Ο Τραμπ στο Λονδίνο: Η βασιλική υποδοχή και οι… αντιδράσεις

Ο Τραμπ στο Λονδίνο: Η βασιλική υποδοχή και οι… αντιδράσεις
epaselect epa07622453 A handout photo provided by the British Ministry of Defence shows US President Donald J. Trump (C), Britain's Charles (2-R), The Prince of Wales and Captain of the Guard Major Hamish Hardy (R) inspecting the Guard of Honour of the British Army's Household Division during the Ceremonial Welcome at Buckingham Palace, in London, Britain, 03 June 2019. US President Trump and his wife are on a three-day state visit to United Kingdom. EPA/SGT RANDALL RLC / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT MANDATORY CREDIT: MOD/CROWN COPYRIGHT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος αμερικανός πρόεδρος που πραγματοποιεί μια τέτοια επίσημη επίσκεψη μετά τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο (2003) και τον Μπαράκ Ομπάμα (2011).

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε καταγοητευμένος σήμερα από τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «τελείως αποτυχημένο» τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

«Η βασίλισσα και όλη η βασιλική οικογένεια είναι φανταστικές», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνοντας ότι δεν είδε καμιά διαδήλωση διαμαρτυρίας και τονίζοντας ότι η σχέση μεταξύ των δυο χωρών είναι «πολύ ισχυρή».

Αφού πήρε το απογευματινό τσάι με τον πρίγκιπα Κάρολο, διάδοχο του βρετανικού θρόνου, στο Κλάρενς Χάουζ, ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος ήταν ο καλεσμένος της βασίλισσας χθες βράδυ στο μεγάλο δείπνο που παρέθεσε η Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχμαμ.

epaselect epa07622950 US President Donald Trump (2-L) and his wife Melania (L) arrive for tea with the Prince Charles, the Prince of Wales and Camilla (R), the Duchess of Cornwall, at Clarence House in central London, Britain, 03 June 2019. US President Trump and First Lady Trump are on a three-day state visit to Britain. EPA/STR / POOL SHUTTERSTOCK OUT UK AND IRELAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελισάβετ έχει γνωρίσει 13 προέδρους των ΗΠΑ στη διάρκεια της βασιλείας της, εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος αμερικανός πρόεδρος που πραγματοποιεί μια τέτοια επίσημη επίσκεψη μετά τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο (2003) και τον Μπαράκ Ομπάμα (2011).

Την Κυριακή ο Σαντίκ Καν, ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, δήλωσε στο δίκτυο Sky News ότι η Βρετανία κάνει λάθος που «ξεδιπλώνει το κόκκινο χαλί» για τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην εφημερίδα The Observer, ο Καν συνέκρινε επίσης τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Τραμπ με εκείνη που χρησιμοποιούσαν οι «φασίστες του 20ου αιώνα».

Ενώ χθες ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε πως «οι αξίες που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι αντίθετες με αυτές του Λονδίνου και της Βρετανίας», απαντώντας μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην επίθεση που δέχθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, κατά την άφιξή του.

«Πρόεδρε Τραμπ, εάν το παρακολουθείς αυτό, οι αξίες σου και αυτό που πρεσβεύεις είναι αντίθετες με τις αξίες του Λονδίνου και αυτής της χώρας. Πιστεύουμε ότι η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη. Σεβόμαστε τις γυναίκες και πιστεύουμε ότι είναι ίσες με τους άντρες. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διαφυλάττουμε τα δικαιώματα όλων και ειδικά των ευπαθών και περιθωριοποιημένων. Όταν είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ έχεις έναν τεράστιο ηγετικό ρόλο. Και έχεις και ένα μεγάλο βήμα, επίσης. Οι άνθρωποι ακολουθούν αυτό που κάνεις. Αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ είναι μία οπισθοχώρηση στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε προς τα εμπρός» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του.

«Ο Σαντίκ Καν έκανε κακεντρεχή σχόλια» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, έγραψε ως απάντηση στο Twitter ο Τραμπ μερικά λεπτά πριν το αεροσκάφος του προσγειωθεί στο Λονδίνο, εκτιμώντας ότι αυτός ο «τελείως αποτυχημένος» θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθεί στην πάταξη της εγκληματικότητας στην πόλη του.

Η πρώτη ημέρα μιας τέτοιας επίσκεψης εθιμοτυπικά είναι γεμάτη από βασιλικές συναντήσεις και τελετές.

Στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ φορούσε ένα κομψό λευκό φόρεμα Dolce& Gabbana, που κάλυπτε το γόνατο, είχε σκούρο μπλε γιακά και ζώνη, ενώ το αντίστοιχο καπέλο ήταν του γαλλοαμερικανού σχεδιαστή Ερβέ-Πιέρ. Το ζεύγος στάθηκε δίπλα στη βασίλισσα, στον Κάρολο και στην Καμίλα, ενώ ο διάδοχος του θρόνου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθεώρησαν τη φρουρά.

Μετά το γεύμα με την Ελισάβετ και τα υψηλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, η Ελισάβετ έδειξε στο ζεύγος τεχνουργήματα αμερικανικού ιστορικού ενδιαφέροντος από τη βασιλική συλλογή όπως και ορισμένα οικογενειακά αναμνηστικά από το γκολφ, σε σχέση με τον αμερικανό πρόεδρο που έχει δύο γήπεδα του γκολφ στη Σκωτία.

Ο δεύτερος γιος της Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Ανδρέας, συνόδευσε τον Τραμπ στο αβαείο του Ουεστμίνστερ.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Κοινές αξίες και συμφέροντα θα ενώνουν και στο μέλλον τη Βρετανία με τις ΗΠΑ

epa07623474 Britain's Queen Elizabeth II (R), speaks alongside US President Donald J. Trump (L) during a state banquet at Buckingham Palace in central London, Britain, 03 June 2019. US President Trump and First Lady Trump are on a three-day state visit to Britain. EPA/STR / POOL SHUTTERSTOCK OUT UK AND IRELAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι κοινές αξίες και τα συμφέροντα της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσουν να ενώνουν τις δύο χώρες, δήλωσε απόψε η βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την προσφώνησή της στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η 93χρονη Ελισάβετ έκανε μια πρόποση για τον Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια και μίλησε εν συντομία για τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

«Κοιτάζοντας προς το μέλλον, είμαι αισιόδοξη ότι οι κοινές αξίες μας και τα κοινά συμφέροντά μας θα συνεχίσουν να μας ενώνουν», είπε. «Απόψε γιορτάζουμε μια συμμαχία που βοήθησε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία και των δύο λαών μας επί δεκαετίες και η οποία πιστεύω ότι θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμη», πρόσθεσε.

«Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις στον 21ο αιώνα. Η επέτειος της D Day υπενθυμίζει σε όλες τις χώρες μας τι έχουμε επιτύχει από κοινού. Μετά τις κοινές θυσίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με άλλους συμμάχους για να δημιουργήσουν διεθνή θεσμικά όργανα, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ η φρίκη του παρελθόντος. Καθώς ο κόσμος έχει αλλάξει, θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί για τον τελικό στόχο αυτών των δομών: ότι τα έθνη συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν την ειρήνη που έχει κερδηθεί σκληρά», συμπλήρωσε.

Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο της βασίλισσας και μίλησε για τη συμβολή της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αυτή η νεαρή μηχανικός ήταν η μελλοντική βασίλισσα, μια σπουδαία, σπουδαία γυναίκα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο δεσμός μεταξύ των δύο χωρών μας σφραγίστηκε δια παντός σε αυτή τη μεγάλη σταυροφορία», πρόσθεσε. «Καθώς τιμούμε την κοινή νίκη και την κληρονομιά μας, επαναβεβαιώνουμε τις κοινές αξίες που θα μας ενώνουν στο μέλλον: ελευθερία, εθνική κυριαρχία, αυτοδιάθεση, κράτος δικαίου και αναφορά στα δικαιώματα που δόθηκαν σε εμάς από τον παντοδύναμο Θεό», κατέληξε.

Το μενού του επίσημου δείπνου της βασίλισσας στον Τραμπ

epa07623477 US President Donald J. Trump (L) and his wife Melania (C) join with Britain's Queen Elizabeth II (2-L), Prince Charles the Prince of Wales (2-R) and Camilla the Duchess of Cornwall (R) before a state banquet at Buckingham Palace in central London, Britain, 03 June 2019. US President Trump and First Lady Trump are on a three-day state visit to Britain. EPA/STR / POOL SHUTTERSTOCK OUT UK AND IRELAND OUT

Τέσσερα πιάτα, πάνω από 2.000 ασημένια μαχαιροπήρουνα και τήρηση του πρωτοκόλλου περιλάμβανε το επίσημο δείπνο που παρέθεσε η βασίλισσα Ελισάβετ στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα με το Reuters, για τον Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε μια τέτοια ιεροτελεστία, ωστόσο η βασίλισσα είναι μάλλον συνηθισμένη, καθώς επρόκειτο για την 113η φορά που οργάνωσε μια τέτοια επίσημη τελετή.

Μετά από μια σύντομη ομιλία της βασίλισσας και την πρόποση του Αμερικανού προέδρου, ακολούθησε το σερβίρισμα: φιλέτο ιππόγλωσσου στον ατμό με μους νεροκάρδαμου για αρχή, κατόπιν αρνάκι Γουίνδσορ με λαχανικά, σαμπλέ φράουλας με κρέμα λεμονόχορτου και τέλος επιλεγμένα φρέσκα φρούτα.

Για το δείπνο χρησιμοποιήθηκε το σερβίτσιο Grand Service που είχε παραγγείλει ο Γεώργιος Δ΄ όταν ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας το 1806.

Τα άνθη ήταν αποχρώσεις του ροζ, περιλαμβάνοντας παιώνιες και τριαντάφυλλα.

Στο πλαίσιο του δείπνου, οι προετοιμασίες για το οποίο ήταν πυρετώδεις, οι άνδρες φορούσαν λευκό παπιγιόν και σακάκι με «ουρά», ενώ οι γυναίκες μακριά φορέματα, με τη Μελάνια να επιλέγει ένα σύνολο Dior με λεπτομέρειες από μετάξι και τούλι.

Ο Τραμπ έσπασε το πρωτόκολλο αγγίζοντας τη Βασίλισσα

epa07623476 US President Donald J. Trump (L) speaks alongside Britain's Queen Elizabeth II (R) during a state banquet at Buckingham Palace in central London, Britain, 03 June 2019. US President Trump and First Lady Trump are on a three-day state visit to Britain. EPA/STR / POOL SHUTTERSTOCK OUT UK AND IRELAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε διαβασμένος σε σχέση με το βασιλικό πρωτόκολλο κατά τη χθεσινή δεύτερη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντούτοις μία κίνηση του κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Μπάκιγχαμ έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια από τους Άγγλους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χτύπησε ελαφριά τη βασίλισσα Ελισάβετ στον ώμο όταν εκείνη σηκώθηκε για να κάνει πρόποση, στο πλαίσιο του επίσημου γεύματος το βράδυ της Δευτέρας στο Μπάκιγχαμ.

Αν και η βασίλισσα δεν αντέδρασε στη χειρονομία του Τραμπ, αυτό δεν συνέβη με πολλούς χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι δημοσίευσαν γρήγορα χιουμοριστικά tweets κάνοντας λόγο για «ακατάλληλη» συμπεριφορά του Τραμπ, τον οποία χαρακτήρισαν «αγενή».

Η βρετανική Daily Mail δεν θα μπορούσε να αφήσει το γεγονός ασχολίαστο, αφιερώνοντας ολόκληρο δημοσίευμα στο «ολίσθημα»- όπως το αποκαλεί- του Τραμπ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα συμμετάσχει στη διαδήλωση εναντίον της επίσκεψης του Τραμπ

epa07623058 An anti Trump protester holding a placard outside Buckingham Palace in central London, Britain, 03 June 2019. US President Trump and his wife Melania are on a three-day official visit to Britain. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), θα συμμετάσχει στη διαδήλωση που οργανώνεται σήμερα στο Λονδίνο εναντίον της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και θα απευθύνει ομιλία στους συγκεντρωμένους, γνωστοποίησε εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο Κόρμπιν είχε καταστήσει σαφές ότι τασσόταν υπέρ της ιδέας να γίνει διαδήλωση εναντίον του Τραμπ, ο οποίος άρχισε χθες Δευτέρα την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία, καθώς τη θεωρεί «ευκαιρία να σταθούμε αλληλέγγυοι προς εκείνους στους οποίους έχει επιτεθεί στην Αμερική, σε όλο τον κόσμο και στη δική μας χώρα». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του Τραμπ, ο Κόρμπιν, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου αρνήθηκαν να παραβρεθούν στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή του προέδρου των ΗΠΑ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ χθες το βράδυ.

«Ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα είναι παρών και θα μιλήσει στη διαδήλωση αύριο [σήμερα Τρίτη] εναντίον της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε εκπρόσωπος των εργατικών χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent.

Στην πορεία και τη συγκέντρωση, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα [13:00 ώρα Ελλάδας] από την Τραφάλγκαρ Σκουέαρ, αναμένεται να συμμετάσχουν απλοί πολίτες, ακτιβιστές αλλά και πολιτικοί. Η πορεία θα κινηθεί προς τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στη διαδήλωση εναντίον της επίσκεψης του Τραμπ στο ΗΒ τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τους οργανωτές, είχαν πάρει μέρος 250.000 άνθρωποι και φέτος εκφράζονται ελπίδες ότι το πλήθος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.