Όχι στο δάνειο – γέφυρα λέει το Μαξίμου

Όχι στο δάνειο – γέφυρα λέει το Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντά σε επίκαιρη ερώτηση κατά τη διάρκεια της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, Αθήνα, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντά στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Tο μείζον ζήτημα της διαγραφής του χρέους το οποίο έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσει να εξετάζεται μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η εντολή και οι οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου προς τα τεχνικά κλιμάκια αναφέρουν πως η συμφωνία θα πρέπει  να ψηφιστεί στη Βουλή μεταξύ 17-18 Αυγούστου. Το σενάριο το οποίο θέλει να αποφύγει σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι μια νέα χρηματοδοτική γέφυρα, η οποία θα υποκαταστήσει την μεγάλη συμφωνία μέσα στον Αύγουστο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε γνωρίζουν πως ένα πρόγραμμα  – γέφυρα στη Βουλή, το οποίο προφανώς θα περιέχει μέσα και προαπαιτούμενα, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να ψηφιστεί και ο κίνδυνος να χαθεί το “πλεονέκτημα” των 120 βουλευτών θα ήταν ορατό.

Ο άλλος βασικός λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα είναι το μείζον ζήτημα της διαγραφής του χρέους το οποίο έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσει να εξετάζεται μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας στα χέρια του το “ισχυρό χαρτί” της αναδιάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές με το επιχείρημα, πως για πρώτη φορά η χώρα με αξιώσεις διεκδικεί το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Η διαπραγμάτευση

Μεγάλο αγκάθι εξακολουθούν να αποτελούν τα εργασιακά. Χθες στο τραπέζι του ογδόου ορόφου του υπουργείου εργασίας ετέθη προς συζήτηση το αγκάθι των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με δανειστές και κυβέρνηση να μη βρίσκουν κοινό τόπο.

Οι δανειστές ζητώντας ταχύτερο βηματισμό από την ελληνική κυβέρνηση επιμένουν σε κλιμακωτή αύξηση 18 μηνών ανά έτος προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα γι’ αυτούς που δικαιούνται πρόωρη σύνταξη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση ενός 6μήνου ανά έτος.

Οι συζητούμενες αλλαγές στοχεύουν κυρίως σε 50άρηδες οι οποίοι μπορεί και να επιβαρυνθούν με 6,5 χρόνια επιπλέον εργασίας αν συμπληρώσουν το 50ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο 2015, με 8 χρόνια επιπλέον εργασίας αν συμπληρώσουν το 50ο έτος το 2016 και με 9,5 επιπλέον χρόνια αν το συμπληρώσουν το 2017.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωνε ωστόσο μετά τη συνάντηση με τους δανειστές ότι δε πρόκειται να θιγούν όσοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει σύνταξη έως τις 30 Ιουνίου του 2015.

Οι δανειστές, πάντως έχουν καταστήσει σαφές ότι είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι και χρειαστεί δάνειο γέφυρα, η ελληνική Βουλή θα χρειαστεί να ψηφίσει νέα προαπαιτούμενα. Εκτός από το πακέτο του ασφαλιστικού πίεση υπάρχει για τη μείωση του ακατάσχετου ορίου σε μισθούς και συντάξεις, νέα φορολογική κλίμακα και αλλαγές στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Σημαντικό τμήμα των διαπραγματεύσεων είναι και ο καθορισμός των δημοσιονομικών στόχων που πρέπει να γίνει από την αρχή δεδομένου του πλήγματος που έχει δεχτεί η οικονομία λόγω των capital controls. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οικονομικός δείκτης του ΙΟΒΕ υποχώρησε τον Ιούλιο 10,4 μονάδες στις 81,3 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012.

Το εσωκομματικό πεδίο

Με τη “μάχη χαρακωμάτων” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην Αριστερή Πλατφόρμα και την μειοψηφία να συνεχίζεται οι δυο πλευρές μετρούν τις δυνάμεις τους.

Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης και στο τέλος του μήνα η Κεντρική Επιτροπή προκείμενου να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας εξακολουθούν να βάλουν κατά των επιλογών της μειοψηφίας χαράσσοντας ουσιαστικά  την δική τους στρατητική μέχρι τον Σεπτέμβριο και κυρίως μέχρι την ψήφιση της συμφωνίας, όπου θα γίνει μια τελευταία καταγραφή δυνάμεων.

Με 120 βουλευτές και κάτω για ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κάτα την ψήφιση της συμφωνίας, είναι  ένα γεγονός που από μόνο του θα σημάνει άμεσα πολιτικές εξελίξεις. Σε άλλη περίπτωση ο πρωθυπουργός θα περιμένει να δει ποιες θα είναι ο αντιδράσεις των διαφωνούντων βουλευτών, σε σχέση και με την έδρα τους, προκειμένου να πάει  στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου όπου θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα.

Πηγή: news247.gr