Ο Τραμπ, το τείχος, οι τρομοκράτες και το «χάος»

Ο Τραμπ, το τείχος, οι τρομοκράτες και το «χάος»
epa05711316 US President-elect Donald Trump speaks during a press conference in the lobby of Trump Tower in New York, New York, USA, 11 January 2017. Trump, who is set to take the Oath of Office on 20 January 2017, gave his first press conference in nearly 6 months. EPA/JUSTIN LANE

Η κατασκευή αυτού του τείχους είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής. Ο κόσμος είναι ένα απόλυτο χάος, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, δε θα πρέπει ν’ ανησυχούν για ενδεχόμενη απέλασή τους.

“Δε θα πρέπει ν’ ανησυχούν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

“Έχω μία μεγάλη καρδιά. Θα τους φροντίσουμε όλους. Όταν έχεις καλούς ανθρώπους, που ζουν εδώ και κάνουν καλά τη δουλειά τους, δε θα πρέπει ν’ ανησυχούν. Θα έχουμε διαμορφώσει την πολιτική μας στο ζήτημα αυτό, μέσα στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Την ίδια ώρα όμως, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι, θα δοθεί τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.

Δεν είναι μια απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, αφορά τις χώρες που έχουν πολλή τρομοκρατία”, διευκρίνισε ο Τραμπ στη συνέντευξή του στο ABC. “Δεν θέλω τρομοκρατία σε αυτήν τη χώρα”, πρόσθεσε, αρνούμενος ωστόσο να αναφέρει τις χώρες τους πολίτες των οποίων θα αφορούν τα νέα μέτρα. Η Ευρώπη έκανε “ένα τεράστιο σφάλμα, επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες”, επανέλαβε επίσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματός του που φέρει τον τίτλο: “Για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές από τους ξένους”, αντίγραφο του οποίου δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ από την Washington Post, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει για έναν μήνα την άφιξη στο αμερικανικό έδαφος των πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη).

Δεν φοβάται ότι οι αποφάσεις αυτές θα προκαλέσουν περισσότερο θυμό στον μουσουλμανικό κόσμο; ερωτήθηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. “Θυμό; Υπάρχει ήδη πάρα πολύς θυμός. Πώς θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερος;”, είπε.

“Ο κόσμος είναι ένα χάος (…) Ο κόσμος είναι θυμωμένος”, πρόσθεσε. “Δεν θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ. Δεν θα έπρεπε να έχουμε αποσυρθεί με τον τρόπο που το κάναμε. Ο κόσμος είναι ένα απόλυτο χάος”, επανέλαβε.

Το τείχος

Ωστόσο,  πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά,  ξεκίνησε σήμερα να υπογράφει διατάγματα για την έναρξη ανέγερσης ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και την λήψη αυστηρότερων μέτρων για τις αμερικανικές πόλεις που προστατεύουν παράτυπους μετανάστες, σε μια ταχεία κίνηση της νέας κυβέρνησης με στόχο να εφαρμόσει τα σχέδιά της για τον περιορισμό της μετανάστευσης και της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο Τραμπ δήλωσε πως αναμένει η ανέγερση του τείχους στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό να ξεκινήσει εντός μηνών με τον σχεδιασμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως το Μεξικό θα καλύψει το «100%» των εξόδων κατασκευής του τείχους.

«Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ’ αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.

Απ την άλλη πλευρά, ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος θα καλύψει το κόστος του τείχους λέγοντας  “Θα το πληρώσουμε εμείς αυτό και θα προκαταβάλλουμε τα χρήματα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να πείσουμε το Μεξικό να συνεισφέρει σε αυτό”, πρόσθεσε.

Συνάντηση Τραμπ – Νιέτο

Η διάσκεψη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ  και του Μεξικάνου ομολόγου του, Ενρίκε Πένια Νιέτο, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, “ισχύει για την ώρα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λούις Βιντεγκαράι.

Η εξέλιξη της υπογραφής των προεδρικών διαταγμάτων για την κατασκευή τείχους, προκάλεσε κλίμα οργής στο Μεξικό, ενώ τόσο πολιτικοί κύκλοι, όσο και τα σχόλια που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη χαρακτήρισαν ως κίνηση υποβάθμισης των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να βρει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αριθμοί μιλούν

Η μεταναστευτική ροή των Μεξικανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο χαμηλότερό της σημείο από τη δεκαετία του ΄70, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού και διεθνή στοιχεία, παρά την επιμονή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα των δύο χωρών.

Από το 2012, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο περίπου 11% των Μεξικανών ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με 21% το 2007.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι από τα 35 εκατομμύρια Μεξικανών που αποτελούν την Μεξικανοαμερικανική διασπορά, 11,6 εκατομμύρια γεννήθηκαν στο Μεξικό, σύμφωνα με το ίδρυμα BBVA Bancomer, ενώ συνολικά όλοι μαζί υπολογίζεται ότι συνεισφέρουν περίπου 8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Μια σειρά κλάδων όπως οι οικοδομές, η μεταποίηση, η εστίαση και ο τουρισμός βασίζονται κατά μεγάλο μέρος σε μεξικανούς μετανάστες, ιδιαίτερα στις πολιτείες Καλιφόρνια, Τέξας, Νεβάδα, Ιλινόι, Κολοράντο, Νέα Υόρκη, Τζόρτζια, Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα.

Επιπλέον, βάσει επίσημων στοιχείων των ΗΠΑ, η μεξικανική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οι οικονομίες του Λος Άντζελες, του Σικάγο και του Χιούστον – πόλεις με τους περισσότερους μεξικανούς μετανάστες – αυξάνονται κατά γρηγορότερους ρυθμούς από τον εθνικό μέσο όρο.

Στο μεταξύ, επιχειρηματίες μεξικανικής καταγωγής κατέχουν περίπου 575.000 εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, παράγοντας 17 δισεκατομμύρια δολάρια (15,8 δις ευρώ) το χρόνο.

“Είναι μια ιδιαίτερα παραγωγική κοινότητα με υψηλό επιχειρηματικό πνεύμα”, δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο Κάρλος Σάδα, πρέσβης του Μεξικού στις ΗΠΑ.