Office Line: O απόλυτος συνεργάτης σε λύσεις CLOUD

Office Line: O απόλυτος συνεργάτης σε λύσεις CLOUD
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Office Line, Παναγιώτης Κουρής, φωτογραφίζεται για το Fortune στα γραφεία της εταιρείας.
Ο CEO της Office Line, Παναγιώτης Κουρής, μιλάει για τον εορτασμό  των 25 χρόνων της εταιρείας, τα στρατηγικά έργα, τις ευκαιρίες της ψηφιακής μετάβασης και τη διάκριση για ακόμη μία φορά ως «Microsoft Partner of the Year».

Χρειάστηκαν μια γερή οικονομική κρίση και μια πανδημία για να ωριμάσει η ελληνική αγορά και να αντιληφθεί τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και των προοπτικών που διανοίγονται από τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Πλέον, το momentum είναι κατάλληλο, το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες να περάσουν στην ψηφιακή σφαίρα και η χώρα διαθέτει εταιρείες τεχνολογίας που με τον επαγγελματισμό και την τεχνογνωσία τους θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις στη νέα εποχή.

H Office Lineη οποία φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια επιτυχούς παρουσίας, είναι ο κατάλληλος συνεργάτης για την ψηφιακή μετάβαση που σχετίζεται τόσο με τη βιωσιμότητα όσο και ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Την τελευταία πενταετία η εταιρεία «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 40% σε ετήσια βάση, απασχολεί 48 εργαζόμενους και μέσα στο 2022 αναμένεται να δημιουργήσει 15 νέες θέσεις εργασίας. Αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Microsoft και, εκτός από την Ελλάδα, υλοποιεί σημαντικά projects σε Κύπρο, Μάλτα και Ολλανδία.

«Έχουμε παρουσία σε κάθε κλάδο της οικονομίας, από τη βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, τις τράπεζες, τις επενδυτικές εταιρίες, μέχρι και τον Τουρισμό, και σε καθέναν από αυτούς τους τομείς πελάτης μας είναι ένας από τους top 3 παίκτες της αγοράς. Ως εταιρεία, αυτό που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι ότι εστιάζουμε στην εξειδίκευση και δεν κινούμαστε στη λογική του σούπερ μάρκετ, κάνοντας λίγο από όλα. Επιλέγουμε στοχευμένα τις τεχνολογίες πάνω στις οποίες επενδύουμε, μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα των υπηρεσιών και μας αρέσει να χτίζουμε μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης» αναφέρει στο Fortune Greece ο CEO της Office Line, Παναγιώτης Κουρής.

Και αν τα Big Data έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο και θεωρούνται η νέα αναδυόμενη τάση στον χώρο της τεχνολογίας, η Office Line είχε φροντίσει να τοποθετηθεί εγκαίρως και σε επίπεδο analytics και σε επίπεδο reporting. «Τα δεδομένα πάντα υπήρχαν. Παράγονται και καταναλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι τώρα έχουμε στα χέρια μας τα κατάλληλα εργαλεία ανάλυσης και η αγορά είναι, επιτέλους, σε θέση να αντιληφθεί ότι μέσα από τη σωστή αξιοποίηση των δεδομένων μπορούν να ληφθούν ορθότερες αποφάσεις και πιο λελογισμένα ρίσκα» επισημαίνει σχετικά.

Αναγνωρίζει πως η πανδημία επιτάχυνε την αξιολόγηση και, τελικά, την υιοθέτηση πολλών σύγχρονων εργαλείων για τη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν, όπως αναφέρει, το καλύτερο τεστ για την τεχνολογία και μετασχηματισμοί ετών ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, αφού οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αποφάσισαν να επιταχύνουν και να εντάξουν στη στρατηγική τους τον ψηφιακό μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου και την υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων για την επίτευξη των στόχων τους. Εκτός από την ανάπτυξη λύσεων που αφορούν το Microsoft Cloud οικοσύστημα πάνω σε υπηρεσίες και υποδομές στο Microsoft Azure, η Office Line έχει στρέψει την προσοχή της στην κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την επικοινωνία, την απομακρυσμένη εργασία και, φυσικά, την κυβερνοασφάλεια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Office Line, Παναγιώτης Κουρής, φωτογραφίζεται για το Fortune στα γραφεία της εταιρείας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Office Line, Παναγιώτης Κουρής, φωτογραφίζεται για το Fortune στα γραφεία της εταιρείας.

Οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται όλο πιο εξελιγμένες και εξειδικευμένες

Όσο μεγαλώνει το ψηφιακό αποτύπωμα των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, η ανάγκη για προστασία της επιχειρηματικής συνέχειας των οργανισμών μεγεθύνεται και απασχολεί τη διοίκηση. Το cloud, με τις εξελιγμένες υπηρεσίες και τους αυτοματισμούς, προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία των πληροφοριακών συστημάτων, δεδομένων και των χρηστών των επιχειρήσεων.

«Αναγνωρίζοντας ότι οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες και εξειδικευμένες, επενδύουμε στην ανάπτυξη υπηρεσιών και λύσεων Cloud & Cyber Security. Έχοντας την εμπειρία μιας σειράς πετυχημένων υλοποιήσεων Security σε οργανισμούς, αποτελούμε πιστοποιημένο Gold Microsoft Security Partner. Είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, και από τις ελάχιστες παγκοσμίως, που μέχρι σήμερα διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις της Microsoft στον τομέα του security, καλύπτοντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών οι οποίες εξασφαλίζουν την προστασία και την απρόσκοπτη λειτουργία των πελατών μας».

Αξίζει δε να αναφερθεί το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Office Line εξελέγη «Microsoft Partner of the Year», με τον Παναγιώτη Κουρή να σχολιάζει πως ο πήχης ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και το μερίδιο αγοράς που αναμένεται να διεκδικήσει η εταιρεία στα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελούνται στη χώρα μας.

«Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγουν τον δρόμο προς την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη βελτίωση των όρων της σχέσης του πολίτη με το κράτος και των επιχειρήσεων με το Δημόσιο. Έχοντας μετασχηματιστεί πρώτα εμείς οι ίδιοι από μια οικογενειακή παραδοσιακή εταιρεία πληροφορικής σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη κορυφαία εταιρεία παροχής λύσεων Cloud και Digital Transformation, είμαστε σε θέση να δεχτούμε την πρόκληση και να μετασχηματίσουμε ψηφιακά κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους. Οι Technology Advisors της Office Line βρίσκονται δίπλα σε κάθε βήμα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, προσφέροντας πακέτα λύσεων “κομμένα και ραμμένα” στις ανάγκες και τα «θέλω» της κάθε επιχείρησης, παρέχοντας υποστήριξη κάθε στιγμή» λέει χαρακτηριστικά.

Για τον επικεφαλής της Office Line, τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης δημιουργούν ευκαιρίες και, αν αξιοποιηθούν εγκαίρως, η Ελλάδα θα ανέβει αυτομάτως επίπεδο. «Στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της παγκοσμιοποίησης, η τεχνολογία έχει αποδείξει ότι είναι αναγκαία. Όσες επιχειρήσεις δεν επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα αντιμετωπίσουν έντονο ανταγωνισμό. Είναι θέμα επιχειρηματικής ανάπτυξης και επιβίωσης. Έχουμε δει την ευκαιρία που παρουσιάζεται και έχουμε ήδη ετοιμάσει αντίστοιχα προγράμματα και λύσεις. Τα χρονικά περιθώρια και τα πλαίσια υλοποίησης είναι στενά. Δεν θα μας δίνονται επ’ αόριστον τέτοιου είδους ευκαιρίες και κίνητρα».

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της ελληνικής τεχνολογικής σκηνής, αλλά και το πώς αυτή θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια, ο Παναγιώτης Κουρής εκφράζει την άποψη πως η εγχώρια αγορά είναι μικρή, το οικοσύστημα έχει δομηθεί και υφίσταται κορεσμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δούμε την είσοδο νεοεισερχόμενων εταιρειών. «Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές. Ήδη βλέπουμε μεγάλες πολυεθνικές να τοποθετούνται επενδυτικά, ενώ μέσα στην επόμενη διετία η εκτίμησή μου είναι ότι θα παραμείνουν οι βασικοί “παίκτες”, θα συρρικνωθεί ο αριθμός των μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεων και θα πραγματοποιηθούν αρκετές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Πιστεύω, όμως, στην καινοτομία που παράγεται από τη χώρα, στα φωτεινά μυαλά και στην ικανότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η βιομηχανία τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει υπεραξία».

Προσθέτει πως, παρότι οι χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης έχουν ισχυρές επιδόσεις σε θέματα τεχνολογίας και έχουν αναπτύξει το πελατολόγιό τους εδώ και χρόνια, οι Έλληνες είναι ανταγωνιστικοί, καθώς θεωρούνται πολύ δυνατοί στο επονομαζόμενο «customer journey». Με άλλα λόγια, αυτό που έχει σημασία για τους πελάτες είναι η τεχνογνωσία και η ικανότητα μιας επιχείρησης να παραδίδει εγκαίρως ένα έργο από όπου και αν βρίσκεται η βάση της. Το «κλειδί» στο κλείσιμο μιας συμφωνίας έγκειται στην αποτελεσματικότητα και όχι στην εθνικότητα του παρόχου.

Κουλτούρα ανάπτυξης, γνώσης και καινοτομίας

«Οι συνεργάτες μας αντιλαμβάνονται ότι μέσω της συνεργασίας τους με την Office Line θα ικανοποιήσουν τελικά τις επιχειρηματικές απαιτήσεις τους, χρησιμοποιώντας καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία και καλύπτοντας, έτσι, τις ανάγκες τους για ευελιξία, ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία. Ξεκινήσαμε νωρίς το ταξίδι αυτό και επενδύσαμε στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας. Η εξέλιξη της αγοράς μάς δικαίωσε και μας βρήκε να έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της μεγάλης εμπειρίας, του εξειδικευμένου προσωπικού και των δοκιμασμένων πρακτικών στην παροχή υπηρεσιών αξίας για την ψηφιακή μετάβαση των εταιρικών πελατών μας». Με αφορμή τα ευρήματα του δείκτη «Digital Future» της Microsoft, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα σκοράρει μεν ψηλά σε ψηφιακές επενδύσεις μένει όμως πίσω σε IT specialists, ο κ. Κουρής τοποθετείται πάνω στο θέμα της έλλειψης σωστά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς επίσης και στον καταλυτικό ρόλο που παίζει το reskilling και το upskilling. «Στην Office Line καλλιεργούμε συνεχώς τις δεξιότητες των ανθρώπων μας μέσα από το εσωτερικό πρόγραμμα εκπαίδευσης –Cloud Academy– που έχουμε αναπτύξει. Ενθαρρύνουμε και επιβραβεύουμε εσωτερικά ο ένας τον άλλον, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι και να ανελισσόμαστε επαγγελματικά. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε μια κουλτούρα ανάπτυξης γνώσης και καινοτομίας. Στα πλάνα μας είναι η εξωστρέφεια και η παροχή στην ευρύτερη κοινωνία του εσωτερικού προγράμματος επιμόρφωσης που έχουμε, με στόχο να κάνουμε γνωστές τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες καριέρας που τις συνοδεύουν, να προσελκύσουμε νέα ταλέντα στη αγοράς και να συνεισφέρουμε στο brain regain ανθρώπων που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια δημιουργώντας ευκαιρίες και συνθήκες για την επιστροφή τους. Πάνω από το 65% των επενδύσεων μας πηγαίνουν στο ανθρώπινο δυναμικό και σχεδόν το 20% του χρόνου μας αφιερώνεται σε αυτού του είδους τα προγράμματα. Απευθύνουμε, λοιπόν, ένα κάλεσμα στα νέα ταλέντα να έρθουν στην οικογένεια της Office Line, να τους εκπαιδεύσουμε, να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία και παράλληλα να τους φέρουμε σε επαφή με την τεχνολογία Cloud».

Αποκαλύπτοντας τα άμεσα σχέδια της εταιρείας του, ο κ. Κουρής αναφέρει πως μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης βασίζεται στην εξωστρέφεια, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην ανάληψη έργων στην αγορά της Κεντροανατολικής Ευρώπης.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου