Ο θάνατος των minibar

Ο θάνατος των minibar

Ελάχιστοι επισκέπτες τα προτιμούν πια, πολλά ξενοδοχεία τα έχουν ήδη καταργήσει.

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν το 1974 ήταν μια καταπληκτική ιδέα. Μικρά ψυγεία, ένα σε κάθε δωμάτιο, με σνακ και ποτά σε εξοργιστικά υψηλές τιμές που θα απέφεραν στο ξενοδοχείο μεγάλο περιθώριο κέρδους. Όμως σήμερα όλο και περισσότερα ξενοδοχεία έχουν αντιληφθεί πως η διαχείριση των minibar (καταμέτρηση αντικειμένων, ανανέωση κ.λπ), είναι περισσότερο μπελάς παρά κέρδος, ενώ τα 10 δολάρια για ένα μικρό κουτάκι (125 ml) αναψυκτικού δημιουργούν άσχημη εντύπωση στον πελάτη.

Η αλλαγή, φυσικά, ξεκίνησε επειδή όλο και λιγότεροι επισκέπτες τα προτιμούν. Τα τελευταία 5 χρόνια τα έσοδα από τα minibar έχουν πέσει κατά 27% και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο. Αιτία είναι, φυσικά, οι υψηλές τιμές που κάνουν τον επισκέπτη να μην έχει πρόβλημα να βγει από το δωμάτιό του και να επισκεφθεί το κοντινό παντοπωλείο.

Ήδη μεγάλες αλυσίδες -όπως οι Hilton, Grand Hyatt, Starwood και Marriott– κρίνουν πως δεν αξίζει τον κόπο να τα διατηρούν και αφήνουν απλώς τα ψυγεία στο δωμάτιο για να τα χρησιμοποιήσουν οι πελάτες όπως επιθυμούν, ενώ πολλά ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο εγκαθιστούν αυτόματους πωλητές στους κοινόχρηστους χώρους.

Πρόσφατη έρευνα του TripAdvisor διαπίστωσε πως μόλις το 21% των πελατών θεωρεί απαραίτητο το minibar, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς προτιμούν να κατεβαίνουν στο λόμπι για ποτό ή σνακ αντί να παραγγέλνουν room service. Επιπλέον, σύμφωνα με στελέχη ξενοδοχείων, τα minibar είναι μεγαλύτερη πηγή διαφωνιών και προστριβών με τους πελάτες σε σχέση με το τι ακριβώς καταναλώθηκε.

Φυσικά, τα 24ωρα mini market όπως τα 7-11 έχουν συνετελέσει αποφασιστικά στην παρακμή του minibar. Όταν η ίδια σοκολάτα ή το ίδιο ποτό πωλείται σε μεγαλύτερη συσκευασία και σε πολύ χαμηλότερη τιμή, τότε η διαδρομή μέχρι το παντοπωλείο όχι μόνο συμφέρει, αλλά γίνεται και απολαυστική.

Διάβαστε ακόμη:

Ξενοδοχεία για… test drive!

Ξενοδοχεία που σας προσκαλούν να παίξετε

Τα πιο… ασυνήθιστα ξενοδοχεία