Ο Σόρος προειδοποιεί: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε υπαρξιακή κρίση

Ο Σόρος προειδοποιεί: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε υπαρξιακή κρίση
Photo:

Στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ εστίασε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα όσα μπορούσαν να πάνε στραβά, πήγαν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε «υπαρξιακή κρίση» τόνισε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά καταστροφικό» το Brexit.

Κατά τη διάρκεια τυπικής ομιλίας του, ο κ. Σόρος είπε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τρία βασικά προβλήματα: Την προσφυγική κρίση, το εδαφικό ζήτημα με την αποχώρηση της Βρετανίας και την πολιτική λιτότητας, που προκλήθηκε από τη χρηματοοικονομική κρίση, η οποία έχει «εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης».

«Η ΕΕ είναι σε υπαρξιακή κρίση. Όλα όσα μπορούσαν να πάνε στραβά, πήγαν», σημείωσε. «Για να ξεφύγει από την κρίση, πρέπει να εφεύρει ξανά τον εαυτό της».

Ο Σόρος είναι ο ιδρυτής και Πρόεδρος του ιδρύματος Open Society Foundation, το οποίο έδωσε 400.000 στερλίνες στην καμπάνια κατά του Brexit «Best for Britain», όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times.

Την ώρα που οι πολιτικές λιτότητας φαίνονται αρχικά να λειτουργούν, «ο εθισμός στη λιτότητα» έχει βλάψει το ευρώ και επιδεινώνει την ευρωπαϊκή κρίση.

Η εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν από πλευράς ΗΠΑ και η αβεβαιότητα όσον αφορά τους δασμούς που απειλούν το διατλαντικό εμπόριο θα βλάψει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαίτερα της Γερμανίας. «Μπορεί να οδεύουμε σε ακόμη μία μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση», σημείωσε.

Παράλληλα, οι χρόνιες πολιτικές λιτότητας έχουν κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν «αποκομμένοι και αγνοημένοι», αίσθημα που έχουν εκμεταλλευθεί λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα, σημείωσε.