«Ο Βαρουφάκης και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να έρθουν στα συγκαλά τους»

«Ο Βαρουφάκης και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να έρθουν στα συγκαλά τους»

Να δοθεί τρίμηνη παράταση στην Ελλάδα ζητάει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχοφσταντ ζητάει να επικρατήσει η λογική και να βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα.

«Ο Βαρουφάκης και οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να έρθουν στα συγκαλά τους. Όλοι ξέρουμε πως το Grexit είναι μια κατάσταση από την οποία όλοι χάνουν: οι πιστωτές χάνουν τα χρήματά τους και η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει περισσότερο. Επιπλέον, θα φανεί στον κόσμο ως μια τεράστια αποτυχία διαχείρισης ενός αξιοσέβαστου αποθετικού νομίσματος», σημειώνει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και προσθέτει:

«Χρειαζόμαστε να αλλάξουμε δραστικά την προσέγγισή μας, συμφωνώντας σε μια τρίμηνη περίοδο περισυλλογής για να βρούμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα μεταρρυθμίζει δραστικά το ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα.
Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στα γρήγορα κέρδη όπως οι αυξήσεις στους φόρους και οι περικοπές στις συντάξεις. Ήταν ένα πρόγραμμα που ρίχνει το βάρος στον ελληνικό λαό, όμως θα άφηνε την κυβέρνηση και την γραφειοκρατία της ανέπαφη.

Στο τέλος, δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός γι’ αυτό το χάλι, αλλά οι ηγέτες του. Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο αν λάβουν χώρα ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική πολιτική και οικονομική κουλτούρα. Ας χρησιμοποιήσουμε την κρίση αυτή για να δώσουμε μια ευκαιρία για πραγματική αλλαγή. Τρεις μήνες για να βρούμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα παίρνει τα λεφτά από τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις τους αντί από τους πολίτες. Ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που βάζει στο στόχαστρο την οχυρωμένη διαφθορά και το πελατειακό κράτος, θα μειώνει δραστικά το κόστος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, θα ανοίγει τις αγορές για τους επιχειρηματίες, θα βάζει τέλος στην κλειστή αγορά εργασίας ανοίγοντας την πρόσβαση σε επαγγέλματα και άλλες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν και πάλι την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική» και καταλήγει:

«Αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί το πρόγραμμα, θα πρέπει αυτό να πάει χέρι-χέρι με μια συμφωνία για διαρθρωτική λύση στο θέμα του χρέους. Με ένα Grexit οι πιστωτές χάνουν ούτως ή άλλως τα χρήματά τους, έτσι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακυρώσει αυτό το βιαστικά οργανωμένο δημοψήφισμα και να το αντικαταστήσει με ένα νέο που θα αφορά αυτό το νέο, βαθύτερο και πιο θεμελιώδες πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα δώσει στους έλληνες πολίτες την ευκαιρία να δώσουν εντολή στην πολιτική κάστα τους να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και θα έδινε στους πιστωτές την εγγύηση πως η ελληνική κυβέρνηση πράγματι θα υλοποιήσει αυτά που υπόσχεται.

Ας δώσουμε τρεις μήνες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το αξίζει, το αξίζουν όμως οι πολίτες της χώρας»