Ξενοδοχεία για… test drive!

Ξενοδοχεία για… test drive!

Όταν η ικανοποίηση του πελάτη είναι η προτεραιότητα.

Στο Grand Deluxe δωμάτιο 309 του ξενοδοχείου «The Peninsula Paris» όλα είναι πράγματι και λουξ, και γκράντε! Το δωμάτιο είναι μεγάλο και ψηλοτάβανο. Το βεστιάριο τόσο ευρύχωρο, όσο και το διπλανό οβάλ μαρμάρινο μπάνιο.

Στο καθιστικό, γαλλικά περιοδικά στοιβάζονται σε ένα ράφι δίπλα στον αναπαυτικό καναπέ. Μια ματιά έξω από το παράθυρο σε πείθει ότι είσαι στο μαγευτικό Παρίσι. Έλα όμως που το δωμάτιο βρίσκεται στο Χονγκ-Κονγκ!

Την εμπειρία έζησε από πρώτο χέρι ο Ντέιβιντ Μόλκο, ταξιδιωτικός συντάκτης του CNN. Κι αιτία της μικρής αυτής σύγχυσης δεν ήταν το… τζετ λαγκ. Απλά ο Ντέιβιντ είναι ο πρώτος δημοσιογράφος, στον οποίο επετράπη να δει από κοντά το μεγάλο επιχειρηματικό πείραμα της «HSH Group», θυγατρικής της ξενοδοχειακής αλυσίδας «Peninsula Hotels», που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη.

Διαβάστε ακόμη: Τα καλύτερα νέα ξενοδοχεία του 2014

Πολύ πριν αρχίσει την ανέγερση ενός καινούργιου ξενοδοχείου (όπως π.χ. το Peninsula Paris στο Παρίσι) ή ακόμη κι όταν είναι να ανακαινίσει ένα από τα ήδη υπάρχοντα στην αλυσίδα, η HSH περνά τα σχέδιά της από… test drive δοκιμή. Πώς;

Πολύ απλά φτιάχνοντας πανομοιότυπα των δωματίων στα υπό κατασκευή ξενοδοχεία της, σε μία άκρως μυστική τοποθεσία, στο Χονγκ-Κονγκ. Ενώ στη συνέχεια καλεί επιλεγμένα άτομα για να τα δοκιμάσουν, να πουν την γνώμη τους και να υποβάλλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους, συμπληρώνοντας ένα μακροσεκλέστατο ερωτηματολόγιο, που καλύπτει τον πιο μυστήριο και πιο απαιτητικό!

«Πρακτικά, είναι ο σωστός τόπος για να γίνουν λάθη», παρατηρεί ο Ντέιβιντ Μόλκο. «Τι γίνεται π.χ. εάν ξυπνήσεις ξαφνικά μέσα στη νύχτα; Κινδυνεύεις να χτυπήσεις πάνω σε κάποιο έπιπλο, καθώς θα σηκώνεσαι μέσα στην παραζάλη; Λειτουργούν όλα στο μπάνιο;», απαριθμεί μερικά από τα διλήμματα που ο CEO της HSH, Κλέμεντ Κουόκ.

Διαβάστε ακόμη: Ξενοδοχεία για διαμονή στο βυθό!

Έτσι δοκιμάστηκαν το «The Peninsula Hong Kong» (1994) και τα «αδελφάκια» του στο Τόκυο (2007) και στη Σανγκάη (2009), πριν από τη λειτουργία τους. Και το ίδιο γίνεται τώρα και με τον… Παριζιάνο «βενιαμίν», που θα κάνει εγκαίνια την 1η Αυγούστου. Μέχρι τότε, βέβαια, θα πρέπει πολλά να αλλάξουν.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι μοκέτες σε απόχρωση Dior grey θα πρέπει πάραυτα να αντικατασταθούν, καθώς στο καθάρισμα ξεφτίζουν. Το εντοιχισμένο έπιπλο για την τηλεόραση έχει αλλάξει ήδη: διαπιστώθηκε ότι η εξωτερική επένδυση από καθρέφτες -από το ταβάνι έως το πάτωμα- έκανε σχεδόν αδύνατη την τηλεθέαση το πρωί.

Κατόπιν συστάσεων, το χώμα στους τοίχους άλλαξε κι αυτό. Το ίδιο και οι ταπετσαρίες, τα χαλιά, ο επιδαπέδιος φωτισμός, η θέση σε καναπέδες, πολυθρόνες, τραπεζάκια. Και η λίστα γίνεται όλο και πιο μακριά. Όσο για το κόστος; Παραμένει και αυτός επτασφράγιστο μυστικό.

Φαίνεται πάντως ότι η πρακτική αυτή αξίζει τελικά τον κόπο, τόσο ώστε να ακολουθούν κι άλλοι το παράδειγμα της HSH Group. Ανάλογα test drive δωματίων για τα ξενοδοχεία της κάνει σήμερα στις ΗΠΑ η Starwood Hotels & Resorts, ιδιοκτήτρια των αλυσίδων St. Regis, Westin, Sheraton κ.α. Η ίδια η HSH Group έχει βάλει, εν τω μεταξύ, μπροστά νέα σχέδια, αυτή τη φορά για δύο νέα ξενοδοχεία στο Λονδίνο και στο Γιανγκόν της Μιανμάρ.