«Όχι» στον περιορισμό των αμοιβών των στελεχών είπαν οι Ελβετοί

«Όχι» στον περιορισμό των αμοιβών των στελεχών είπαν οι Ελβετοί

Πολύ καλή για να είναι αληθινή φάνηκε η πρόταση για εισαγωγή πλαφόν στους ανώτερους εταιρικούς μισθούς τελικά στους πολίτες της Ελβετίας, που την καταψήφισαν.

Εδώ και μήνες οι Ελβετοί περίμεναν τη σημερινή ημέρα για να προσέλθουν στις κάλπες σε ένα πρωτόγνωρο δημοψήφισμα: να αποφασίσουν εάν θα εισάγουν στο Σύνταγμα της χώρας τους μια τροπολογία που θα περιορίζει την ανώτατη αμοιβή των ανώτατων στελεχών στις ελβετικές εταιρείες στις 12μηνες απολαβές του χειρότερα αμοιβόμενου στην ίδια εταιρεία.

Παρότι η εισαγωγή ενός τέτοιου πλαφόν είχε τη στήριξη βασικών πολιτικών μηχανισμών, όπως αυτών του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος και των Πρασίνων, οι Ελβετοί ψηφοφόροι αποφάνθηκαν διαφορετικά, καταψηφίζοντας στο δημοψήφισμα τον μελλοντικό περιορισμό των υψηλών αποδοχών των στελεχών εταιρειών που εδρεύουν στην χώρα τους.

Αιτιολογώντας την ψήφο τους, πολλοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι «δεν επιθυμούν η Ελβετία να απωλέσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της στον τομέα του επιχειρείν».

Διαβάστε ακόμη: Δύσκολοι καιροί για στελέχη

Την πρόταση, που είχε σαν στόχο να μειωθεί το τεράστιο χάσμα της ανισότητας μεταξύ εργαζομένων, υπέβαλε η «Πρωτοβουλία 1 : 12», η οποία και συγκέντρωσε τις απαιτούμενες υπογραφές πολιτών για να τεθεί τελικά σε δημοψήφισμα.

Οι Ελβετοί απέρριψαν ακόμη την πρόταση αύξησης των τελών κυκλοφορίας της χώρας να αυξηθούν, άμεσα, στα 100 ελβετικά φράγκα(81 ευρώ), από 40 που είναι σήμερα.

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν είναι διαθέσιμα, αλλά την πληροφορία για την απόρριψη της πρότασης γιά τους εταιρικούς μισθούς μετέδωσαν, ήδη, τις πρώτες απογευματινές ώρες πολλά τηλεοπτικά δίκτυα της Ελβετίας στα ειδησεογραφικά δελτία.

Διαβάστε ακόμη: Το Χρήμα πάει κι έρχεται…