους της καθυστέρησης και για δυσκολίες που θα προέκυπταν από πληρωμές την επόμενη μέρα, η BoE ακολούθησε τις οδηγίες χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των συμβούλων, που ωστόσο εκ των υστέρων ενέκριναν τη δράση” επισημαίνει το κείμενο.