Οδήγηση χωρίς δίπλωμα: Το κράτος «σηκώνει χειρόφρενο» στην ατιμωρησία

αυτοκινητα
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η ελληνική πολιτεία επιχειρεί ριζική τομή στην οδική ασφάλεια, εισάγοντας για πρώτη φορά αυστηρές και άμεσες ποινές για την οδήγηση χωρίς δίπλωμα — ένα φαινόμενο που έως σήμερα αντιμετωπιζόταν με χαρακτηριστική επιείκεια, παρά τις θανατηφόρες συνέπειες.

Μέχρι σήμερα, η οδήγηση χωρίς δίπλωμα αντιμετωπιζόταν στην Ελλάδα περισσότερο ως τυπική παράβαση παρά ως σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη ζωή. Παρότι τυπικά πρόκειται για ποινικό αδίκημα, η εφαρμογή του νόμου ήταν προβληματική: το αυτόφωρο δεν τηρούνταν, οι δίκες καθυστερούσαν επί μήνες και η πλειονότητα των παραβατών αθωωνόταν, καθώς στο μεσοδιάστημα είχαν εκδώσει ή επανεκδώσει την άδεια οδήγησης.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα σύστημα που όχι μόνο αποθάρρυνε την αστυνόμευση, αλλά και συντηρούσε μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Μια κουλτούρα με τραγικές επιπτώσεις στους ελληνικούς δρόμους.

Αυτό επιχειρεί να αλλάξει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Πρόκειται για μια πρώτη απόπειρα ουσιαστικής αυστηροποίησης της νομοθεσίας, όχι μόνο σε επίπεδο ποινών, αλλά κυρίως στην πρακτική εφαρμογή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα προσέγγιση του ΚΟΚ προβλέπει:

  • Άμεση παρέμβαση εισαγγελέα και σύνταξη κατηγορητηρίου.
  • Χρηματικές ποινές από 2.000 έως 40.000 ευρώ.
  • Ποινή φυλάκισης έως 1 έτος για όσους οδηγούν χωρίς άδεια.
  • Παροπλισμό του οχήματος.
  • Κάθειρξη έως 20 έτη, αν η παράνομη οδήγηση οδηγήσει σε τροχαίο με θύματα, βάσει του άρθρου 290Α του Ποινικού Κώδικα.

Η παρέμβαση αυτή δεν περιορίζεται σε μια ακόμη μεταρρύθμιση «επί χάρτου». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, στόχος είναι η καθιέρωση μιας νέας νοοτροπίας: ότι η οδική ασφάλεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Η νέα φιλοσοφία του Κώδικα στηρίζεται στην εφαρμογή του νόμου χωρίς εκπτώσεις. Δεν πρόκειται για απλή αυστηροποίηση, αλλά για μετάβαση σε ένα μοντέλο ουσιαστικής λογοδοσίας», σημειώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: