Ο Τζεφ Μπέζος «πάει ταμείο» τις μετοχές του στην Amazon – Εξαργυρώνει έως και 8,6 δισ. δολάρια

Ο Τζεφ Μπέζος «πάει ταμείο» τις μετοχές του στην Amazon – Εξαργυρώνει έως και 8,6 δισ. δολάρια
Amazon and Blue Origin founder Jeff Bezos provides the keynote address at the Air Force Association's Annual Air, Space & Cyber Conference in Oxen Hill, MD, on September 19, 2018. (Photo by Jim WATSON / AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με το CNN, φαίνεται ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για τον Μπέζος να πουλήσει.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, σχεδιάζει να πουλήσει έως και 50 εκατομμύρια μετοχές της Amazon μέσα στο επόμενο έτος, αξίας πολλών δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ενημέρωση που κατατέθηκε στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) την Παρασκευή.

Οι μετοχές αυτές θα άξιζαν σχεδόν 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Η σχεδιαζόμενη πώληση μετοχών του Μπέζος συμπεριλήφθηκε στην ετήσια έκθεση της Amazon που δημοσιεύθηκε λόγω ενός κανόνα της SEC που απαιτεί τέτοιες γνωστοποιήσεις.

Ο 60χρονος Μπέζος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Amazon.

Από τότε που απομακρύνθηκε από τα καθημερινά του καθήκοντα στην ηγεσία του ομίλου, ο Μπέζος έχει γίνει πρωτοσέλιδο κυρίως για τη σχέση του με την αρραβωνιαστικιά του Λόρεν Σάντσεζ και τις φιλοδοξίες του για το Διάστημα μέσω της ιδιωτικής του εταιρείας Blue Origin.

Η ετήσια έκθεση ανέφερε ότι ο Μπέζος υιοθέτησε ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης για την πώληση έως και 50 εκατομμυρίων μετοχών της Amazon κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2025, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το CNN, φαίνεται ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για τον Μπέζος να πουλήσει. Η μετοχή της Amazon κατέρρευσε το 2022 εν μέσω της υποχώρησης που κατέγραψε η ζήτηση για το ηλεκτρονικό εμπόριο -συγκριτικά με την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού- καθώς και εν μέσω της αβεβαιότητας για την πορεία της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του πληθωρισμού και των υψηλών επιτόκιων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Άντι Τζάσι έχει από τότε ξεκινήσει επιθετικά μέτρα περικοπής κόστους, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών γύρων μαζικών απολύσεων που έχουν θέσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους εκτός εργασίας. Ορισμένες από τις απολύσεις συνεχίστηκαν και φέτος.

Ωστόσο, η η μετοχή της Amazon έχει έκτοτε σημειώσει απότομη άνοδο, ανεβαίνοντας κατά 90% περίπου από την πτώση της στα 84 δολάρια ανά μετοχή τον Δεκέμβριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: