ΟΑΚΑ: Γιατί μπήκε «λουκέτο» – Ερωτηματικά για την έλλειψη συντήρησης

ΟΑΚΑ: Γιατί μπήκε «λουκέτο» – Ερωτηματικά για την έλλειψη συντήρησης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναστάτωση στον αθλητικό χώρο – και όχι μόνο – προκάλεσε η είδηση της αναστολής κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, που έγινε γνωστή το βράδυ της Παρασκευής (30/09).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εγκαταστάσεις κλείνουν επειδή οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Το εμβληματικό στέγαστρο, όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΟΑΚΑ:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Προβληματισμός για την έλλειψη συντήρησης

Το «λουκέτο» προκαλεί διάφορα ερωτηματικά σχετικά με την συντήρηση του ΟΑΚΑ όλα αυτά τα χρόνια και το κατά πόσο η κατάσταση που επικρατούσε είτε επικίνδυνη.

Μιλώντας στο OPEN το πρωί του Σαββάτου (30/09) ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ Κ. Σπυράκος, δήλωσε σχετικά:

«Η συνήθης τακτική σε τέτοια έργα είναι να γίνεται συνεχής παρακολούθηση, με συγκεκριμένη διαδικασία. Η τακτική λέει ότι γίνεται έλεγχος με διάφορες μεθόδους, μάλιστα υπάρχει τεχνολογία με την οποία βλέπεις πού είναι το πρόβλημα, την ώρα που αναπτύσσεται. Έτσι, παρεμβαίνεις έγκαιρα. Γιατί αν το αφήσεις, υπάρχει επιδείνωση και μεγαλύτερο κόστος. Σε άλλες χώρες υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα. Ευτυχώς δεν έχουμε οδηγηθεί σε κάποιο ατύχημα από αυτό το γεγονός και θεωρώ ότι πρέπει να μας γίνει μάθημα να αρχίσουμε να ψάχνουμε τα προβλήματα και σε άλλες υποδομές».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές, το στέγαστρο Καλατράβα τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ωστόσο, εδώ και περίπου 18 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση.

Η ελλιπής συντήρηση έγινε εμφανής και το 2018, όταν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα για το Champions League, μεταξύ ΑΕΚ- Μπάγιερν Μονάχου, σημειώθηκε έντονη ταλάντωση στο άνω διάζωμα του ΟΑΚΑ, η οποία ήταν αντιληπτή και με γυμνό μάτι.

Μάλιστα, αναφορικά με την συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του πριν δύο χρόνια στην ΕΡΤ, πως ουσιαστικά δεν είχε γίνει καμία συντήρηση.

Σύμφωνα, πάντω, με πληροφορίες που επικαλούνται δημοσιεύματα, το τελικό κόστος του έργου έφτασε τα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Βρούτσης: «Πρώτο μέλημα μας η ασφάλεια όλων»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τοποθετήθηκε για το θέμα που δημιουργήθηκε με το ΟΑΚΑ ενώ τη Δευτέρα (2/10) θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε: «Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Κατόπιν της απόφασης του ΟΑΚΑ, που σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ανέστειλε τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο, ο Υπουργός ήδη συνεργάζεται στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν από αυτή την αναγκαία απόφαση.

Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.

Ο κ. Βρούτσης, την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας».

Εκκένωσαν το Ποδηλατοδρόμιο

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΟΑΚΑ πως κλείνει το στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο λόγω προβλημάτων στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα, αποφασίστηκε η εκκένωση του ποδηλατοδρομίου ενώ μέσα βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρισκόταν το διασυλλογικό πρωτάθλημα μπριτζ 2023 από την Παρασκευή (29/09) έως την Κυριακή (1/10), στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 1.000 αθλητές.

Η ανακοίνωση έφερε αρχικά ανησυχία στους παρευρισκομένους και εν συνεχεία οδήγησε στην εκκένωση του ποδηλατοδρομίου υπό το φόβο του να μη γίνει το παραμικρό το βράδυ της Παρασκευής από τη στιγμή που είχε παρθεί η απόφαση για να κλείσει το Ολυμπιακό Στάδιο.

Απορίας άξιο, ωστόσο, είναι το πώς επιτράπηκε να πραγματοποιηθούν αγώνες αφού στην ανακοίνωση αναφέρεται ρητά πως από την Παρασκευή (29/09) αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηρότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα.

«Πονοκέφαλος» για τον Παναθηναϊκό
Σημειώνεται πως το κλείσιμο του ΟΑΚΑ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον Παναθηναϊκό και στην παρουσία του στα ματς του Europa League. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο SPORT24, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί τόσο γρήγορα και οι πράσινοι δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν εκεί για τα ματς που έχουν να δώσουν στους ομίλους κόντρα σε Ρεν και Μακάμπι Χάιφα.

Η ομάδα καλείται να βρει άλλη έδρα για να χρησιμοποιήσει, εκτός και αν η UEFA δώσει έγκριση να παίξει το τριφύλλι τα επόμενα παιχνίδια στην ιστορική του έδρα, τη Λεωφόρο που είναι και το επικρατέστερο σενάριο. Ο Παναθηναϊκός για το Europa League έχει να παίξει αρχικά στις 26 Οκτωβρίου κόντρα στη Ρεν και στις 14 Δεκεμβρίου κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα.

Φυσικά την ίδια ώρα υπάρχει πρόβλημα και για τον Παναθηναϊκό Β’ που είχε δηλώσει το Ολυμπιακό Στάδιο ως έδρα του για τα ματς της Super League 2. Από εδώ και πέρα θα δώσει κάποια ματς στη Λεωφόρο και κάποια παιχνίδια σε άλλα γήπεδα της Αθήνας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως τα έργα που θα πρέπει να γίνουν θα διαρκέσουν τουλάχιστον εννιά μήνες.

Τα «καρφιά» του Παναθηναϊκού για «τυχαίο γεγονός»
Στο μεταξύ, ο Παναθηναϊκός έβγαλε ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται στο πρόβλημα που έγινε γνωστό και εκφράζει κάποιες απορίες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…

Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;».