Οι απολύσεις μπορεί να κόστισαν στη Meta έως και 88.000 δολάρια…το άτομο

Οι απολύσεις μπορεί να κόστισαν στη Meta έως και 88.000 δολάρια…το άτομο
Mark Zuckerberg announcing the new name of the company and Meta logo are seen during Facebook Connect livestream displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 28, 2021. Mark Zuckerberg announced during Facebook Connect event that the new name of Facebook company will be Meta (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία απέλυσε 11.000 εργαζόμενους το 2022.

Της Alice Hearing

Όπως και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας, η Meta κατέφυγε πρόσφατα σε μαζικές απολύσεις σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος. Αλλά μπορεί να ήταν πολύ πιο δαπανηρές από ό,τι αναμενόταν.

Τον Νοέμβριο του 2022, η εταιρεία προχώρησε στην περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της που αφορούσε περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού της.

Η Meta πλήρωσε 975 εκατομμύρια δολάρια για «Αποζημιώσεις και λοιπό προσωπικό», σύμφωνα με ένα απόσπασμα του ισολογισμού της Meta που ανέβασε στο Twitter ο δημοσιογράφος Myles Udland, επικεφαλής του τμήματος ειδήσεων της Yahoo.

Προσέθεσε ότι όταν το ποσό αυτό διαιρεθεί με τον αριθμό του προσωπικού που απολύθηκε, ανέρχεται σε περίπου 88.636 δολάρια ανά άτομο.

Τα τριμηνιαία κέρδη του τεχνολογικού κολοσσού που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν επίσης ότι υπέστη πτώση κερδών κατά 55% ως αποτέλεσμα μιας δαπάνης αναδιάρθρωσης ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό οδήγησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg να αποκαλύψει ότι το μοτίβο της εταιρείας για το 2023 θα είναι το «έτος της αποτελεσματικότητας».

Πολλοί τωρινοί εργαζόμενοι φέρονται τώρα να προετοιμάζονται για ακόμη περισσότερες απολύσεις τους επόμενους μήνες, παρά το ξεκάθαρο κόστος. Τα στρώματα της μεσαίας διοίκησης μπορεί να είναι τα πρώτα που θα φύγουν, ενώ οι μηχανικοί θα εξοπλιστούν με περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Zuckerberg υποστήριξε επίσης ότι θα συνεχίσει να εστιάζει στο Metaverse και στις εξελίξεις στις προσφορές εικονικής πραγματικότητας, παρόλο που η έκθεση δείχνει ότι το τμήμα του Metaverse Reality Labs παρουσίασε ζημίες 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, από 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Από την άλλη πλευρά, τα τριμηνιαία κέρδη έδειξαν ότι η Meta ξεπέρασε τις προσδοκίες στα τριμηνιαία έσοδα, στα έσοδα από διαφημίσεις και στις μετρήσεις των καθημερινών ενεργών χρηστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απολύσεις έχουν κρυφό κόστος

 Οι απολύσεις είναι εκπληκτικά δαπανηρές – και τα τελευταία στοιχεία της Meta δεν είναι τα πιο τρομακτικά.

Η Microsoft είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ως αποτέλεσμα της πρόσφατης ανακοίνωσής της για περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας, ο τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε ότι θα διοχετεύσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το άμεσο κόστος των απολύσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων, των επεκτάσεων παροχών, της αποζημίωσης μη ληφθείσας αδείας και άλλων δαπανών που μπορεί να απαιτούνται συμβατικά. Αυτό αντιστοιχεί σε 120.000 δολάρια ανά απολυμένο εργαζόμενο.

Πέρα από το άμεσο κόστος, οι εταιρείες θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για μελλοντικές προσλήψεις, συμπεριλαμβανομένου του onboarding και της κατάρτισης, όταν το οικονομικό κλίμα βελτιωθεί. Και, την ίδια στιγμή που δέχονται οικονομικό πλήγμα, η περικοπή έμπειρου προσωπικού συνεπάγεται συχνά απώλεια παραγωγικότητας, θεσμικής γνώσης και ενδεχομένως περικοπές στην ηγετική ομάδα.

Η Meta δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα σε αίτημα για σχολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com