Όχι σε εκλογές ή οικουμενική λέει η κυβέρνηση

Όχι σε εκλογές ή οικουμενική λέει η κυβέρνηση

Ο νέος στόχος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στον Δεκέμβριο.

Επιβεβλημένη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους, τόνισαν από κοινού Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολαντ, στην 40λεπτη διμερή συνάντηση τους στο ‘Αμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων».

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία το πρωί να συζητήσει όλα τα καυτά θέματα με έναν παραδοσιακό -πλην αποδυναμωμένο- σύμμαχο των ελληνικών θέσεων, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο Άμπου Ντάμπι δηλώνοντας πως «είναι επιβεβλημένη η συμφωνία μέχρι το Eurogroup».

Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι το ΔΝΤ, παρά τα ανοιχτά θέματα και την απαίτηση για επιπλέον μέτρα 4,2 δισ. για τη διετία 2019 – 20 δεν θα μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο.

Παράλληλα σημειώνουν ότι σχεδόν το 90% των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης έχει κλείσει και πως θέματα όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 και συνεπώς και η λήψη μέτρων αν δεν αλλάξουν, μπορούν να «σπρωχθούν» χρονικά το 2017.

Επί της ουσίας η Αθήνα προσδοκά το κλείσιμο της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο και την ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους εντός του 2016, είτε στο μεθαυριανό Eurogroup είτε σε ένα έκτακτο ή σε μία τηλεδιάσκεψη μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου που θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη στο QE.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Ολάντ: «Συζητήσαμε Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, Προσφυγικό, τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-χωρών του Κόλπου και την πορεία της ελληνικής οικονομίας».