Ο Σόιμπλε διαψεύδει τους FT για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ο Σόιμπλε διαψεύδει τους FT για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αρνείται την ανάμειξη του σε συντονισμένες ενέργειες, γράφει η «Deutsche Welle».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, το οποίο επικαλείται πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι κατά το παρελθόν είχαν γίνει αναλύσεις των συνεπειών που θα προκαλούνταν σε τέτοια περίπτωση.

«Με κατηγορηματικό τρόπο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Στόχος των προσπαθειών του ήταν πάντα η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ. Πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει τη χώρα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι» αναφέρει η DW, η οποία, ωστόσο, επικαλούμενη την ίδια πηγή, προσθέτει ότι «πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της ΕΕ οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη- αυτό, όμως, δεν γινόταν συντονισμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο στην εφημερίδα Financial Times».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε διενεργήσει αναλύσεις σχετικά με το τι θα προκύψει σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και, σύμφωνα με την πηγή της DW, επισημαίνει ότι θα ήταν αμέλεια αν δεν το είχε κάνει.

«Αυτά, όμως, είναι από καιρό γνωστά και δεν αποτελούν είδηση» αναφέρεται, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας είχε επισκεφθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και είχε συζητήσει με στελέχη του.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος στο βιβλίο του αναφέρεται στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2012, οι πηγές της DW συνιστούν «ακριβή ανάγνωση του βιβλίου» και τονίζουν ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν».

Στο δημοσίευμα παρατίθεται μάλιστα το σχετικό απόσπασμα στα αγγλικά: «Λίγες μέρες αργότερα, πέταξα για να συναντήσω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για γεύμα, στις διακοπές του στο Σιλτ, (…). Μου είπε ότι υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που θεωρούν ακόμη ότι το να πετάξουν τους Έλληνες έξω από την Ευρωζώνη είναι εύλογη -ακόμη και επιθυμητή-στρατηγική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Στο φως το μυστικό σχέδιο «Ζ» για πιθανό Grexit

Έτσι σώθηκε το ευρώ: Γιατί δεν εφαρμόστηκε το μυστικό «Σχέδιο Ζ» 

«Σοκ» τύπου Lehman Brothers φοβούνταν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα