Όχι από Κουβέλη στην πρόσκληση των «58» για τις ευρωεκλογές

Όχι από Κουβέλη στην πρόσκληση των «58» για τις ευρωεκλογές

«Θα κατεβούμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τους συμμάχους μας» - Ούτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ. 

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 με την παρουσίαση του κειμένου της πλειοψηφίας για τις θέσεις του κόμματος, το οποίο ανέπτυξε το μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου. Στο κείμενο, κεντρική κατεύθυνση είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμπράττει ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχο έχει τη συγκρότηση του λεγόμενου τρίτου πόλου.

Επίσης παρουσιάστηκε το κείμενο της μειοψηφίας, με το οποίο ζητείται συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

«Αυτά είναι τα όρια που θέτουμε για τη συμπαράταξη και αυτή είναι η πολιτική βάση. Η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠαΣοΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης. Προκύπτει από την ανάγκη και την επιλογή μας η πολιτική συμπαράταξη να έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.Και αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν προωθούμε το διάλογο και τις συνεργασίες. Προωθούμε τη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας ενάντια στη φασιστική ακροδεξιά. Υποστηρίζουμε μαζί με όλες τις δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Συγκροτούμε κοινές δράσεις για την προώθηση λύσεων σε δημοκρατικά και κοινωνικά προβλήματα. Γιατί όμως ο διάλογος και η κοινή δράση σημαίνει αφαίρεση του δικαιώματός μας να υπερασπιζόμαστε το κόμμα μας και να θέτουμε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο για τις συμμαχίες;», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Ένα τρίτο κείμενο κατατέθηκε από στελέχη, στο οποίο ζητούν να αναδειχθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά του κόμματος.

Για τις ευρωεκλογές ο κ. Κουβέλης απέρριψε την πρόσκληση των «58» για κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές . «Στις ευρωεκλογές», δήλωσε στην κεντρική ομιλία του με την οποία ξεκίνησε το 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, «θα συμμετάσχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα έχουμε συγκροτήσει στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου. Θα αναδείξουμε τη σύνδεση της έκβασης του ελληνικού ζητήματος με το μέλλον της Ευρώπης».

Διαβάστε ακόμη: Ο Κουβέλης απέκλεισε την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε στους συνέδρους να συνδεθεί το κόμμα τους με την «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», στην οποία θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές τους.

Επιπλέον ο κ. Κουβέλης αποσαφήνισε τη στρατηγική του κόμματος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. «Η ΔΗΜΑΡ», είπε, «υποστηρίζει τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων προοδευτικού προσανατολισμού, που στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση. Η πολιτική μας πρόταση για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση λαμβάνει υπόψη ότι οι μείζονες αλλαγές στο κράτος, στο αναπτυξιακό μοντέλο και στην κοινωνική πολιτική αφορούν άμεσα αυτό το επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Θα επιδιώξουμε συμπαρατάξεις στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, που θα αποτυπώνει μια προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και για την έξοδο από την κρίση».