Ο SSM ζητά επίσπευση της λύσης για τα «κόκκινα δάνεια»

Ο SSM ζητά επίσπευση της λύσης για τα «κόκκινα δάνεια»
Home in Hand Icon on Red Keyboard Button.

Η Νοy κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις.

Tην ανάγκη να επισπευστεί η υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» υπογραμμίζει η πρόεδρος του SSM D. Noy.

Η Ευρωπαία επόπτης υποστηρίζει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές μεταρρυθμίσεις -όπως το άνοιγμα της αγοράς για πωλήσεις δανείων και η θέσπιση νέων πλαισίων για τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί- οδηγούν σε επίσπευση της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τους.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, όσον αφορά τη θέση σε λειτουργία της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα χρειαστεί να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα του ελληνικού δικαστικού συστήματος και των πλαισίων για την αφερεγγυότητα.

Η κ. Νοy κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως μεταξύ άλλων η ανάγκη μείωσης του πολύ υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία όπως αναφέρει ανέρχονται σε περίπου 45% των συνολικών ανοιγμάτων τους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης.

Παρά ταύτα υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτοντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,7% κρίνονται από την ΕΚΤ ως επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Υπενθυμίζει ότι το 2018 η ΕΚΤ θα διενεργήσει επίσης ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τα τέσσερα ελληνικά σημαντικά ιδρύματα. Ο κύριος λόγος για τη διενέργεια αυτών των ασκήσεων είναι να επιτευχθεί μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών στο πλαίσιο βασικού και δυσμενούς σεναρίου. Υπογραμμίζει δε ότι η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ δεν κρίνει σκόπιμη τη διενέργεια άλλου συνολικού ελέγχου του ενερηγτικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών.