Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Γενική άποψη της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το προεδρείο της Βουλής, Αθήνα Τρίτη 4 Ιουλίου 2023. Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με το αρχικό κείμενο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές/προσθήκες είναι οι εξής:

– Δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα εργασίας σε συνταξιούχους αναπηρίας, χωρίς να διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας και χωρίς επιβολή πόρου 10%.

– Για λόγους ίσης μεταχείρισης και, για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές τάσεις, επεκτείνεται ο μηχανισμός αύξησης των συντάξεων και στους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικών παροχών. Η διάταξη αφορά περίπου 5.500 δικαιούχους.

– Επίσης, αλλάζουν οι συντελεστές φορολόγησης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ):

  • για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη,
  • για 5-10 έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη,
  • για 10-20 έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5% για τη σύνταξη και
  • για 20 έτη ασφάλισης και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.

Οι εισφορές προς τα ΤΕΑ και τα ασφάλιστρα για ομαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά συμβόλαια (ΟΑΣ) παραμένουν αφορολόγητες. Θεσπίζεται, όμως, ανώτατο όριο (πλαφόν).

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι εισφορές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά (στην περίπτωση που κάποιος ανήκει σε περισσότερα ΤΕΑ ή ΟΑΣ): α) για τους μισθωτούς, το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζομένου από μισθωτή εργασία και β), για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος, βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: