«Οδικός χάρτης» για αλλαγή καριέρας

«Οδικός χάρτης» για αλλαγή καριέρας

Όταν έρχεται η στιγμή να κάνεις το επόμενο επαγγελματικό βήμα...

Για την Λονδρέζα Μισέλ Μπριντό, η 10ετής απασχόλησή της στην τουριστική βιομηχανία φάνταζε πια με βασανιστική αιωνιότητα, χωρίς κατεύθυνση και στόχο. Είχε αρχίσει από τα χαμηλά, με μικρό μισθό, πολύ στρες και κάποια καλά προνόμια. Στη μετεξέλιξή της όμως, οι αμοιβές και τα προνόμια πήραν την κατιούσα…

Δεν είναι απορίας άξιο λοιπόν πως κάποια στιγμή αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη αλλαγή στην επαγγελματική ζωή της. Έπειτα από πολλή σκέψη, τελικά αποφάσισε πως θα έπρεπε να ασχοληθεί με την τεχνολογία. Χωρίς εμπειρία όμως στον συγκεκριμένο τομέα, χρειάστηκε πολλές θυσίες, κόπο και επιμονή, ευτυχώς όμως όχι πολύ χρόνο μέχρι να τα καταφέρει. Με το αζημίωτο, παρακολούθησε υπερεντατικά μαθήματα διάρκειας 10 εβδομάδων -που της κόστισαν μια μικρή περιουσία- και μετά δεν έχασε συνέδριο για συνέδριο και συνέντευξη για συνέντευξη που να μην έχει πάει.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε συμβουλές για ένα πιο αποτελεσματικό βιογραφικό

Έκανε επαφές, γνωριμίες. Υπέβαλε δεκάδες βιογραφικά. Και στο μεσοδιάστημα συνέχισε να μελετά μανιωδώς στο σπίτι. Τελικά, κατάφερε κάνει εξάμηνη πρακτική. Και τώρα, με εμπλουτισμένο το βιογραφικό της, συνεχίζει την νέα της πορεία.

Φυσικά, δεν είναι εύκολο σε όλους να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, είτε από οικονομικής άποψης, είτε από πλευράς ελεύθερου χρόνου. Εάν όμως σκέφτεστε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο επαγγελματικά, καλό θα είναι κατ’ αρχάς «να καθορίσετε τον στόχο σας», λέει ο Λάρι Στάιμπελ, στέλεχος στην Stybel Peabody & Assocciates Inc. με έδρα τη Μασασουχέτη. Μπορεί π.χ. να είναι μία καλή προσθήκη στο βιογραφικό σας ή μία καλή σύσταση, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά σας. Σε κάθε περίπτωση, προτείνει, «καλό θα ήταν να βρείτε ανθρώπους που θα δεχθούν να γίνετε η “σκιά” τους, να σας μηνύσουν στο νέο αντικείμενο, να σας μάθουν μυστικά και να σας μεταλαμπαδεύσουν λίγο από την πολύτιμη προσωπική τους εμπειρία».

Διαβάστε επίσης: Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον κόσμο

Όλα αυτά, μπορείτε να τα κάνετε «χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας», αλλά παράλληλα με αυτήν, επισημαίνει ο Σαμπ Μπάιρν, online editor στην… αρμόδια επί του θέματος λονδρέζικη ιστοσελίδα Careershifters.org. Υπάρχουν άλλωστε κι άλλες εναλλακτικές που μπορεί να σας καλύψουν.

Μπορείτε να βρείτε στο Ίντερνετ δωρεάν ή με συνδρομή ιστοσελίδες αυτοδιδασκαλίας, πάνω σε διάφορους τομείς, που θα σας βοηθήσουν στην απόκτηση κι εξάσκηση νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων. Αρκεί να υπάρχει θέληση, επιμονή και φυσικά υπομονή, μέχρι οι κόποι σας να ανταμειφτούν, ίσως και με το παραπάνω…