Οι Αμερικανοί δηλώνουν απαισιόδοξοι για τα πάντα τη νέα χρονιά

Οι Αμερικανοί δηλώνουν απαισιόδοξοι για τα πάντα τη νέα χρονιά
Photo: pixabay.com
Οικονομία, εργασία και πληθωρισμός "γκρεμίζουν" το αμερικανικό όνειρο

του Trey Williams

Μετά από τα ταραχώδη τελευταία χρόνια ψυχικά, κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά, θα ήταν δύσκολο να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους που δεν αισθάνονται πολύ αισιόδοξοι όταν μπαίνουν στη νέα χρονιά, που είναι παραδοσιακά μια εποχή ελπίδας και νέας αρχής. Ωστόσο, μια νέα δημοσκόπηση από την Gallup, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.800 ενήλικες Αμερικανοί, διαπίστωσε ότι οκτώ στους 10 ερωτηθέντες αναμένουν ότι το 2023 θα είναι ακόμα μια χρονιά οικονομικών δυσκολιών, με υψηλότερους φόρους και αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Οι Αμερικανοί υποδέχονται το 2023 με μεγάλο σκεπτικισμό και ελάχιστη προσδοκία ότι οι οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες έκλεισαν το 2022 θα υποχωρήσουν», έγραψε η σύμβουλος έρευνας της Gallup, Megan Brenan. «Λίγοι ενήλικες στις ΗΠΑ προβλέπουν επίσης ότι η κομματική πολιτική που μαστίζει τη χώρα θα βελτιωθεί, μια όχι παράλογη προσδοκία δεδομένου ότι θα υπάρξει διχασμένη κυβέρνηση το 2023 αφού οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ».

Οι ανησυχίες για τα επίπεδα-ρεκόρ του πληθωρισμού και η συνεχιζόμενη αναφορά σε μια επικείμενη ύφεση κυριάρχησαν σε μεγάλο μέρος της οικονομικής συζήτησης πέρυσι. Τέτοια οικονομικά δεινά απλώς προσθέτουν στο συνεχές άγχος των Αμερικανών για τον COVID, τον αυξημένο ρατσισμό και τον φανατισμό, την ψυχική υγεία και τον απομονωτισμό.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε το 2022 να αυξήσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό καθώς οι Αμερικανοί ξόδευαν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν σπίτια, να βάλουν βενζίνη, σε είδη παντοπωλείου ή σε άλλα καθημερινά αγαθά.

Αλλά αυτό είναι εν μέρει που πυροδοτεί φόβους ύφεσης. Και πολλοί Αμερικανοί δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι η στρατηγική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα είναι αποτελεσματική. Σύμφωνα με την Gallup, περισσότεροι από έξι στους δέκα ενήλικες πιστεύουν ότι οι τιμές θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό και ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει να πέφτει το 2023 (αν και ο πληθωρισμός υποχωρεί αργά). Και λίγο περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς αναμένουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί το 2023, κάτι που δεν έχει προκαλέσει ακόμη ανησυχία, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν μαζικά τις δουλειές τους παρά τις απολύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Αμερικανοί δεν είναι μόνο αγχωμένοι για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και το εργατικό δυναμικό. Το 90% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει το 2023 να είναι έτος περισσότερων πολιτικών συγκρούσεων στις ΗΠΑ. Εάν το άνευ προηγουμένου χάος που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με τον πρόεδρο,πλέον, Kevin McCarthy αποτελεί κάποια ένδειξη, η πρόβλεψή τους έχει βάση.

Επιπλέον, περισσότερο από το 70% πιστεύει ότι το ποσοστό εγκληματικότητας θα αυξηθεί και το 56% προβλέπει ότι θα υπάρξουν «πολλές» απεργίες εργαζομένων από τα συνδικάτα.

Εάν δεν είστε ακόμη αρκετά απογοητευμένοι, οι προβλέψεις διεθνώς είναι εξίσου απαισιόδοξες. Το ογδόντα πέντε τοις εκατό των ενηλίκων στις ΗΠΑ προβλέπουν ένα 2023 γεμάτο διεθνή διχόνοια και όχι ειρήνη. Ένα φωτεινό σημείο, ωστόσο, είναι το 64% των Αμερικανών που αναμένουν τη μείωση της ισχύος της Ρωσίας, που η Gallup επισημαίνει ότι αποτελεί μια πιθανή αντανάκλαση των πρόσφατων δυσκολιών της χώρας στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας.

Όποιο και αν είναι στην πραγματικότητα το 2023, οι συνεχείς αναποδιές και οι κραδασμοί από την έναρξη της πανδημίας το 2020 σίγουρα έχουν επηρεάσει σημαντικά τις προσδοκίες της δεκαετίας του 2020, για την οποία οι Αμερικανοί σε γενικές γραμμές κάποτε είχαν ελπίδες.

Πηγή: Fortune.com