Ο Τραμπ είναι έτοιμος να κηρύξει εμπορικό πόλεμο και στη Γερμανία

Ο Τραμπ είναι έτοιμος να κηρύξει εμπορικό πόλεμο και στη Γερμανία
epa06697819 US President Donald J. Trump (R) and Chancellor of Germany Angela Merkel (L) walk down the Crosshall to hold a joint news conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 27 April 2018. Merkel is on a one-day working visit to the White House where she and President Trump were expected to discuss trade issues such as proposed US tariffs on European steel and aluminum products, in addition to topics such as NATO. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφορμή τα έργα γερμανικών εταιρειών στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Προειδοποίηση για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν οι γερμανικές εταιρείες που έχουν αναλάβει κατασκευαστικά έργα αξίας 11 δισ. δολαρίων για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Richard Grenell, παρέδωσε προσωπικά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον σε πολλές γερμανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον ρωσικό αγωγό.

Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές, η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag κατηγόρησε τον Grenell για εκβιασμό και η αμερικανική πρεσβεία απάντησε τα εξής: «Το μοναδικό πράγμα που μπορεί θα θεωρηθεί εκβιασμός σε αυτήν την υπόθεση είναι να αποκτήσει το Κρεμλίνο έναν μοχλό πίεσης απέναντι στους μελλοντικούς αγωγούς φυσικού αερίου».

Επικεφαλής επιχείρηση και μοναδικός μέτοχος του αγωγού Nord Stream 2 είναι η ρωσική Gazprom. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα ενωθεί ενεργειακά απευθείας η Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Όσοι υπερασπίζονται το έργο αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωσή του θα εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και θα επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι για το κλίμα. Οι αντίθετοι αυτού του έργου λένε πως ο αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, προκαλώντας περεταίρω αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Μεταξύ των εταιρειών που συνεργάζονται με την Gazprom για τον αγωγό, είναι οι Uniper, Wintershall, Engie, OMV, and Shell. Όλες αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των κυρώσεων με βάση την αμερικανική νομοθεσία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, από την άλλη, θεωρούν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων με στόχο να επηρεάσουν την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι χρησιμοποιεί αυτήν την τακτική ως επίδειξη δύναμης απέναντι στη Ρωσία. Όπως είπε, «εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι πρέπει να επιδείξει δημοσίως την πυγμή του κατά της Ρωσίας -στη σκιά πολλών ερωτημάτων αναφορικά με τη σχέση του με τη Μόσχα- καλύτερα να μην το κάνει βλάπτοντας τη σχέση του με τον πιο σημαντικό του σύμμαχο».