Ο Τραμπ υπέγραψε τον πρώτο νόμο για τα stablecoins – Ξεκινά η «χρυσή εποχή» των cryptos
- 19/07/2025, 12:03
- SHARE

Μπροστά σε ένα κοινό γεμάτο ενθουσιασμένους στελέχη της αγοράς κρυπτονομισμάτων, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή τον πρώτο μεγάλο νόμο ρύθμισης stablecoins στις Ηνωμένες Πολιτείες – και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ότι οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να ηγηθούν στην παγκόσμια αγορά ψηφιακών νομισμάτων.
Ο νόμος με τον εύγλωττο τίτλο GENIUS Act (Guiding and Establishing National Innovation for U.S. Stablecoins) πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με εντυπωσιακό περιθώριο 308-122 και στη Γερουσία με 68-30, εξασφαλίζοντας διακομματική υποστήριξη – κάτι σπάνιο για τα αμερικανικά δεδομένα.
«Συγχαρητήρια, ήρθατε πολύ μακριά από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήξερε καν τι λέγατε – και οι μισοί από εσάς ήταν υπό κράτηση», σχολίασε χαριτολογώντας ο Τραμπ, προκαλώντας γέλια στο γεμάτο East Room του Λευκού Οίκου, όπου βρίσκονταν γνωστά ονόματα του χώρου όπως οι Brian Armstrong (Coinbase), Paolo Ardoino (Tether), Jeremy Allaire (Circle) και οι διδυμοί Winklevoss (Gemini).
Μήνυμα στήριξης στην αγορά
Με αυτήν την κίνηση, ο Τραμπ επιδιώκει να δώσει τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας και θεσμικού κενού που είχε στοιχίσει ακριβά στον κλάδο – ειδικά μετά το «κραχ» του 2022, όταν κατέρρευσαν μεγάλοι «παίκτες» όπως το ανταλλακτήριο FTX και ο ιδρυτής του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε, πλήττοντας σοβαρά την εικόνα των crypto στην Ουάσιγκτον.
«Η υπογραφή αυτού του νόμου είναι μια μεγάλη επιβεβαίωση για εσάς, που για χρόνια σας χλεύαζαν και σας θεωρούσαν ασήμαντους», δήλωσε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «crypto πρόεδρο» και καλώντας σε μια «χρυσή εποχή» για τον κλάδο.
Τι αλλάζει με τον GENIUS Act
Ο νέος νόμος προβλέπει, για πρώτη φορά, σαφείς κανόνες για τους εκδότες stablecoins – ψηφιακών νομισμάτων που «δένονται» σε σταθερή αξία, συνήθως το δολάριο. Στην αγορά κυριαρχούν σήμερα το USDT της Tether και το USDC της Circle, αλλά όλο και περισσότερες παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές εταιρείες μπαίνουν δυναμικά.
Το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα, όπως τα κριτήρια για το ποιοι μπορούν να εκδίδουν stablecoins, τις απαιτήσεις διαφάνειας για τα αποθεματικά και τους μηχανισμούς προστασίας των καταναλωτών.
«Ο νόμος θέτει ένα αναγκαίο πλαίσιο συμμόρφωσης, αλλά το αν τα stablecoins θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους θα εξαρτηθεί από το πώς οι εκδότες τους θα εφαρμόσουν αυστηρούς κανόνες διαφάνειας και διακυβέρνησης», σχολίασε ο Rajeev Bamra από τον οίκο Moody’s.
Στόχος η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου – και σε ψηφιακή μορφή
Στο ίδιο πνεύμα, ο David Sacks, επικεφαλής του τομέα crypto και AI στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι ο GENIUS Act θα «ξεκλειδώσει την αμερικανική κυριαρχία στον χώρο των crypto», δημιουργώντας σαφείς κανόνες και φέρνοντας το δολάριο σε ψηφιακή μορφή που θα χρησιμοποιείται παγκοσμίως.
«Για κάθε ψηφιακό δολάριο σε ένα crypto wallet, θα υπάρχει ένα παραδοσιακό δολάριο σε τραπεζικό λογαριασμό στις ΗΠΑ, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση για αμερικανικά κρατικά ομόλογα κατά τρισεκατομμύρια», τόνισε.
Το επόμενο βήμα: οι αγορές crypto συνολικά
Παράλληλα, η Βουλή ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία (294-134) και τον Digital Asset Market Clarity Act, που βάζει τις βάσεις για ρύθμιση του ευρύτερου οικοσυστήματος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων – από τα ανταλλακτήρια έως τα αποκεντρωμένα έργα και τα tokens.
Η Γερουσία, με προθεσμία ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ετοιμάζει το δικό της νομοσχέδιο, και οι υπέρμαχοι των crypto ευελπιστούν σε μια νέα τελετή υπογραφής στο Λευκό Οίκο.
Από την εποχή που η αγορά crypto βρέθηκε στο «στόχαστρο» μετά τα σκάνδαλα, μέχρι σήμερα που υποδέχεται το πρώτο θεσμικό πλαίσιο με πανηγυρισμούς, η διαδρομή ήταν καταιγιστική. Τώρα όμως, με τον GENIUS Act σε ισχύ και τον Τραμπ να φιλοδοξεί να μείνει στην Ιστορία ως «ο πρόεδρος των crypto», οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα ότι το παιχνίδι μόλις αρχίζει.