Parag Khanna: Η Ελλάδα βιώνει μια πραγματικά θαυμαστή αναζωογόνηση

Parag Khanna: Η Ελλάδα βιώνει μια πραγματικά θαυμαστή αναζωογόνηση
Σε συνέντευξη στον Παύλο Ευθυμίου στο πλαίσιο του Fortune Global Forum ο κορυφαίος σύμβουλος στρατηγικής μίλησε για το πώς η Ελλάδα μπορεί να οχυρωθεί απέναντι στην κλιματική κρίση.

Κορυφαίος παγκόσμιος σύμβουλος στρατηγικής με εξειδίκευση στη γεωπολιτική, τη διεθνή πολιτική και τα σενάρια του μέλλοντος, o Parag Khanna, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Climate Alpha, μιας πλατφόρμας αναλυτικών στοιχείων με τεχνητή νοημοσύνη που προστατεύει τις μελλοντικές παγκόσμιες επενδύσεις και Ιδρυτής και Διευθύνων Συνεργάτης του FutureMap, μίλησε στον Γενικό Διευθυντή της ΕΕΝΕ και Partner του Fortune Greece Παύλο Ευθυμίου για το πώς η Ελλάδα μπορεί να οχυρωθεί απέναντι στην κλιματική κρίση, για να παραμείνει ένας ελκυστικός και επιθυμητός τουριστικός προορισμός.

Δείτε το βίντεο:

Στη συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, στο πλαίσιο του Fortune Global Forum 27 με 29 Νοεμβρίου, ο Parag Khanna αρχικά τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η… ζημιά μεταφράζεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές ασφαλίστρων. Το μήνυμα που στέλνει είναι, ότι οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις οικονομίες μας και πέρα από τη διαχείριση της μετάβασης.

Έπειτα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τεχνοκρατική στροφή, που έχει κάνει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι του αρέσουν οι κυβερνήσεις με εξειδικευμένο προσανατολισμό και ρεαλιστική πολιτική και τονίζοντας ότι μετά την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, η χώρα μας γνώρισε πραγματικά μια θαυμαστή αναζωογόνηση. Στάθηκε στο ότι ορισμένες αγορές, όπως η Ελλάδα, προσελκύουν ταλέντα, νέους και επενδυτές, επιτρέποντας τις ξένες επενδύσεις, που ξεκινούν έναν θετικό κύκλο. Ωστόσο, απαραίτητη, για να συνεχιστεί, είναι η ανθεκτικότητα στο κλίμα.

O Parag Khanna είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Climate Alpha.
O Parag Khanna είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Climate Alpha.

Στη συνέχεια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πυρκαγιές, την ερημοποίηση και τις πολλαπλές επιπτώσεις τους, ενώ μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων προσαρμογής. Όπως είπε, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες πρέπει να οχυρωθούν, ώστε να γίνουν και να παραμείνουν επιθυμητοί προορισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Parag Khanna σημείωσε τους λόγους για τους οποίους, «Το Μέλλον είναι Ασιατικό», όπως τιτλοφορείται και ένα εκ των βιβλίων του, επανέλαβε ότι ο κόσμος είναι πολυπολικός και θα υπάρξει ανταγωνισμός και επενδυτικό αρμπιτράζ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το κεφάλαιο δεν θα πάει σε μέρη που ιστορικά διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα, επειδή το λέει η Moody’s. Τα φίλτρα και κριτήρια είναι άλλα, όπως το να είναι μια χώρα ανθεκτική στο κλίμα, να αυξάνεται σε πληθυσμό, να προσελκύει ταλέντα, να διαφοροποιεί την οικονομία της και να παραμένει προσιτή.

*O Parag Khanna είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Climate Alpha, μιας πλατφόρμας αναλυτικών στοιχείων με τεχνητή νοημοσύνη που προστατεύει τις μελλοντικές παγκόσμιες επενδύσεις και Ιδρυτής και Διευθύνων Συνεργάτης του FutureMap. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους συμβούλους στρατηγικής με εξειδίκευση στη γεωπολιτική, τη διεθνή πολιτική και τα σενάρια του μέλλοντος, είναι  Μέλος της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας, ενώ έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 150 χώρες και είναι συγγραφέας επτά διεθνών best seller για το μέλλον της παγκόσμιας τάξης.