Ο Ξηρός αρνήθηκε να απολογηθεί στον δικαστικό λειτουργό

Ο Ξηρός αρνήθηκε να απολογηθεί στον δικαστικό λειτουργό

Οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού – Εντοπίστηκε δεύτερο κρησφύγετο του στο Λουτράκι. 

Τυπική ήταν η απολογία που έδωσε στον 11ο τακτικό ανακριτή ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος δώδεκα χρόνια μετά τη σύλληψή του ως μέλος της 17Ν, βρίσκεται πλέον υπόλογος για «διεύθυνση άγνωστης ως τώρα» τρομοκρατικής οργάνωσης. Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα και ο κατηγορούμενος αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ως προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση της Αναβύσσου, αλλά και ως κατάδικο μέλος της 17Ν για την έκτιση της ποινής του.

Ο καταδικασμένος σε έξι φορές ισόβια και επιπλέον 25ετή κάθειρξη για την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, αρνήθηκε σήμερα να δώσει ουσιαστική απολογία στον δικαστικό λειτουργό αναφέροντας πως ισχύει η δήλωση που διάβασε χθες στον εισαγγελέα, πως αρνείται να συμμετέχει στη διαδικασία και πως δεν τον ενδιαφέρει να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή. Σχολίασε μόνο τον χαρακτηρισμό της βασικής κατηγορίας που του έχει απαγγελθεί για τρομοκρατική οργάνωση η οποία -όπως διατυπώνεται στον νόμο- έχει στόχο να βλάψει την οικονομική κ.α. ζωή της χώρας.

«Δεν συμμετέχω στη διαδικασία σας, δεν με ενδιαφέρει, δεν θα δεχθώ ερωτήσεις και σας παραπέμπω στην αρχική μου δήλωση. Θέλω συμπληρωματικά να προσθέσω, επειδή επαναλαμβάνεται (σς: στο κατηγορητήριο) συνεχώς η φράση “με σκοπό να βλάψει την οικονομία της χώρας” το εξής: Αυτοί που υπηρετείς σαν πιστό σκυλάκι τα κατάφεραν μία χαρά, όχι απλά να βλάψουν αλλά να διαλύσουν την οικονομία της χώρας και συνεχίζουν απτόητοι το καταστροφικό τους έργο».

Από την πρώτη στιγμή που μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, ο Χριστόδουλος Ξηρός έσπευσε να δηλώσει μέσω του συνηγόρου του Φρ. Ραγκούση ότι «δεν συνεργάζεται» με τους αστυνομικούς. Η δήλωση αυτή ήταν το στίγμα που θέλησε να δώσει ο βαρυποινίτης ότι αυτήν τη φορά δεν θα «μιλήσει», όπως είχε κάνει αμέσως μετά τη σύλληψή του το 2002 και ενώ ο αδελφός του και συγκατηγορούμενος του για τη 17Ν Σάββας Ξηρός βρισκόταν σοβαρότατα τραυματισμένος στον Ευαγγελισμό. Ο ίδιος ο 57χρονος, εξάλλου, στη δίκη για τη δράση της 17Ν είχε αναιρέσει εκείνες τις ομολογίες του.

Η δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού, την οποία ο κατηγορούμενος ζήτησε να ληφθεί ως «απολογία κατηγορουμένου», είναι η εξής:

«Η χώρα μας τελεί υπό ξένη κατοχή της τρόικας και της Μέρκελ και θεωρώ υποχρέωσή μου την αντίσταση. Όσοι μηχανισμοί στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις καθώς και τους ντόπιους δοσίλογους, θεωρώ ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να μου ζητήσουν τον λόγο. Αντιθέτως, σαν μέρος του μηχανισμού, εσείς είστε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στον λαό και την ιστορία».

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που αφορούν:
– Διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα μέλη η οποία οργάνωση επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό την χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο.
– Παράνομη κατοχή πολεμικών τυφεκίων πυρομαχικών και άλλα.
– Παράνομη κατοχή διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων.
– Πλαστογραφία.
– Παραβίαση περιοριστικών όρων.
– Παράνομη οπλοφορία.

Εντοπίστηκε και δεύτερο σπίτι
Δεύτερο σπίτι από το οποίο φαίνεται να έχει περάσει ο Χριστόδουλος Ξηρός εντόπισαν σύμφωνα με πληροφορίες στο Λουτράκι οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής.

Στο σημείο έχουν μεταβεί ήδη στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και κάνουν «φύλλο και φτερό» το οίκημα που φέρεται να χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο από τον μέχρι πρότινος δραπέτη τρομοκράτη της 17Ν.

Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ για τη σύλληψη του
Με ικανοποίηση δέχτηκαν στην Ουάσιγκτον τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι «ικανοποιημένοι» από τις εξελίξεις με τη σύλληψη του «καταζητούμενου τρομοκράτη» και συνάμα «συγχαίρουν τις ελληνικές Αρχές».

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι «ο Χριστόδουλος Ξηρός -που συνελήφθη το Σάββατο- σχεδίαζε επίθεση κατά των φυλακών Κορυδαλλού με στόχο την απελευθέρωση τρομοκρατών».

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάκης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημήτριου Τσακνάκη.