Ομπάμα: «Θα χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο Ιράκ»

Ομπάμα: «Θα χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο Ιράκ»

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη βοήθεια προς τις κουρδικές δυνάμεις - Emirates και Etihad στη λίστα των εταιρειών που διακόπτουν πτήσεις πάνω από το Αρμπίλ.

Από τον κήπο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ανέλαβε να ενημερώσει την αμερικανική και διεθνή κοινή γνώμη για την πορεία των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν όπλα και εξοπλισμό των τζιχαντιστών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, το Αρμπίλ.

Ο Ομπάμα είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση και στις κουρδικές δυνάμεις, λέγοντας πως ήδη «αύξησαν» τη στρατιωτική βοήθεια προς τις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών.

Το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας, επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως η επέλαση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» ήταν ταχύτερη από ό,τι ανέμεναν οι αρχές εντός ή εκτός του Ιράκ. 

«Η επίλυση της κρίσης στο Ιράκ δεν θα προκύψει μέσα σε μερικές εβδομάδες», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «αλλά θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε επίσης πως οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους ιρακινούς πολίτες. Είπε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει μαζί με τους συμμάχους της τους πιθανούς τρόπους για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς διαδρόμου» μέσω των οποίων θα απομακρυνθούν μέλη της φυλής Γεζίντι από τα βουνά.

Ο πρόεδρος Ομπάμα πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζεται η μετακίνηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας και του προξενείου των ΗΠΑ στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον και ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να δώσει χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα χρειαστεί να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

«Αλλαξοπιστήσετε ή θα πεθάνετε»
Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτος» απείλησαν να σφαγιάσουν τα μέλη 300 και πλέον οικογενειών που ανήκουν στην εθνική μειονότητα των Γεζίντι εάν δεν προσηλυτιστούν στο Ισλάμ, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ένας βουλευτής-μέλος της μειονότητας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα. Οι οικογένειες αυτές, στα χωριά Κότζα, Χατιμίγια και Καμπόσι, είναι περικυκλωμένες από τους σουνίτες εξτρεμιστές μαχητές, οι οποίοι κορυφώνουν την εκστρατεία τους στο βόρειο Ιράκ. Η επίθεσή τους έχει αναγκάσει χιλιάδες μειονοτικούς, Γεζίντι και Χριστιανούς, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν.

Και άλλες αεροπορικές σταματούν τις πτήσεις προς το Αρμπίλ
Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι Emirates ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, εξαιτίας της αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι ο αερομεταφορέας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί καθημερινά πτήσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό από το Ντουμπάι στη Βασόρα και τέσσερις φορές την εβδομάδα προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Ακόμη, η Etihad Airways που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι διέκοψε όλες τις πτήσεις προς το Αρμπίλ και άλλαξε το δρομολόγιο άλλων πτήσεων προς το Ιράκ.

Για λόγους ασφαλείας, στον ιρακινό εναέριο χώρο δεν πετούν ούτε οι Air France-KLM, η βρετανική Virgin Atlantic και οι γερμανικές Lufthansa και Air Berlin, ενώ η Turkish Airlines πραγματοποιεί μόνο μερικές πτήσεις προς το Αρμπίλ.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε χθες Παρασκευή στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν στον ιρακινό εναέριο χώρο.

Διαβάστε ακόμη:

Ιράκ: Κανένα πρόβλημα με την παραγωγή πετρελαίου

Οι «παγίδες» των νέων αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ

Ομπάμα: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να ιδρύσουν χαλιφάτο»

Συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ οι ΗΠΑ