Ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος. Το κύμα λαϊκισμού που πλήττει τον πλανήτη μεγαλώνει

Ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος. Το κύμα λαϊκισμού που πλήττει τον πλανήτη μεγαλώνει
epa05620767 Republican presidential candidate Donald Trump checks the time during a rally at Loudon Fairgrounds in Leesburg, Virginia, USA, 07 November 2016. Republican Donald Trump is running against Democrat Hillary Clinton in the election to choose the 45th President of the United States of America to serve from 2017 through 2020. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Περνάμε πλέον σε μια περίοδο που οι δημοκρατικές αρχές θα δοκιμαστούν όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία.

Κατάκτηση της εξουσίας στις ΗΠΑ, στις Φιλιππίνες, στην Πολωνία, την Ουγγαρία, νίκη του Brexit, εκλογικές νίκες στη Γερμανία, στην Αυστρία ή στη Γαλλία: ένα κύμα λαϊκισμού σαρώνει τον πλανήτη.

Ο σεισμός Τραμπ

Η εκλογή στην αμερικανική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε σεισμό. Ενας επιχειρηματίας από το πουθενά υποσχέθηκε να ξαναδώσει «στην Αμερική του μεγαλείο της» έπαιξε με τους φόβους των λευκών, χαμηλής μόρφωσης Αμερικανών, των ορφανών της παγκοσμιοποίησης (μετανάστευση, πρόσφυγες, ελεύθερο εμπόριο…» Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του καθύβρισε τις γυναίκες, τους μουσουλμάνους, του ισπανόφωνους, αποξένωσε τους μαύρους…και εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες

Γνωστός για τις χοντράδες του, ο 71χρονος δικηγόρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων τον Ιούνιο.

Χαρακτήρισε «πουτάνας γιους» τον πάπα, τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα… Ο πόλεμός του κατά των ναρκωτικών άφησε πίσω του 3.700 νεκρούς σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Δηλώνει σοσιαλιστής και ότι απεχθάνεται τις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο της χώρας του, με τον οποίο ανακοίνωσε διαζύγιο στο τέλος του Οκτωβρίου πριν ανακρούσει πρύμναν.

Διαβάστε ακόμη: Τι θα αλλάξει στην Αμερική με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ

Νίκη του Brexit

Οι Βρετανοί εκφράσθηκαν (52%) υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, σε ένα αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα. Σε αυτό αναφέρθηκε ο Τραμπ λίγο πριν από την εκλογή του υποσχόμενος ένα «Brexit νούμερο 3».

Επειτα από μία προεκλογική εκστρατεία ιδιαίτερα βίαια, που σημαδεύτηκε από τη δολοφονία της φιλοευρωπαίας βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ , το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία του τον Οκτώβριο για την άνοδο «της ρητορικής του μίσους και της ρατσιστικής βίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενας από τους πρωταθλητές του Brexit, ο επικεφαλής του ευρωφοβικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, ασυγκράτητος, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Τραμπ, πριν από την επιβεβαίωση της νίκης του. «Δίνω τη σκυτάλη στον Τραμπ», είπε.

Στην εξουσία στην Ουγγαρία και την Πολωνία…

Στην Oυγγαρία, ο εθνικιστής πρωθυπoυργός Βίκτορ Ορμπάν, πρόεδρος του κυβερνώντος Fidesz, στην εξουσία από το 2010 έχει διευρύνει εδώ και δύο χρόνια την, με ξενοφοβικές κορώνες, εκστρατεία κατά της μετανάστευσης. Ωστόσο, χθες απέτυχε, προσωρινά, να εγγράψει στο Σύνταγμα την εχθρική προς τους μετανάστες πολιτική του , αλλά η ρητορική του ευνοεί το ακροδεξιό κόμμα Jobbik του Γκαμπόρ Βόνα που φιλοδοξεί να εκθρονίσει το Fidesz στις βουλευτικές του 2018.

Στην Πολωνία, το «συντηρητικό» , ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) επέστρεψε στην εξουσία στο 2015. Ο ηγέτης του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι απείλησε «τα παράσιτα», τους πρόσφυγες. Οι Βρυξέλλες επικρίνουν τη Βαρσοβία για τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης στην Πολωνία.

Διαβάστε ακόμη: Οι πολιτικοί σε όλο το κόσμο παίρνουν θέση για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Αλλού στην Ευρώπη

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων απέτυχε στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου να εκλέξει τον πρώτο ακροδεξιό πρόεδρο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά, έπειτα από την ακύρωση της ψηφοφορίας, θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία στις 4 Δεκεμβρίου…

Στη Γερμανία, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει εξασφαλίσει σειρά εκλογικών νικών σε τοπικές εκλογές . Επενδύοντας στους φόβους που δημιούργησε στον γερμανικό πληθυσμό η είσοδος 1,1 εκατομμυρίου προσφύγων το 2015, φθάνει σε εθνικό επίπεδο στο 12% της πρόθεσης ψήφου. Τον επόμενο χρόνο είναι πιθανόν να εξασφαλίσει είσοδο στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, για πρώτη φορά μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο στη Γερμανία.

Στη Γαλλία, η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, παρούσα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Εσπευσε και αυτή σήμερα, όμως μετά τον Νάιτζελ Φάρατζ, να συγχαρεί τον Τραμπ, πριν από την επιβεβαίωση της νίκης του. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου χαρακτηρίζει «εισβολή» την μεταναστευτική, προσφυγική ροή και θέλει να γίνει δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: Aυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Ντόναλντ Τραμπ