«Όχι» του Φινλανδού πρωθυπουργού σε κούρεμα ελληνικού χρέους

«Όχι» του Φινλανδού πρωθυπουργού σε κούρεμα ελληνικού χρέους

Ο Άλεξ Στάμπ δήλωσε στους Financial Times ότι αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με «ηχηρό όχι» σε ενδεχόμενη διαγραφή ελληνικού χρέους προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άλεξ Στάμπ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, με τίτλο «Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δηλώνει ότι θα απορρίψει τη διαγραφή ελληνικού χρέους», φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Στάμπ σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του θα πει ένα “ηχηρό όχι” σε οποιαδήποτε κίνηση για διαγραφή του χρέους της Ελλάδας, σχόλιο που αντιπροσωπεύει μια παρέμβαση υψηλού προφίλ στις επερχόμενες εκλογές της χώρας, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η προειδοποίηση του Άλεξ Στάμπ στη συνέντευξή του στους Financial Times, θέτει τη Φινλανδία σε πορεία σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας την πρόταση για μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους.

“Θα παραμείνουμε αμετακίνητοι σε αυτή τη θέση μας: Είναι σαφές ότι θα πούμε ένα ηχηρό όχι σε οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους”, είπε ο κ Στάμπ και ξεκαθάρισε ότι εμείς φυσικά δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τις ελληνικές εκλογές. Αλλά νομίζω ότι είναι δίκαιο για τους Έλληνες και τους Φινλανδούς να εκφράσουν φωναχτά ότι ορισμένες από τις δηλώσεις των ελληνικών κομμάτων, οι παρουσιάσεις τους και οι ιδέες σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα είναι απλά απαράδεκτες για τη Φινλανδία”.

Ο κ. Στάμπ αρνήθηκε να αναφερθεί σε δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για τις οποίες έχει αντιρρήσεις, προσθέτοντας όμως, ότι η Φινλανδία έχει δείξει “εκτεταμένη αλληλεγγύη στη δύσκολη κατάσταση”

Και συνέχισε: “Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη. Αλλά κανείς δεν πρέπει περιμένει ότι θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να διαγράψουμε χρέη ή να σταματήσουμε τα τρέχοντα προγράμματα. Αυτό είναι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά απλά αδύνατο για μια χώρα όπως η Φινλανδία, που και η ίδια αγωνίζεται την παρούσα στιγμή”.

Ερωτηθείς, εάν αυτή η σκληρή στάση του σχεδιάστηκε για να κερδίσει την εύνοια του φινλανδικού εκλογικού σώματος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Στάμπ απάντησε: “Ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας, έχω μόνο ένα πράγμα στο μυαλό, τα συμφέροντα της Φινλανδίας”.

Ο κ. Στάμπ είπε, επίσης, ότι θα ήθελε η Ελλάδα να αποφύγει μια “βρώμικη έξοδο” από το πακέτο διάσωσης, και πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, να αποκλείσει το ενδεχόμενο της συνέχισης του προγράμματος, εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία”.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι “θα είμαστε σκληροί εάν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση προκύψει (σ.σ. από τις εκλογές) ζητήσει αλλαγές στους όρους που έχουν τεθεί. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή για τα δάνεια ή για οποιαδήποτε από τα άλλα προγράμματα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ξεκάθαρα ότι έχουν υπάρξει διευκολύνσεις επί των δανείων πολλές διαφορετικές χρονικές στιγμές”.

Ο κ Στάμπ προέτρεψε την Ελλάδα να μην παραιτηθεί, λέγοντας ότι “οι ελληνικές εκλογές δεν θα αλλάξουν την οικονομική πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να σώσει την οικονομία της και να συνεχίσει την πορεία της ανάπτυξης. Αλλά, όπως ακριβώς ισχύει για όλους μας η διαδικασία βρίσκεται στα μισά του δρόμου, και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ