Βίντεο με οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες – Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Βίντεο με οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες – Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πευκόφυτη περιοχή στα Γεράνεια Όρη και επεκτάθηκε και σε κατοικημένη περιοχή, στην Κινέτα Αττικής, Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018. Στην φωτιά επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις με 25 οχήματα και 60 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ςελικόπτερα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη αλλά και την αντίδραση στις δασικές πυρκαγιές.

Σε ετοιμότητα πρέπει να βρίσκονται σήμερα οι Αρχές για την αποτροπή πιθανών πυρκαγιών, καθώς η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει από χθες ενημερώσει ότι στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα) ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4).

Παράλληλα η ΓΓΠΠ εντείνει την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με την προβολή μηνυμάτων για τις δασικές πυρκαγιές, μέσω βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο YouTube. Στόχος είναι να γνωρίζει όλος ο κόσμος το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση κινδύνου, ώστε να προληφθεί μία νέα τραγωδία σαν αυτή που συντελέστηκε στο Μάτι Αττικής, αλλά και να εμπεδώσει η κοινωνία την κουλτούρα της πρόληψης των πυρκαγιών.

Τα ενημερωτικά μηνύματα που προβάλει η ΓΓΠΠ δεν είναι καινούργια, αλλά μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που ανέδειξε, πέραν των άλλων, την άγνοια των πολιτών σχετικά με την ετοιμότητά τους και την αυτοπροστασία τους, αλλά και το έντονο πλέον ενδιαφέρον της κοινης γνώμης για σχετική ενημέρωση, τα προωθεί και πάλι, προκειμένου, με τη συμμετοχή και των ΜΜΕ, να τα δουν οι πολίτες μέχρι και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας.

Για αυτόν τον λόγο, η ΓΓΠΠ κάνει έκκληση στα ΜΜΕ «στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης τους, να προβάλλουν συχνότερα και ιδίως σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης τα βίντεο αυτά, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και την εκ μέρους των πολιτών λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων».

Το κάθε βίντεο, διάρκειας λίγο πάνω από ένα λεπτό έκαστο, παρέχει οδηγίες για το τι πρέπει να έχει πάντα έτοιμο ο κάθε πολίτης, ώστε να φύγει γρήγορα και χωρίς καθυστέρηση απο τον τόπο της πυρκαγιάς, τι πρέπει να κάνει ο ίδιος και τι απαγορέυεται για την προστασία του δάσους και την πρόληψη των πυρκαγιών, πώς πρέπει να αξιολογεί τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και κυρίως πως πρέπει να ενεργούν οι αγρότες, που πολλές φορές έχουν γίναι υπαίτιοι εκδήλωσης πυρκαγιών από αμέλεια.

Η καμπάνια περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα σύντομα βίντεο, που αφορούν σε:

– Οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές

– Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

– Δασικές Πυρκαγιές: Προετοιμάσου (αγροτικές δραστηριότητες)

– Κάνε το δικό σου σχέδιο! 

Επιπλέον, ανάμεσα στις οδηγίες είναι και όλοι οι τρόποι επικοινωνίας των πολιτών με τη ΓΓΠΠ και τις Αρχές, γενικότερα, για άμεση πληροφόρηση.