«Ο Τσε Γκεβάρα ήταν δολοφόνος και ληστής»

«Ο Τσε Γκεβάρα ήταν δολοφόνος και ληστής»
epa03558913 CAPTION CORRECTION: CORRECTS 1ST SENTENCE OF CAPTION FOR epa03558175 - A painting of Che Guevara on the back of a truck in central Mali, 27 January 2013. French and Malian forces continue their advance northwards having siezed back control from Islamic militants in the towns of Gao, Konna and Diabaly on their way to Timbuktu and beyond in Operation Serval to oust Islamic militants linked to al-Qaeda in the Islamic Maghreb. EPA/NIC BOTHMA CAPTION CORRECTION: CORRECTS 1ST SENTENCE OF CAPTION

Τι είπε για τον πασίγνωστο Αργεντινό ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου.

“Δολοφόνο” και “ληστή” χαρακτήρισε ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Ισμαίλ Καχραμάν, τον Αργεντινό επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, κατακρίνοντας την επιλογή, όπως είπε της νεολαίας, να “φορά” την εικόνα του σε μπλουζάκια και κονκάρδες.

“Ο Τσε ήταν μια φονική προσωπικότητα που σκοτώθηκε σε ηλικία 39 ετών, προβαίνοντας σε εκτελέσεις ανθρώπων. Ήταν αντάρτης. Ένας ληστής που ενεπλάκη σε δραστηριότητες στην Βολιβία, την Κούβα και τη Νότιο Αμερική και δεν μπορεί να κοσμεί το κολάρο και το στήθος των μαθητών στα σχολεία μου”, δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος σε εορταστικό πρόγραμμα στην επαρχία Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας.

“Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Δεν έχει καμιά σχέση με εμάς, με τις ρίζες μας, με την ιστορία μας” συμπλήρωσε ο Καχραμάν προτείνοντας παράλληλα στους νέους Τούρκους να ντύνονται με απεικονίσεις ηρώων από την εθνική ιστορία της Τουρκίας.”Είναι περίεργο που όλος ο κόσμος γνωρίζει τον Μωάμεθ τον Πορθητή και η Τουρκία όχι” είπε τονίζοντας τη σημασία του να εμφυσήσει και να εμπνεύσει κανείς την αγάπη για την τουρκική ιστορία στους νέους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις στα κοινωνικα δίκτυα, καθώς αρκετοί πόσταραν φωτογραφίες από το αγαπημένο τους μπλουζάκι με τον Γκεβάρα, ενώ κριτική στις δηλώσεις Καχραμάν άσκησαν και βουλευτές τόσο από το Ρεπουμπλικανικό (CHP), όσο και από το Δημοκρατικό κόμμα (HDP).

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού κοινοβουλίου είχε προκαλέσει οργή, καθώς σε μία συνέντευξή του είχε προτείνει να αφαιρεθεί από το σύνταγμα της Τουρκίας η “αρχή του κοσμικού κράτους”. “Είμαστε μία μουσουλμανική χώρα και ως τέτοια, θα πρέπει να έχουμε θρησκευτικό σύνταγμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα ωστόσο, προσπάθησε να “απαλύνει” τα όσα είπε, κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις πάνω στο νέο Σύνταγμα τονίζοντας την ανάγκη, να υπάρξει ένας «σαφής ορισμός του κοσμικού κράτους” στο νέο Σύνταγμα.